Puheen Aamu

Torstain lähetys

 • 3 t 0 min
 • utgått

Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Juhani Kenttämaan, Alina Kulon ja Kati Lahtisen seurassa.

Koronavirus iskee kulttuuri- ja taidealaan kovaa. Moni toiminta on täysin seis, monen toimijan jatko on vaakalaudalla.
Yle on avannut Yle Olohuone -konseptin, jossa kulttuuria ja taidetta tuodaan livenä suomalaisten koteihin. Mitä muuta voi ja pitää tehdä?

Puheen Aamussa kello 9 vieraana Ylen tapahtumapäällikkö Asta Kujala ja Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen.

WhatsApp: 040 163 8586

Sändningar

 • to 26.3.2020 6.59 • Yle Puhe

Avsnitt

 • FBI-agentti tutkimassa pikkukaupungin murhamysteeriä ei lähtökohtana ole erikoinen, mutta Twin Peaks esitti kaiken toisin. Sarja on omintakeinen, unenomainen, outo - ja rakastettu. Kulttisarjan Yhdysvaltain ensi-ilta nähtiin 30 vuotta sitten, 8. huhtikuuta.

  Twin Peaks sysäsi toimittaja Antti Lähteen syvälle faniuden ytimeen. Ensikosketus sarjaan tuli yläasteella, edellisen illan jaksosta puhuttiin välitunnilla. Todellinen fanius syntyi vähän myöhemmin, elokuva Fire Walk With Me (1992) oli vavahduttava kokemus. 2000-luku toi mukanaan internetin salatut Twin Peaks -palstat. Ne avasivat vielä uudet teoriat, pohdinnat ja katsontatavat.

  Sarjan tunnelma vei Lähteen mukanaan niin vahvasti, että hän löytää yhtäläisyyksiä kotikaupunkinsa ja kuvitteellisen kaupungin välillä. Kuten Twin Peaks Tamperekin on täynnä puolivalmiita katumaalauksia, synkkiä portaikkoja, jotka ei vie mihinkään. Pahaenteisyys kulminoituu Kalevan kaupunginosassa. Twin Peaksin suomalaisin hahmo on sheriffi Harry S. Truman. Hän on nöyrä ja epävarma ja ottaa tilanteen yksi kerrallaan.

  Twin Peaks on outo ja epätodennäköinen maailmanmenestys. Lähteen mukaan sen vahvuus on ajaton estetiikka, se on yhdistelmä kaikkia tv-sarjoja, joita siihen mennessä oli tehty. Käsikirjoittaja Mark Frost ja ohjaaja David Lynch ovat toimiva yhdistelmä abstraktia ajattelua ja loogista tv-sarjan tekemistä. Kumpikaan omillaan olisi tuskin kyennyt samaan.

  Kaikessa outoudessaan sarjan viesti on yksinkertainen: asiat tulee ottaa niin kuin ne ovat, älä valitse vain tiettyä osaa maailmasta. Tämän kaiken olemme luoneet me itse.

  Twin Peaks vyöryttää joukon erikoisia hahmoja ja kummallisia paikkoja. Antti Lähteen suosikit eivät ole ilmeisiä, vaan ne löytyvät sivusta. Hän pitää sarjan takapihoista ja epämääräisistä paikoista, niistä samoista, joita voisi nähdä omassa elämässäkin. Twin Peaksin kohtalokas musiikki saa aikaan kylmiä väreitä, mutta Lähteelle sitäkin merkittävämpää on sarjan äänisuunnittelu. Ääniraita kilkkeineen ja kolinoineen vie jopa kuvia paremmin lähemmäs sarjan tunnelmaa.

  Puheen Aamussa toimittajina Juhani Kenttämaa ja Anna Cadia.

 • Yrittäjä, sijoittaja Jyri Engeströmin kotikaupunki Bolinas Kaliforniassa on pieni yhteisöllinen rantakaupunki. Länsirannikolla tartuntojen määrä kasvaa, mutta tilanne on itärannikkoa paremmin hallinnassa.

