Yle Västnyland

Potatisodlaren Björn Lindström och Bålabisin i Svartå hoppas på kyla och tjäle i mars

 • 8 min
 • tillsvidare

Redaktör Veronica Montén pratar om översvämmade åkrar, potatissäsongen 2020 och brist på tjäle tillsammans med potatisodlare Björn Lindström på Bålaby gård i Svartå. På bilden ser du Bålabisin som många som rör sig på riksväg 25 i Svartå känner igen.

Sändningar

 • on 26.2.2020 13.50 • Yle Arenan

Avsnitt

Klipp

 • I mitten av juli ska Nico Rönnberg flytta till Paris för att börja spela med franska ligalaget Ivry. Han säger att han och familjen ser fram emot den förestående flytten, även om han inte behärskar franska språket ännu. Rönnberg säger att han nog ska lära sig franska. Bubi Asplund intervjuar.

 • Handbollsspelaren Nico Rönnberg från Karis blev först besviken då handbollssäsongen avbröts på grund av coronapandemin. Ganska fort började han gilla läget och firar nu semester med familjen. I mitten av juli ska familjen Rönnberg flytta till Frankrike. Nico Rönnberg har skrivit på ett spelarkontrakt för två säsonger med franska ligalaget Ivry. Bubi Asplund intervjuar.

 • EIF:s tränare Guillem Santesmases berättar om sin oro över sina släktingar i Barcelona. Han säger att han dagligen håller kontakt med dem. Santesmases berättar också hur spanjorerna saknar att gå på kafé och restaurang. I dessa coronatider är det inte möjligt. Bubi Asplund intervjuar.

 • Katalanen Guillem Santesmases tränar Ekenäs IF:s fotbollslag i herrarnas division 1. Han berättar hur det går att träna ett fotbollslag utan samträningar, hur glad han är över att flickvännen Sandra är med honom i Ekenäs och hur han ser framemot den tilltänkta seriestarten i början av juni. Bubi Asplund intervjuar.

 • Västnyländska ungdomsringens styrelse beslöt på sitt möte i går att flytta produktionen av Peter Pan till sommaren 2021.

  Styrelsen har gått igenom alla tänkbara lösningar och scenarion.

  Med tanke på alla risker coronaepidemin innebär med hundratals frivilliga, ett konstnärligt team och 10 000 åskådare har ungdomsringens styrelse nu valt att ställa in sommarens produktion.

  Yle Västnylands Veronica Montén ringde upp verksamhetsledare Charlotta Eriksson.

 • Diakon Harry Fagerlund i Hangö ortodoxa kyrka berättar om påskgudstjänsten för Marica Hildén.

 • Nu får Hangö, Raseborg och Ingå börja jobba från noll. Det säger sjukhusdirektör Gabriela Erroll om beslutet att köra ner Raseborgs sjukhus samjour.

 • Coronapandemin har gjort att alla rallytävlingar är framskjutna eller inhiberade. Det gör att rallyföraren Emil Lindholm från Ingå nu kan koncentrera sig på sina studier i ekonomi. Han håller också upp konditionen genom att jogga och lyfta tyngder. Dessutom gör han notträningar tillsammans med kartläsaren Mikael Korhonen. Bubi Asplund intervjuar.

 • Degerbyborna Lena Selén och Berndt Gottberg beviljades Svenska folkskolans vänners (SFV) folkbildningsmedalj. De får medaljen och 2500 euro för sitt engagemang kring den så kallade Porkalaparentesen. Båda två är också aktiva kring muséet Degerby Igor. Bubi Asplund intervjuar.

 • Tvärminne zoologiska station har sedan början av mars en ny direktör. Han heter Jouni Heiskanen och han är inte chef enbart i Hangö utan också för Lammi biologiska station i Tavastehus och Kilpisjärvi biologiska station i Enontekis. Det innebär en hel del utmaningar när forskningsstationerna sträcker sig över hela Finland från Enontekis i norra Lappland till Hangö i söder, men med distansmöten och besök på forskningsstationerna ska det nog gå vägen, säger Jouni Heiskanen, som själv bor och jobbar i Helsingfors.Tiina Grönroos, som har pratat med Jouni Heiskanen, fortsätter.

 • Det är full rulle bakom stängda dörrar i biblioteken i Raseborg. Bibliotekschef Heidi Enberg berättar för Marica Hildén vad som händer i biblioteken under coronatider.

 • Överskötare Annika Rehn på Raseborgs stad är förman för drygt 200 anställda med vårdutbildning.
  Hennes personal jobbar med förebyggande hälsovård, öppen hälso- och sjukvårdsmottagning, på bäddavdelningen vid hvc, med rehabiliterande verksamhet, mentalvårdstjänster, missbrukarvård och tandvård.
  Tillsvidare jobbar de flesta med sina ordinarie uppgifter, men beredskapen och viljan att jobba på andra avdelningar och med andra uppgifter är stor, säger Annika Rehn. Redaktör: Tiina Grönroos.

Lyssna också