Nyländsk förmiddag

Ian Granström vann nordiskt fotopris för bild på räv

 • 11 min
 • tillsvidare

Karisbon Ian Granström vann första pris i Nordiska Fotoklubbens tävling för år 2019 för sin bild på en räv spanande i naturen. Den utsågs till vinnarbild av en nordisk jury som varje år väljer bästa bilden som postats i klubbens Facebook grupp - en grupp med över 5000 medlemmar.
Arbetssegern kom efter en flera år lång kamp och stor envishet då Ian Granström suttit på pass för att komma riktigt nära rävar.
En tidig morgon strax efter soluppgången fångade hans kamera en orädd ungräv på nära håll.
Redaktör Gunilla Ginström.

Sändningar

 • må 16.3.2020 10.30 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Maarit Kinnunen, verksamhetsledare för Emmaus-Westervik, och handledare Laura Pihlaja pratar med Marica Hildén om hur de ser på julen och konsumtionen inför julhelgen.

 • Emmaus-Westerviks verksamhetsledare Maarit Kinnunen och handledare Laura Pihlaja pratar med Marica Hildén om årets julklapp. Loppmarknaden i Ekenäs har massor av återanvända kläder.

 • Rannvi Wallen i Solberg i Ingå har ett hjärta som klappar för levande hantverkstraditioner och för djurens väl och ve.
  Det syns när man kommer hem till henne: Ålandsfår och getter (getterna är av finsk lantras), islandshästar, en kalkon, höns och kaniner, samt hundar trivs alla tillsammans och tar nyfiket emot gäster.
  Allt ska tas till vara så gott det går: fårens ull blir garn, skinnet garvas så småningom - och köttet äts upp.

 • Allt oftare kan man se hur småbarnsföräldrar umgås lika mycket med smarttelefonen som med sina smarta små barn. Men det behöver inte betyda att de vuxna prioriterar bort sina barn till förmån för telefonen. Att både vuxna och barn använder allt mer tid med att stirra på olika skärmar är ändå ett faktum.
  Lite av en nostalgitripp tillbaka till "stenåldern" fick Tiina Grönroos i alla fall uppleva när hon skulle träffa föräldrar med små barn i Sjundeå. Inga mobiltelefoner störde nämligen när föräldrarna Cecilia Montén och Mette Nyberg samt farmor Kerstin Vanhanen deltog i Sjundeå svenska församlings musik- och lekstund Klapp och klang.

 • För första gången någonsin görs det teater på president Mauno Koivisto och hans liv. En nyskriven pjäs kommer att ha premiär i föreningshuset Ingbohed i Täkter i Ingå den 17 oktober 2019. Bakom den stora satsningen står Täkter ungdomsförening och ett produktionsteam från Västnyland och huvudstadsregionen. Det blir en dramakomedi sett ur Täkterbornas perspektiv. Redaktör i Ingå är Tiina Grönroos.

 • I Nylands brigad i Ekenäs möts många unga män och kvinnor från hela Svenskfinland. För en del österbottningar är det första gången de träffar nylänningar och för nylänningarna kan det vara första gången de får höra en österbottnsik dialekt. Vad anser då Finlands framtid om dialekter och vem anser de att pratar standardsvenska? Tiina Grönroos har träffat Max Kopra från Ekenäs, Joar Cederberg från Jakobstad och Robin Bucher från Esbo.

 • Så många kläder på hyllorna, men ingenting att sätta på sig? Jeansen har på något konstigt vis krympt i garderoben, den dyra, fina ylletröjan kliar alldeles förskräckligt och så inser du att den där snärtiga batikskjortan du impulsköpte på semesterresan för två år sedan inte riktigt passar din klädstil här hemma...Känner du igen dig? Bra, eller egentligen tråkigt, men nu ska det handla om att sätta hela, rena kläder i omlopp. Sedan 2013 ordnar Finlands svenska marthaförening en nationell klädbytardag. Den ordnas i år den 17.11. I Karis har två marthaföreningar slagit ihop sig. Reglerna är enkla: rensa i garderoben, hämta max tio plagg till Villa Anemone, som finns i centrum av Karis och byt till något som passar dig. Initiativtagare är Mia Tiainen och hon intervjuas av Tiina Grönroos.