  Tulevana lauantaina alkaa Engeströmin hanke, jossa koko Bolinasin kaupunki testataan koronan osalta. Näin saadaan selville paljonko tartuntoja oikeasti on. Samalla saadaan pysäytettyä taudin leviäminen, kun taudin oireettomat kantajat voidaan eristää tehokkaammin.

  Viranomaiset ovat hankkeesta innoissaan. Se tuottaa arvokasta dataa maassa, jossa testaus on pahasti epidemiaa jäljessä. Suomen toiminta näyttää Kaliforniasta käsin pääosin hyvältä. Liittovaltiomalliin verrattuna vahva keskusjohto yksinkertaistaa toimintaa.

  Maailma muuttui syyskuun 11. terrori-iskun jälkeen ja se muuttuu myös koronasta. Engeström uskoo, että testauskäytännöt muuttuvat, koronapassit tietyissä ammateissa tulevat olemaan pakollisia. Epidemoita syntyy jatkossakin ja meille tulee vihreitä ja punaisia alueita ja vihreitä ja punaisia ihmisiä.

  Puheen Aamussa toimittajina Alina Kulo ja Anna Cadia.

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Anna Cadian, Juhani Kenttämaan ja Alina Kulon seurassa.

  "Tervetuloa Twin Peaksiin, asukasluku 51 201"
  Tämä kyltti, koski, sahalaitos, amerikankirjorastas ja majesteettiset puut. Unenomainen musiikki. Erikoinen agentti ja koko pientä kaupunkia ravisuttava nuoren naisen murha.
  Kolmekymmentä vuotta sitten, huhtikuun 8. päivä, nähtiin kulttisarja Twin Peaksin ensimmäinen jakso.

  Puheen Aamussa kello 9 jälkeen haastattelussa toimittaja Antti Lähde, jolle Twin Peaks on yhä mystinen, yhä rakas. Sarja on tullut uniin. Hän sanoo rakastavansa sarjaa ennen kaikkea siksi, että siitä voi nauttia niin monella tavalla.

  Koronapuhelu kaukomaille soitetaan kello 7.40 Yhdysvaltain länsirannikolle. San Franciscossa asuu Jyri Engeström.

  WhatsApp: 040 163 8586

 • Koronapandemian isku muotiteollisuudelle on kova. Muotiviikon yleisöttömät näytökset ovat pientä sen rinnalla, että bangladeshilaisen perheen koko elanto on loppunut, sanoo Yle Puheen uuden “Muoti-Suomen omatunto” -sarjan toimittaja Pirjo Suhonen. Suomessa kivijalkakauppojen myynti on pudonnut 80-90 prosenttia, liki kaikissa on edessä lomautuksia tai irtisanomisia.

  Toisaalta on yksittäisiä menestyjiä. Verkkokaupan myynneissä näkyy merkittävääkin nousua. Eettisyys ja paikallisuus näkyvät valinnoissa kun ihmiset toivovat, että oma lähikauppa on olemassa vielä ensi talvenakin. Nyt mietitään aktiivisemmin, mihin oma euro menee.

  Itsekin alalla toimivalla Suhosella on yrittäjille yksi vinkki: tästä ajasta kukaan ei selviä yksin. Suomessa ollaan kyllä kekseliäitä, mutta innovaatiot jäävät liian pieneksi. Meillä on ollut tapana tehdä yksin, nyt tarvitaan yhteistyötä.

  Muodin kuluttamisen nykymalli on kestämätön. Hetken mielihyvän sijaan tulisi miettiä, mitä jo omistan, miten nämä vaatteet, kengät, laukut ja vyöt voisi käyttää eri tavalla. Pirjo Suhonen toivoo takaisin mielenmaisemaa, jossa kysytään, haluanko elää tämän takin kanssa lopun elämääni.

