Tove Jansson läser: Sommarboken
Tove Janssons Sommarboken kom ut 1972. Här får vi höra Tove Jansson läsa alla tjugotvå kapitel ur boken. Varje kapitel är en fristående berättelse.
Tove Jansson skriver glasklart och utan sentimentalitet om tre människor som bor på en ö i yttre skärgården: Sophia, hennes pappa och farmor. Vi förstår i Månsken att Sophias mamma har dött, men farmodern ger trygghet.
Sommarboken beskriver vänskap över generationsgränserna mellan en mycket gammal kvinna och en mycket ung flicka. Sophia och farmor är båda trotsiga och temperamentsfulla.
Pappan jobbar och är mest en rygg, förutom då han hittar på intressanta projekt, så Sophia och farmor umgås på tumanhand. Farmodern och flickan tar morgonbad, leker eller skapar, undersöker naturen, fåglar och maskar.
i Sommarboken beskrivs händelser som midsommar, trots och irritation, tältövernattning och kärlek till den egensinniga katten. Ibland kommer besökare: en blyg flicka, en granne, skurkar i en lyxig båt.
Pappan är en originell person som tittar upp från sitt jobb i strandboden endast då det gäller att ta hand om sin familj eller då han har hittat på projekt som trädgårdsodling, i den värsta torkan.
När pappan är borta skall farmor och Sophia placeras innanskärs. Sophias pappa är trygghet med sin Schlafrock. Men Sophia oroar sig också för sin pappa.
Vädret är viktigt. Det varma vädret, stiltje och de stora stormarna. På en ö är årstiderna avgörande. Tove Jansson beskriver hur augusti innebär sommarens slut. Och kanske farmoderns sista tid.