 • Tomma affärslokaler är aldrig roligt. Efter att Aktia nu senast vid årsskiftet stängde en hel del banker; främst i Västnyland och Österbotten, men också en del i huvudstadregionen, har en del bankhus haft svårt att få nya hyresgäster.
  I synnerhet i glesbygden har bankerna funnits i hus som byggts enkom för bankverksamhet. Det är fina hus och ganska stora eftersom det skulle finnas plats för både personal och en lång betjäningsdisk, bankvalv, ett pausrum med kök och representationsutrymmen och förstås ett eget rum för bankdirektören. Men det som få kanske känt till är att de här bankhusen inte har ägts av banken utan av privatpersoner eller sparbanksstiftelser. Ett av de här före detta bankhusen finns i Tenala i Raseborg. Här har sparbanksstiftelsen faktiskt fått en hyresgäst. Efter tio månader, en del kommunal byråkrati och omändringsarbeten sjuder gamla bankhuset av liv - nu har barn och ungdomar flyttat in. I fredags öppnade Uncan i Tenala i det gamla bankhuset och några dagar tidigare hade eftis flyttat dit från det före detta kommunhuset i Tenala. Tiina Grönroos besökte uncan cirka en timme efter att det hade öppnat och blev mottagen av många ungdomar och ungdomsledare Mikael Sandell.

 • Så här inför Svenska dagen ska du få träffa en av Finlands mest finlandssvenska argentinare. Det är Lucas Mondino som bor i Billnäs i Raseborg. Lucas Mondino har bott i Finland i drygt 10 år. Det var kärleken som fick Lucas Mondino att lämna sitt hemland Argentina. Han hade just gått ut gymnasiet och skulle påbörja sina universitetsstudier på hösten. Före det reste han till sin morbror som bor i Marbella i Spanien. Och det var där Lucas Mondino träffade finlandssvenska Sofie. Redaktör: Tiina Grönroos

 • Julia Dahlkvist är tutorsekreterare i studerandekåren Novium. Hon pratar med Marica Hildén om hur väntutorerna utbildas.

 • Väntutorerna försöker se till att ingen blir ensam då utbildningen inleds på yrkeshögskolan Novia i Ekenäs, berättar Josefina Linnokari för Marica Hildén. Josefina Linnokari studerar till agrolog.

 • Jonna Panelius har ett eget bageri där hon bakar bullar och matbröd på speltmjöl. Det heter Bakgården och finns på Rånäs i Sjundeå.
  Jonna Panelius köpte en segelskuta tillsammans med sambon för flera år sedan, de hade café och restaurang i Kathrina på vintrarna i Helsingfors och seglade med henne om somrarna.
  Nu är Jonna Panelius ensamförsörjare till fyra flickor. Skutan såldes 2012 och sedan dess har Jonna Panelius varit egenföretagare, och hon kan inte tänka sig något annat än att vara den enda anställda i sitt företag, berättar hon för redaktör Marica Hildén.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Det har varit en hel del tal om 70 plussarna, som på sina håll haft svårt att acceptera att de tillhör riskgruppen för coronasmitta på grund av sin höga ålder.
  Men det är ju faktiskt ganska förståeligt. En 70-åring idag är oftast med i samhället på alla möjliga olika sätt.
  Hangöbon Tarja Kvarnström är ett bra exempel på det. Hon är aktiv inom Slow food rörelsen och deltar i rekoringarna. Tarja har en egen blogg. Hon är aktiv på sociala medier, hon sitter med i föreningsstyrelser och hon fungerar som guide.
  Men nu är hon allra mest isolerad i sitt hem, Villa Tarja vid Ängsgatan i Hangö.
  Hur känns det?
  Gunilla Ginström stämde träff med Tarja hos Nisse Sjöberg på Västankärr gård i Täktom, där Tarja fungerar lite som hustomte.

 • Det finns fördelar med att eleverna får jobba lite mer i egen takt där hemma. Men i stort innebär distansarbete definitivt mera utmaningar både för lärarna och eleverna än normal skolgång med närundervisning.
  Det säger högstadieläraren Moni Gustafsson. Hon är ämneslärare i svenska och litteratur i årskurserna 7 till 9 i Hangö högstadium.
  Gunilla Ginström hälsade på i skolan, där Moni höll lektion på distans i ett tomt klassrum.
  Moni Gustafsson är lärare i tredje generation: hennes bägge föräldrar har varit lärare, likaså hennes mormor och yrket har gått i arv både till Moni och hennes syster samt en systerdotter. Men en sån här skola har nog ingen i den här lärarsläkten ens kunnat fantisera om.
  Den halvtimme långa lunchrasten tog slut - vad händer då - helt konkret - i en skola på distans?