  Suunnittelijat tunnistavat muotiteollisuuden ongelmat ja kokevat olevansa vastuussa siitä, että kuluttajille on erilaisia vaihtoehtoja. Ratkaisu voi olla raaka-aihevalinta, malliston pienentäminen tai päätös, että alennusmyyntejä ei ole.

  Puolikustomointi tarkoittaa, että tuote tehdään tiettyyn pisteeseen asti puolivalmiiksi ja loput asiakkaan mitoille. Alaa valtaavat myös uudenlaiset palvelumallit: tuunaaminen, lainaaminen ja vuokraaminen. Suomesta Suhosen nostaa erikseen erilaiset kuituinnovaatiot.

  Suomesta ei luksusmuodin maata tule ja se on Pirjo Suhosen mukaan hyvä asia. Meidän valttimme on oma tyyli, käytännönläheinen ja terve suhtautuminen muotiin. Suomessa katukuva henkii yksilöllisyyttä verrattuna esimerkiksi Ruotsin katukuvaan. Meillä on rohkeutta olla erilaisia.

  Puheen Aamussa toimittajina Alina Kulo ja Anna Cadia.

 • Start-up yrityksen tuotepäällikkö Tommi Forsströmin arki New Jerseyssä Yhdysvalloissa on neljä viikkoa ollut kotityötä ja kotitarhaa. Vaimon kanssa töitä tehdään vuorotellen, työpäivät venyvät 12-tuntisiksi. Päivähoitomaksusta puolet, 1000 dollaria kuussa, rullaa edelleen. Vaihtoehto oli maksujen peruminen ja työntekijöille potkut.

  Forsström ei kuitenkaan valita. Kuuppaa kiristää, mutta edelleen hän on etuoikeutettu, sillä saa olla jumissa niiden ihmisten kanssa kuin haluaakin olla, ruokaa on ja työt jatkuvat. Tunnelma on odottava - päivä, viikko, kuukausi, vuosi kerrallaan.

  Yhdysvaltoihin iskenyt massatyöttömyys ei näy vielä käytännössä, mutta se on vain ajan kysymys. Sairausvakuutus on sidottu työsuhteeseen. Joissakin osavaltioissa hamstrataan aseita, luksusliikkeiden ikkunoissa on lautoja ryöstelyn estämiseksi.

  Ulkonaliikkumiskieltoa Yhdysvalloissa ei ole, lähinnä vain osavaltiokohtaisia kehotuksia pysyä sisällä. Kehotusta noudatetaan vaihtelevasti.

  Yhdysvallat on pahin koronapandemia-alue maailmassa. Presidentti Trumpin tempoileva politiikka ei lähtökohtaisestikaan ole innostanut itärannikolla, Yhdysvaltain sydänmailla Trump nähdään sankarina, joka pitää Kiinan pöpöt poissa.

  Puheen Aamussa toimittajina Juhani Kenttämaa ja Anna Cadia.

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Anna Cadian, Juhani Kenttämaan ja Alina Kulon seurassa.

  Vaateteollisuus tuottaa noin 150 miljardia uutta vaatetta vuodessa. Se tarkoittaa, että jokaisen maailman ihmisen pitäisi ostaa melkein kaksi uutta vaatetta kuukaudessa. Muotiteollisuus saastuttaa enemmän kuin laiva- ja lentoliikenne yhteensä.

  Alan tilanne ei ole millään tavalla kestävä, sanoo Yle Puheen Muoti-Suomen omatunto -sarjan toimittaja, vaateteollisuudessa itsekin mukana oleva Pirjo Suhonen.Suomesta ei koskaan tule luksusmuodin suurvaltaa, vahvuutemme on jossain muulla. Suuri vientituotteemme ei ehkä ole yksittäinen vaatemerkki vaan kestävä tapa kuluttaa muotia.

  Pirjo Suhonen vieraana Puheen Aamussa kello 9.

  Koronapuhelu kaukomaille soitetaan 7.40, vastaamassa Tommi Forsström, New Jersey.

