Yle Åboland

Sportlovsplaner för Björneborgselever

 • 6 min
 • tillsvidare

Elmeri Peltomaa, Hilma Aalto, Ella Lundberg och Peppi Koivisto i Björneborgs svenska samskola firar sportlov vecka 8, och de har massor med planer för sportlovet. Och de har intressanta planer för vad de vill arbeta med då de är äldre, och vad de inte vill arbeta med. Redaktör är Linus Hoffman.

Sändningar

 • fr 14.2.2020 13.50 • Yle Arenan

Klipp

 • Elmeri Peltomaa, Hilma Aalto, Ella Lundberg och Peppi Koivisto i Björneborgs svenska samskola firar sportlov vecka 8, och de har massor med planer för sportlovet. Och de har intressanta planer för vad de vill arbeta med då de är äldre, och vad de inte vill arbeta med. Redaktör är Linus Hoffman.

 • Malin Järvinen och Janne Wennström snackar kring veckans nyheter. Snacket snurrar kring allt från högt vatten i Åbo till alla hjärtans dag. I studion Jesper Alm.

 • När en ung människa dör i en olycka som aldrig får någon egentlig förklaring är det särskilt svårt för de anhöriga. De får leva med sina frågor och med allt det som blev oavslutat. Sonja Lumme har skrivit en sång till sin försvunna bror Stefan och hans andra syster Paula Wilson har rest ett minnesmärke för honom och andra som har gått under på havet.
  Det har blivit klart att Polisen på Åland i samarbete med andra myndigheter ska undersöka vraket av m/s Irma så snart vädret tillåter. Efter deras dykningar kommer säkert en del av de många frågor de anhöriga har att få svar. Redaktör är Nilla Hansson.

 • När en ung människa dör i en olycka som aldrig får någon egentlig förklaring är det särskilt svårt för de anhöriga. De får leva med sina frågor och med allt det som blev oavslutat. Peter Lumme var 17 år när hans 16 årige bror Stefan dog som jungman på m/s Irma som förliste i oktober 1968. Redaktör är Nilla Hansson.

 • M/s Irma hette ett lastfartyg som förliste någonstans mellan norra Åland och Enskär år 1968. Det var på väg till Raumo med antracit i lasten och 11 personer ombord. Alla omkom och bara en av dem hittades efteråt. I maj 2019 hittade dykarteamet Irma med hjälp av dataingenjören Tomas Gustafssons uträkningar och ihärdigt sökande med ekolod äntligen båten som fick vänta på att bli hittad i över 50 år. Stefan Lumme var bara 16 år när han försvann ner i djupet med Irma. I den första delen av programmet hör vi hans bror Peter Lumme. Redaktör är Nilla Hansson.

 • Temadagen uppmärksammar förebyggandet av olyckor och skador hemma, på arbetet och fritiden. En av skolorna som deltog i 112-dagen i Åbo var Cygnaeus skola. I inslaget hörs Linus Sarlin, Tinja Klåvus samt läraren Nina Hyvönen. Reporter: Peter Karlberg

 • Skolmaten i Finland är gratis och näringsrik. Det är den i Kyrksbackens skola i Nagu med. Men eleverna anser att den dessutom borde ha mera smak, se aptitligare ut och inte innehålla ben- eller plastbitar. Nagueleverna Julia Adolfsson, Olga Åberg, Georg Sarlin, Juhana Virkkunen och Elton Palmroos intervjuas av Linus Hoffman.

 • Nina Kivinen och Jan Söderholm snackar om minnen kring studietiden med penkkis och föreningslokaler, desstuom tycker de till om skolmaten som är dagens viktigaste mål mat. I studion Lina Frisk.

 • Pjäsen skiljer sig från formatet vi är vana med eftersom den framförs i brevform mellan två karaktärer. Regissör Anna Simberg och huvudrollsinnehavarna Jonna Järnefelt och Nicke Lignell berättar om pjäsen. Redaktör Isabel Nordberg.

 • De flesta som har studerat vid Åbo Akademi i Åbo har besökt "Borgen" - Kemistklubbens föreningslokal. Men hösten 2021 flyttar fakulteten för naturvetenskaper och teknik till Aurum och i och med flytten stänger "Borgen" sina dörrar och någon ny föreningslokal är inte inplanerad i det nya huset. Åbo Akademi intygar att man jobbar för nya ersättande lokaler, men Ida Nordell vid Kemistklubben är oroad för föreningens framtid. Reporter: Nora Engström.

 • Ångest, sömnproblem och depression. Antalet Åboungdomar som mår dåligt har ökat och därför har Åbo stad anställt flera psykiatriska sjukskötare till skolorna. Psykiatriska sjukskötaren Kirsi Niemi jobbar i de svenskspråkiga skolorna i Åbo. Reporter: Nora Engström.

 • Det är en modig satsning av 28-åriga Kim Ekström som står i färd med att bygga en ny ladugård i Simonby för över 100 kor. Reporter: Marie Söderman.

Lyssna också