Nyhetspodden

Raka och tydliga politikerbudskap livsviktiga i coronakrisen

 • 17 min
 • tillsvidare

Landets beslutsfattare är mitt inne i sin största utmaning någonsin. Hur ska de på nolltid fatta rätta beslut som gäller medborgarnas liv och hälsa? Lagändringar tar vanligtvis månader eller år att göra, nu ska de ske på några dygn. Samtidigt ska makthavarna behålla lugnet, hur ska det här gå till?
I Nyhetspodden samtalar veteranpolitikern Ulla-Maj Wideroos om det här med Carin Göthelid.

Sändningar

 • on 25.3.2020 15.30 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Sportvärlden kämpar nu med sin största kris någonsin. Coronaviruset har lett till ett globalt sportstop, inte ens elitidrotten är immun mot pandemin. Ser vi nu slutet på sportvärlden som vi känner den? Eller är det här egentligen en sund timeout och påminnelse om att sport inte är större än livet? Nyhetspodden med sportjournalist Chriso Vuojärvi och Johannes Tabermann. 

 • Skolorna fortsätter att vara stängda och det är distansundervisning som gäller våren 2020. Hur ska det gå då skolan, en av samhällets stöttepelare, drabbas så här hårt?
  De elever som annars klarar sig hanterar troligen den här situationen bra. Men de svagaste måste nu få allt fokus, till och med på bekostnad av de duktigare eleverna. Det säger Fritjof Sahlström som är dekanus vid Åbo Akademi i samtal med Carin Göthelid i Nyhetspodden.

 • Sedan coronaepidemin började har Finland gjort betydligt färre coronatester än många andra länder som bland andra Island, Tyskland och Sydkorea. Nu ska det ändå bli en ändring här och betydligt fler ska testas.
  Varför har det varit så svårt? Och vilken betydelse har det då vi får veta mera om de smittade?
  Nyhetspodden med vetenskapsjournalisten Marcus Rosenlund och Carin Göthelid.

 • Permitteringarna och uppsägningarna duggar tätt nu mitt i coronakrisen. Vems är ansvaret för att rädda det som räddas kan? Vilken roll ska företagen själva spela? Och är det okej att dela ut vinster till bolagsägarna samtidigt som man permitterar?
  Det här diskuterar chefsekonom Heidi Schauman och Carin Göthelid i Nyhetspodden.

 • Det är riksdag och regering som leder Finland i den kris vi nu befinner oss i. Men samtidigt vill president Niinistö gärna ha ett ord med i laget. Vem är det egentligen som bestämmer? Och varför lever tanken om en stark president i Finland fortfarande kvar?
  Nyhetspodden med professor Åsa von Schoultz och Carin Göthelid.

 • Finland är i undantagstillstånd och det är också våra liv. Plötsligt bestämmer staten i detalj var vi får röra oss och vem vi får träffa. Nu isoleras Nyland och krogarna stänger, vilket kan vara svårt att svälja trots att motiven är bra. Dessutom är det svårt att orientera sig fram bland alla nya regler, restriktioner och rekommendationer. I Nyhetspodden reder politikreporter Ingemo Lindroos och Johannes Tabermann ut vad du får och vad du inte får göra i dessa coronatider. 

 • Coronaviruset drar över USA som en orkan, antalet smittade och insjuknade ökar i dramatisk takt och amerikanska ekonomin har tvingats på knä. Men president Donald Trump trotsar de dystra prognoserna och lovar att allt är normalt igen till påsk. Hur mycket är Trump redo att offra för ekonomin och är hans dagar nu räknade? Nyhetspodden med USA-forskare Oscar Winberg och Johannes Tabermann.

 • Landets beslutsfattare är mitt inne i sin största utmaning någonsin. Hur ska de på nolltid fatta rätta beslut som gäller medborgarnas liv och hälsa? Lagändringar tar vanligtvis månader eller år att göra, nu ska de ske på några dygn. Samtidigt ska makthavarna behålla lugnet, hur ska det här gå till?
  I Nyhetspodden samtalar veteranpolitikern Ulla-Maj Wideroos om det här med Carin Göthelid.

 • På den långa listan över yrken som nu är livsviktiga för att det finländska samhället ska klara av coronakrisen är många låglönebranscher. Vårdare, städare, butiks- och räddningspersonal håller igång samhället och har inga möjligheter till distansjobb.
  Ekonomireportern Patrik Schauman diskuterar löner och rättvisa i kristider tillsammans med Carin Göthelid i Nyhetspodden.

 • Trots coronaepidemin är grundskolorna fortfarande öppna i Sverige. Det finns färre restriktioner kring hur många som får träffas på samma plats, och på bilder ser vi hur folk obekymrat trängs på restauranger och uteserveringar. I Sverige höjs också röster mot hårdare åtgärder då de allvarligt skulle skada ekonomin.
  Nyhetspodden med Svenska Yles nordenkorrespondent Marianne Sundholm och Carin Göthelid.

 • Coronapandemin har lett till en global nödbromsning. Länder stänger, butiker stänger, fabriker tystnar, trafiken tystnar. Redan nu ser man att utsläppen minskat betydligt i de mest drabbade länderna. Men är det här mer än bara en andhämtningspaus för klimatet? Trycket på att få de ekonomiska hjulen att rulla på för full maskin igen är nämligen enormt. Nyhetspodden med klimatjournalist Anna Dönsberg och Johannes Tabermann.  

 • Hundra år efter spanska sjukan kämpar världen nu med en ny pandemi. Historien är full av sjukdomar som har format våra samhällen både socialt, ekonomiskt och politiskt. Pesten och coronan är båda produkter av moderniseringen och globaliseringen. Vad har världen då lärt sig av tidigare pandemier och hur kommer coronakrisen att beskrivas i våra historieböcker? Nyhetspodden med Henrik Meinander, professor i historia och Johannes Tabermann.

Inga kommande avsnitt

Lyssna också