  WhatsApp: 040 163 8586

 • Viestintäkonsultti Jenni Petäjä palasi Nairobista Suomeen vain viikko koronan saapumisesta Keniaan. Hän koki, että koronan kohtaaminen Suomessa on turvallisempaa. Kenia sulki rajansa kolme päivää myöhemmin.

  Nairobi on suurkaupunki kehitysmaassa ja ihmiset elävät hyvin erilaisissa oloissa. Toisaalla on modernit kerrostalot ja omakotitaloalueet vehreine puutarhoineen, toisaalla taas Afrikan mantereen suurimmat slummit. Kenian mahdollisuudet toteuttaa koronan vastaisia toimia ovatkin heikot. Vain joka neljännellä on mahdollisuus pestä kätensä saippualla. Puolet naisista on yksinhuoltajia. Elämä on kiinni tuotemyynnistä kadulla, joten ulos on mentävä.

  Joka kymmenes kenialainen työllistyy turismista. Kun rajat menivät kiinni, loppui turismi. Euroopan sulkeuduttua laimeni myös kukka- ja ruusubisnes. Ihmisillä ei ole säästöjä. Talouden kriisi voi tuottaa levottomuuksia.

  Puheen Aamussa toimittajina Juhani Kenttämaa ja Anna Cadia.

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Anna Cadian, Juhani Kenttämaan ja Alina Kulon seurassa.

  Koronapuhelu kaukomaille soitetaan Jenni Petäjälle kello 7.40. Hän palasi Keniasta Suomeen, koska koronan kohtaaminen Keniassa pelotti enemmän kuin koronan kohtaaminen Suomessa.

  WhatsApp: 040 163 8586

 • Huhtikuun ensimmäisellä viikolla Hongkongissa on todettu 800 tartuntaa, kuolleita on neljä. Keittiömestari Jaakko Sorsa elää aika tavallista elämää. Lapset käyvät koulua etänä ja päivittäiseen rutiiniin kuuluu ulkoilua lähikukkuloilla.

  Etäopetukseen siirryttiin jo tammikuussa heti Wuhanin perässä. Koulujen sulkemisen kynnys Hongkongissa on matala, se on tavallista influenssakaudellakin. Etäopetuksen vaikutus perheiden arkeen on Suomea pienempi, useissa perheissä on kodinhoitaja pitämässä huolta lapsista.

  Vuoden 2003 SARS-epidemia opetti hongkongilaisille varautumista, tarkat hygieniarutiinit ovat arkea vieläkin. Hissien nappuloita desinfioidaan useasti päivässä ja kasvomaskia käytetään tavallisen flunssankin aikaan. Kyse on sosiaalisesta normista: näin ei tartuteta muita.

  Viime vuoden massaprotestit ovat nyt tauolla, yksittäisiä polttopulloiskuja tapahtuu satunnaisesti.

  Hongkongissa on 17 000 ravintolaa. Konkursseja on tullut, myös ensimmäisiä isoja hotelleja on mennyt nurin. Kokemus on osoittanut, että kun tilanne helpottaa, haluavat ihmiset taas kuluttaa. Ilmiölle on nimi - revenge spending, kostotuhlaus.

  Puheen Aamussa toimittajina Alina Kulo ja Juhani Kenttämaa.

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Juhani Kenttämaan, Alina Kulon ja Kati Lahtisen seurassa.

  Koronapuhelu kaukomaille soitetaan klo 7.40 keittiömestari Jaakko Sorsalle. Hän muutti Hong Kongiin vuonna 2004.

  WhatsApp: 040 163 8586

 • Huhtikuun alussa yrittäjä Lari Vanninen on viettänyt 20 päivää karanteenissa kodissaan Barcelonassa. Fyysisesti hän sanoo olevansa kunnossa, mutta henkisesti alkaa huomata, että tilanne ei ole normaali.

  Barcelonassakin suomalainen pessimismi nostaa päätään. Karanteenissa rutiinien merkitys tuntuu hassulta, mutta on ainoa, mikä pitää järjissään.

