Kulttuuriykkönen

Beatles ei aluksi kolahtanut Markku Veijalaiselle - miten fanikulttuuri rantautui Suomeen?

 • 52 min
 • 1 år 0 mån.

Nilkkasukat pyörivät tyttöjen jaloissa Paul Ankan keikalla Helsingin Linnanmäellä vuonna 1959. Radiosta toivottiin kiihkeästi rokkia, vaan Yle tarjosi sitkeästi nuorten kuultavaksi vain klassista ja muuta tylsää harvoja poikkeuksia lukuunottamatta. Vileä 1960-luvun alussa uusimmat rytmit maailmalta sai kuulla merirosvoradio Radio Nordista tai Radio Luxembourgista.

Nuorisokulttuurin synnystä, fanikulttuurin ilmenemismuodoista ja radion roolista kulttuurin murroksessa ovat keskustelemssa vuonna 1964 radiouransa aloittanut legendaarinen nuorisotoimittaja Markku Veijalainen ja Nuorisotutkimusseuran tutkijatohtori Janne Poikolainen.

Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

Sändningar

 • on 4.3.2020 15.02 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Eino Santaselta julkaistaan pian ensimmäinen proosateos "Rakas kapitalismi pilkku". Novellikokoelmassa preekari on sananmukaisesti kyykyssä varakkaiden edessä ja kulttuuripiireissä tiedetään, ketkä vie ja kenellä on oikeus ottaa tilaa.

  Jarkko Tontti on puolestaan palannut runouden pariin uudella teoksellaan "Lain laita". Runoissa lakiteksti muuntuu tulkinnaksi ja pykälät saavat uusia merkityksiä.

  Miksi kapitalismi näyttää niin synkeältä? Kuinka pykälistä syntyy runoutta? Entä kuinka teosten tekstit muuttuvat kirjoittajille itselleen juuri nyt poikkeustilan aikaan?

  Tuukka Pasanen juontaa.

 • Alun perin Milana Mišićin ei pitänyt ryhtyä laulajaksi laisinkaan, mutta Australiassa vaihdossa ollut poikaystävä ja tavaratalo Stockmannilla sijainnut nauhoituskoppi käynnistivät dominoefektin. Tänä keväänä kahdeksan studioalbumia levyttänyt laulaja julkaisee kokoelmalevyn Aikoja sitten – vuodet 1991 - 2020. Sen uusi kappale Autiosaarelle kertoo ihmisistä, jotka eivät voi olla yhdessä syystä tai toisesta.

  Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

 • Kulttuuriykkösessä pohditaan oikeistoradikalismia, konservatiivista oikeistoa ja kaunan politiikkaa.

  Suomenkielistä lukijakuntaa hemmotellaan parilla tuoreella käännöksellä. Toinen on saksalaisfilosofin ajatuksia reilun 50 vuoden takaa, Theodor W. Adornon luento ”Näkökulmia uuteen oikeistoradikalismiin” vuodelta 1967. Toinen kirjoista on Francis Fukuyaman teos ”Identiteetti. Arvostuksen vaatimus ja kaunan politiikka”. Se ilmestyi alkukielellä englanniksi 2 vuotta sitten.

  Keskustelemassa Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen johtaja Juhana Aunesluoma sekä Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola.

  Jakke Holvas juontaa.

 • Stella Harasek ja Maija Lukkari-Nyman bloggaavat sisustuksesta, muodista ja elämästä. Minkälaisen kuvan he haluavat antaa omasta elämästään? Onko bloggaaminen elämän tutkimista, haaveilua vai omien seuraajien inspiroimista? Stella Harasek ja Maija Lukkari-Nyman kävivät Kulttuuriykkösessä kertomassa mitkä trendit ovat vasta tulossa.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Kulttuuriykkösen perjantain kisastudiossa ajankohataisista teemoista keskustelevat yrittäjä Jussi Turhala, Antiikki & Design -lehden päätoimittaja Mirva Saukkola sekä yrittäjä Anna Moilanen,

  Kisastudion aiheina luksuskäsidesit, koskettamisen kieltäminen koronaepidemian aikana ja globalismin alamäki.

  Juontajana Tuukka Pasanen.