 • I Predium hamn ligger båtarna redan vid bryggorna (mars 2020). Många som kommit hem från en utlandsresa åker ut till stugan under sin två veckors karantän.
  Fredrik "Fredde" Kevins båtföretag har jobbat för högtryck hela mars månad. Vilket i normala fall skulle kännas het bra, säger han.
  Men liksom alla andra företagare är han orolig för smittorisker för sig själv och sina anställda.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Tiden vi lever i betyder också många frågor inom församlingarna. Vem kan delta i den inplanerade jordfästningen? Ska vi skjuta på dopet? Hur blir det med sommarens konfirmationer?
  De anställda inom församlingarna har en viktig roll i att svara och lugna ner.
  Dörrarna till Domkapitlet vid Borgå stift är stängda för allmänheten och en stor del av personalen jobbar på distans. Men också på den nivån är de ansvariga tillgängliga per telefon och epost.
  Biskop Bo-Göran Åstrand efterlyser is i magen och värme i hjärtat hos oss alla.
  Själv jobbar han också med att besvara alla frågor som strömmar in.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Auktionsfirman Bukowskis gör då och då hembesök i olika städer för att diskutera och värdera konstföremål.
  Chefsspecialisten på konst Johan Wulff besökte Borgå och berättar vad som rör sig i Nylands östra del. Redaktör är Leo Gammals.

 • Hangöbon Janina Heinas nya företag som organisatör heter Mikä kaaos (vilken kaos). Ett lämpligt namn för ett företag som ska rycka ut när oordningen där hemma blivit för stor. Då rycker Janina ut för att hjälpa till med att få ordning på kläder, tamburen, garaget, vedlidret eller för företag som kanske behöver ordning i sitt lager.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Det är många som när åren gått börjar längta efter ett liv i frihet. Många längtar efter sin pensioneringen. Med all rätt, kanske efter 40 år i ett tungt och ansvarsfullt arbete.
  Men det finns också allt fler som under de senaste åren fortsatt jobba efter att de nått den egentliga pensionsåldern. Speciellt vanligt är det inom den offentliga sektorn och kanske då främst att man fortsätter hoppa in som vikarie i sin bransch.
  Så har ekenäsbon Elisabet Lindroos gjort i många års tid redan.
  Helt enkelt för att hon älskar barnen och gillar arbetsgemenskapen.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Karisbon Ian Granström vann första pris i Nordiska Fotoklubbens tävling för år 2019 för sin bild på en räv spanande i naturen. Den utsågs till vinnarbild av en nordisk jury som varje år väljer bästa bilden som postats i klubbens Facebook grupp - en grupp med över 5000 medlemmar.
  Arbetssegern kom efter en flera år lång kamp och stor envishet då Ian Granström suttit på pass för att komma riktigt nära rävar.
  En tidig morgon strax efter soluppgången fångade hans kamera en orädd ungräv på nära håll.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Om allt går som planerat ordnas folkdans- och spelmansstämman SamStämt 2020 i Ingå sista veckoslutet i juni. Då väntas 300-400 dansare och spelmän från hela svenskfinland till en gemensam träff. Under veckoslutet 27-28 juni får publiken uppleva flera olika dans- och musikuppträdanden runtom i kommunen, vilket också sammanfaller med den populära Ingådagen.
  I arbetsgruppen för SamStämt 2020 fungerar Linnea Holmberg från Ingå Spelmansgille som ordförande och Cilla Törnblom-Backman från Ingå folkdansare som projektledare.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Antalet sällskapshundar ökar i Finland år för år. Finska Kennelklubben har närmare 800 000 registerade hundar för tillfället (2020) och frågan är om vi har tid föra våra hundar idag.
  Endel aktiverar sina hundar med hundsporter av olika slag, andra sköter rastningen enligt bästa förmåga, men många hundar är också ganska sysslolösa. Hunden kanske tillbringar en ensam dag i 8-10 timmar medan familjemedlemmarna är i skolan och på jobbet.
  Vi ställde frågan: Hur aktiverar du din hund allra bäst? Vad gör du för att hunden ska vara lugn och tillfreds där hemma?
  Gäst i studion var uppfödaren, kompishundföraren, hundkunniga Monica Smeds från Karis.
  För tillfället går hon också en utbildning i hundonomi. Vad handlar det om?
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Hur aktiverar du din hund på bästa sätt?
  Vi ställde också frågan till veterinär Heidi Rosengren, grundare av veterinärmottagningen SJUVET i Sjundeå, som också verkar i Tenala i Raseborg: Stöter hon på hundar som kommer till mottagningen uttryckligen för att de inte är tillräckligt aktiverade?
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Vad är den bästa aktiviteten för din hund?
  Nanna Jäntti är djurskötare men också utbildad djurtränare och hon säger att du helt enkelt ska ha hunden med dig i din vardag.

Lyssna också