  Espanjassa vain täysin välttämättömät toiminnat ovat käynnissä. Ainoastaan apteekit ja ruokakaupat ovat auki, kaikkialla liikutaan yksin, vain luvan kanssa. Poliisi valvoo katuja ja ratsaa jalankulkijoita, luvattomasta liikkumisesta tulee sakkoja. Sakkojen määrästä liikkuu monta tarinaa satasesta tuhansiin euroihin. Sääntösuomalaisena Vanninen sanoo noudattavansa ohjeita.

  Espanjalla ei ollut minkäänlaista huoltovarmuutta epidemiaa varten. Suojamaskit ovat loppu, ja nyt niitä ommellaan vapaaehtoisvoimin sairaaloiden henkilökunnalle.

  Arviota tilanteen loppumisesta ei ole, ulkonaliikkumiskielto on toistaiseksi voimassa huhtikuun puoliväliin saakka. Tilannetta tarkastellaan parin viikon välein.

  Puheen Aamussa toimittajina Juhani Kenttämaa ja Alina Kulo.

 • Koronaviruspandemia on pahin globaali kriisi sitten toisen maailmansodan. Suuri kysymys on, miten selviämme tästä yhdessä.

  Kriisi kärjistää ihmisyyden ulottuvuudet: kauhistuttavan taipumuksen itsekkyyteen ja hämmästyttävän kyvyn hyvään, sanoo väitöskirjatutkija, eetikko Anna Seppänen. Kyky hyvään kumpuaa meistä myötätuntona.

  Empatia on kykyä asettua toisen asemaan, sisäistä tuntemista. Sympatia taas on kanssatuntemista. Näiden rinnalla myötätunto kuulostaa lässyltä, mutta on hardcorempaa, sanoo Seppänen. Myötätunto saa aikaan asioita, se saa myös auttamaan. Myötätunto tapahtuu ihmisten välillä ihmisten välisissä suhteissa.

  Nykyisessä taloutta korostavassa ajattelussa ihmisyyden pehmeämpi puoli ei saa kuulua. Seppänen toivoo, että myötätuntoa ei pidettäisi enää lässytyksenä ja pehmoiluna edes yrityksissä. Kohtaamme entistä vaikeampia eettisiä haasteita, eivätkä organisaatiot ole niihin valmistautuneita. Oleellista olisi nähdä, että henkilöstö ei ole vain HR, human resources, ihmisresussi. Suomalaisilla työpaikoilla on paljon spontaania auttamista ja venymistä.

  Myötätunnossa on kyse siitä, miten me vastaamme kärsimykseen ympärillämme. Avun antaminen ei ole ainoa myötätunnon rooli. Avun vastaanotttaminen voi olla vaikeaa ja ratkaiseva siinä, millaiseksi myötätunto muodostuu.

  Koronakriisin jatkuessa kaikkien voimat ehtyvät jossain vaiheessa, kukaan ei jaksa olla koko ajan auttaja tai autettava. Kun yleisesti menee hyvin, on helpompi olla hetken heikko. Jos on koko ajan kovilla, pitää pärjäämisen rippeestäkin kiinni.

  Myötätunto on kehollinen ilmiö, me näemme toisemme ja voimme olla lähellä. Etätyöstä tämä elementti puuttuu. Anna Seppänen kertoo esimerkin toimitusjohtajasta, joka kiersi ja vei perjantaipullat jokaisen työntekijöiden ovelle. Teko on kaukana suomalaisten arvostamasta tehokkuudesta, mutta kantaa pitkälle.

  Puheen Aamussa toimittajina Anna Cadia ja Juhani Kenttämaa.

Klipp

 • Puheen Aamun Koronapuhelu kaukomaille -sarjassa kysytään, miten koronapandemiaan suhtaudutaan eri puolilla maailmaa. Puhelimessa on Suomeen Thaimaan Koh Taolta 31. maaliskuuta palannut kirjailija Katja Kettu.