 • Kulttuuriykkönen esittelee kahden venäläisen naiskirjailijan tuoreet suomennokset. Toinen kirjailija on Maria Stepanova, jota suomennetaan nyt ensimmäistä kertaa. Hänen teoksensa käsittelee kadonneen ajan etsimistä ja sen nimi on "Muistin muistolle". Toinen kirjailija on Ljudmila Ulitskaja, jolta on suomennettu kirjoituskokoelma "Köyhiä sukulaisia". Mitä kirjallisuus kertoo venäläisnaisista?

  Keskustelemassa suomentajat Arja Pikkupeura ja Mika Pylsy sekä Venäjä-asiantuntija Polina Kopylova.

  Jakke Holvas juontaa.

 • Syvällinen, omituinen, yllättävien laulujen mies, jonka kirjoittamissa teksteissä kulkevat harmaat haltijat ja ihmisten kalastajat. Uniaan lauluiksi kirjaava mies. Ortodoksiksi kääntynyt papin poika, joka kokee värit kirkkaimmin kaikista kaupungeista Savonlinnassa.

  Kulttuuriykkönen haastattelee Joose Keskitaloa, jonka albumi Nukkekoti ilmestyy 27. maaliskuuta.
  Keskitalon kanssa esiintyvät The Mystic Revelation of Teppo Repo -kokoonpanon Eero Tikkanen ja Arwi Lind.

  Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

 • Taidekeräilijä Seppo Fräntin mittavasta taidekokelmasta on tehty Hullu rakkaus-kirja. Kokoelma on ripustettuna jo Kiasmassa odottamassa parempia aikoja. Millä tavalla taide voi auttaa ihmistä kriisin keskellä? Jolon saaren panttivankina olo vuonna 2000 opetti Fräntiä piirtämään niin että se auttoi pitämään pään kasassa.

  Juontajana Pia-Maria Lehtola.

 • COVID-19 toi mukanaan sosiaalisen etäisyyden, sulki esittävän taiteen kentän ja ajoi kentän vararikkoon tai ainakin sen partaalle. Mitä kriisille nyt tehdään, mitä voidaan tehdä ja kuinka ongelmallisen rakenteen se altaan paljasti?

  Kun kriisi lopulta ohitetaan, voiko taiteen kenttä palata takaisin siitä mistä lähdettiin? Pitäisikö ajatella jotain toisin?

  Keskustelemassa Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Paula Tuovinen, taiteilijajärjestöjen yhteistyöjärjestö Forum Artisin puheenjohtaja Virpi Hämeen-Anttila sekä KULTA ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen.

  Tuukka Pasanen juontaa.

 • Kulttuuriykkösen kevätpäivänseisauksen Kisastudio koostuu pandemiabileistä, taiteen mahtimieskultista, M.A. Nummisen neroudesta ja eloisasta runonlausunnasta.

  Kisastudiossa ajankohtaisista kulttuuriaiheista ovat keskustelemassa ekonomisti Heikki Pursiainen, Antiikki & Design -lehden päätoimittaja Mirva Saukkola ja liikemies Sami Kuusela.

  Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

 • Romantiikan traaginen runoilija John Keats on ajankohtainen uuden suomennoksen vuoksi. Keats ei omana aikanaan saanut kehuja. Byron nimitti hänen tuotoksiaan runkkarirunoudeksi. Sittemmin Keatsin runous on lumonnut lukijat aistillisuudellaan, moniselitteisyydellään ja "lyyrisellä hapolla".

  Runoilija Erkka Filander ja kääntäjä Kaisa Sivenius keskustelemassa.

  Jakke Holvas juontaa.

 • Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani julkaisi maaliskuussa uuden, yhtyeen kuudennen albumin Paluu paratiisiin. Uuden albumin voimaballadi Rakastan sua niin et se sattuu on saanut inspiraationsa Kilpeläisen omasta rakkauselämästä. Rakkaudesta useita kappaleita sanoittanut Tuure Kilpeläinen kokee aiheen välillä jopa hankalaksi, onko siitä jo kaikki sanottu. Toisaalta aihe on jokaiselle omakohtainen ja jokaisella on oikeus sanoa se omin sanoin ja omana aikana. Siinä lauluntekijä voi olla avuksi – sanoittaa yksityinen tunne yhteiseksi.

  Tuure Kilpeläinen on Kulttuuriykkösen vieraana.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

Lyssna också