  Thaimaassa on edelleen jumissa suomalaisia, sillä saarilta ei enää pääse pois. Lisäksi lentoja perutaan koko ajan.

  Kun Koh Taon sukelluskeskukset menivät kiinni, rannoilla alkoi aamusta iltaan kestävät bileet - kunnes ulkonaliikkumiskiellon tultua ihmiset katosivat hetkessä. Bangkok on aavekaupunki. Kaikki ulkomaalaiset ovat lähteneet, kaupat ovat kiinni ja ilman kasvosuojaa liikkuva saa sakot.

  Puheen Aamussa toimittajina Juhani Kenttämaa ja Anna Cadia.

 • Koronaepidemia on vaikuttanut myös dokumentin tekijän arkeen. Ohjaaja John Webster sanoo koronan vuoksi käyneensä elämänsä lyhyimmillä festareilla. Uuden, väkivaltaisesti läheisensä menettäneiden omaisten surusta kertovan "Silmästä silmään" dokumentin, kansainvälinen ensi-ilta oli festivaalilla Prahassa. Koko tapahtuma peruttiin 30 minuuttia Websterin saapumisen jälkeen.

  Seuraavan tämän päivän työelämää kuvaavaan Happy worker -dokumentin kuvausten piti alkaa huhti-toukokuussa. Nyt ne siirtyvät.

  Rajoittunut elämä on Websterille tuttu jo ennen koronapandemiaa. "Katastrofin aineksia" (2008) kertoi elämästä ilman öljyä. Kokeilu muutti kaksilapsisen perheen elämää. Isoin huomio Websterille oli se, että ihminen on sopeutuvainen, suuristakin muutoksista tulee arkea.

  John Webster vieraana Puheen Aamussa, toimittajana Juhani Kenttämaa.

 • Italiassa koronapoikkeustila on kestänyt jo yli kuukauden. Aluksi liikkumisrajoituksia ja suosituksia pysyä kotona ei otettu vakavasti, nyt kaupassakin käydään lupalapun kanssa.

  Etäkouluun siirtyminen on Italiassa tapahtunut yllättävän sujuvasti, vaikka oppilailla on Suomea vähemmän tietokoneita, eikä edes puhelin ole yhtä yleinen kuin meillä.

  Puheen Aamun Koronapuhelu kaukomaille -sarjassa kysytään, miten koronapandemiaan suhtaudutaan eri puolilla maailmaa. Puhelimessa on Serralunga D'Alban kylässä Piemonten alueella Pohjois-Italiassa asuva viininviljelijä Riikka Sukula.

  Toimittajina Alina Kulo ja Juhani Kenttämaa.

  Kuva: AOP

 • Koronaepidemia on muuttanut ihmisten arkea eri puolilla maailmaa.

  Puheen Aamun Koronapuhelu kaukomaille -sarjassa kysytään, miten koronapandemiaan suhtaudutaan eri puolilla maailmaa.

  Puhelimessa on Suomen Pietarin-pääkonsulaatin lehdistövirkamies Anna Laine.

  Toimittajina Anna Cadia ja Juhani Kenttämaa.

  Kuva: Stanislav Krasilnikov / TASS

 • Nykypäivän ruokakaupassa mikään ei ole sattuman varassa. Kaikki se, mitä on tarjolla ja missä se on tarjolla, perustuu kuluttajien käyttäytymiseen. Erilaiset ostoskorit muokkaavat saman ketjun eri myymälöitä erilaisiksi. Myös mainonta eriytyy ja personoituu, jopa niin pitkälle, että kohderyhmä voikin olla vain yksi henkilö.

  Vuosia kauppa oli logistiikan pääte. Nyt on huomattu, että kaupan aukiolo onkin vain asiakaspalvelun alkupiste.

  Ruokakaupan trendeistä puhuttiin Puheen Aamussa, jossa haastateltavana oli markkinoinnin professori Lasse Mitronen Aalto yliopistosta. Toimittajina Juhani Kenttämaa ja Kati Lahtinen.

 • Ylen tv-uutiset syntyivät syyskuussa 1959, 60 vuotta sitten. Siitä hetkestä tähän päivään tekniikka on muuttunut, maailma on muuttunut ja tarjonnan määrä on muuttunut, mutta uutisen perustehtävä on edelleen sama. Tietomäärän kaaoksesta haetaan ja jäsennellään uutisiksi kirkkaita helmiä, kuvaa Yle Uutisten vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen.

  Tänä päivänä uutisia haastavat valeuutiset ja deepfake, joka mahdollistaa uskottavat vääristellyt videot. Ylen tehtävä on tehdä uutisia myös näistä ja osoittaa valeuutiset valheiksi.

  Uutisten laatu on parantunut, kirjo on laajentunut, uutiset ovat paremmin osa ihmisten arkea. Siilinjärven Eurojackpot-miljonäärikahvit ovat sekä tätä päivää että paluuta vanhaan: uutiset menevät ihmisten luo, kamera kiertää, niin kuin se teki 60 vuotta sitten. Jokisen mukaan uutisten ei pidä synnyttää uutisahdistusta, vaan kertoa myös miten me elämme, syömme, asumme.

  Puheen Aamussa toimittajina Alina Kulo ja Juhani Kenttämaa.

 • Ihmisen luontosuhde on sanapari, jonka tasapaino ei toimi. Suhde vaatii kaksi toimijaa eikä luonto tarvitse ihmistä mihinkään. Se pärjää, vaikka meitä ei olisi. Luonnon ja ihmisen välit ovat kokonaisuus ja sitä kuvaa sana luontoyhteys.

  - Jos ajatellaan, että ihminen on osa luontoa, kuten minä ajattelen, niin meidän kaikki pahuutemme, rumuutemme, julmuutemme ja röyhkeytemme on myöskin osa luontoa, toteaa ihmiseen ja luontoon keskittyvän esseekokoelman "Villi ihminen ja muita luontokappaleita" kirjoittanut Riikka Kaihovaara.

  Kuva jylhästä, koskemattomasta luonnosta, josta ihminen voi löytää rauhan ja itsensä alkoi vahvistua samaan aikaan kaupungistumisen ja teollistumisen kanssa. Nykyinen romantisoitu kuva luonnosta perustuu söpöihin, pörröisiin eläimiin ja luonnon harmoniaan. Epäsiistit elementit ja julmuus rikkovat tätä kuvaa.

  - Juuri rumuudessa piilee luonnon viehättävyys.

  Kauneus ja ja luonnon hallitsemattomuus näkyy myös tuhon ja hylättyjen paikkojen estetiikassa. Sen minkä ihminen hylkää, sen luonto valtaa takaisin.

  Puheen Aamussa otettiin toisenlainen kulma keskusteluun ihmisen ja luonnon suhteesta. Riikka Kaihovaara oli Alina Kulon ja Juhani Kenttämaan vieraana.

 • Metsästys on raakaa peliä, se on tappamista, ruhoja, sisäelimiä. Julman ulkomuotonsa takana metsästyksen olemus on muutakin: se on suhdetta luontoon, ravintoon ja jopa itseensä. Näin ajattelee metsästä ja metsästyksestä kirjan kirjoittanut Aleksi Lumme.

  Ampuessaan eläimen kokee Aleksi Lumme vastuuta, haikeutta ja syvää yhteyttä luontoon. Itse metsästetty liha vetosi marketteja enemmän, jonka vuoksi Lumme syö nyt ainoastaan itse metsästämäänsä lihaa.

  - Tuntui, että markettikäyttäytymiseni oli epärehellisempää kuin se, että kohtaan itse ne suolet ja veren omin käsin. En missään määrin nauti siitä, mutta laitan itseni työntekomoodiin. Ammuin eläimen, ja nyt minun täytyy tehdä se työ loppuun asti.

  Aleksi Lumme vieraili Puheen Aamussa. Toimittajina Kati Lahtinen, Juhani Kenttämaa ja Alina Kulo.

 • Tuomas Rajalan Isävuoro antaa vertaistukea miehille erosta selviytymiseen - sellaista, mitä kirjailija olisi itse kaivannut. Nuorena solmittu avioliitto ja ikävuodet saivat Rajalan kokemaan oman elämänsä vieraaksi. Rajala koki eropäätöksen jälkeen yksinäisyyttä, ja havaitsi miesten olevan erotilanteissa altavastaajan asemassa. Tutkimusten mukaan ero on miehille fyysisesti vaarallisempi, kuin naisille.

  - Vanhemmalla iällä miesten sosiaaliset kontaktit tulevat tutkimusten ja empiiristen havaintojeni mukaan puolison kautta. Tilanteeseen voi helposti ajautua, kun paineisessa elämässä etsii helpotusta arkeen.

  Puheen Aamussa keskusteltiin miehisyydestä, eroamisesta ja vanhemmuudesta. Tuomas Rajalaa haastattelevat Juhani Kenttämaa ja Alina Kulo.

 • Ennen Pariisin Kevään 11-vuotista taivalta oli yhtye Arto Tuunelan sooloprojekti. Finnvox-studiolla työskennellyt Tuunela yhdisti päivätyönsä ja oman artistiuden kehittämisen. Nyt Pariisin Keväältä julkaistaan seitsemäs, Reuna-nimeä kantava studioalbumi.

  Puheen Aamu kysyi Arto Tuunelalta, kannattaako rokkitähteys, entä voiko pop-musiikilla muuttaa maailmaa?

  - Osa minusta on aina halunnut olla esiintyvä taiteilija ja rock-tähti. Toinen puoli ajattelee, että toivottavasti kukaan ei minua huomaa. Artistiura vaatii paljon työtä, mutta hetket joina luon jotakin uutta, tekevät siitä kaiken työn arvoista.

  Arto Tuunela vieraili Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan ja Anna Cadian haastateltavana.

 • Ilmastoaktivisti Greta Thunberg matkustaa New Yorkissa ja Chilessä pidettäviin YK:n ilmastokokouksiin Malizia II-purjeveneellä. Matka alkaa elokuun puolivälissä, perillä on määrä olla parin viikon päästä.

  Malizia II ei ole mikä tahansa paatti. Vastaavan veneen, Ariel II, omistava yksinpurjehtija ja lentokapteeni Ari Huusela sanoo, että matka Atlantin yli on kuin ajaisi kitarakopassa moottoritiellä.

  Veneen runko on kevlarilla vahvistettua hiilikuitua, siinä ei ole äänieristystä ja vessana toimii ämpäri. Merellä kuulosuojaimet, polvisuojat ja kypärä ovat tarpeen.

  Vene on vaatimattoman näköinen, mutta se on nopea, purjeveneiden Formula 1.

  Huuselan mukaan Gretan matka tulee olemaan ainutlaatuinen ja hän tulee muistamaan sen koko elämänsä.

  Ari Huuselan tapasi Puheen Aamun Juhani Kenttämaa.

  #puheenaamu

 • 20 vuoden takaisen musiikkivideon voi tunnistaa alleviivaavasta estetiikasta, mutta Oulun musiikkivideofestivaalien taiteellisen johtajan Anna-Mari Nousiaisen mukaan vuoden 2019 trendi on olemassa olevien trendien lomittuminen. Miten median murros on vaikuttanut videoiden löydettävyyteen, entä mikä tekee musiikkivideosta viraalimenestyksen?

  Audiovisuaalista kulttuuria ja kotimaista musiikkivideota juhlistavat Oulun Musiikkivideofestivaalit järjestetään 22.-25.8. Oulussa.

  Anna-Mari Nousiainen vieraili Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan ja Alina Kulon haastateltavana.

Lyssna också