Nyhetspodden

Ingen panik - tvätta dina händer och granska dina källor

 • 15 min
 • tillsvidare

Nyhetsrapporteringen kring coronaviruset går på högvarv och ger en dramatisk bild av situationen. Samtidigt försäkrar myndigheterna att de har full kontroll och att vi inte behöver panikera. Så var går gränsen mellan hysterisk medierapportering och ansvarig informationsförmedling? Nyhetspodden med Jonas Jungar, chef för kvalitetskontroll på Svenska Yle och Johannes Tabermann.

Sändningar

 • to 27.2.2020 13.30 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Permitteringarna och uppsägningarna duggar tätt nu mitt i coronakrisen. Vems är ansvaret för att rädda det som räddas kan? Vilken roll ska företagen själva spela? Och är det okej att dela ut vinster till bolagsägarna samtidigt som man permitterar?
  Det här diskuterar chefsekonom Heidi Schauman och Carin Göthelid i Nyhetspodden.

 • Det är riksdag och regering som leder Finland i den kris vi nu befinner oss i. Men samtidigt vill president Niinistö gärna ha ett ord med i laget. Vem är det egentligen som bestämmer? Och varför lever tanken om en stark president i Finland fortfarande kvar?
  Nyhetspodden med professor Åsa von Schoultz och Carin Göthelid.

 • Finland är i undantagstillstånd och det är också våra liv. Plötsligt bestämmer staten i detalj var vi får röra oss och vem vi får träffa. Nu isoleras Nyland och krogarna stänger, vilket kan vara svårt att svälja trots att motiven är bra. Dessutom är det svårt att orientera sig fram bland alla nya regler, restriktioner och rekommendationer. I Nyhetspodden reder politikreporter Ingemo Lindroos och Johannes Tabermann ut vad du får och vad du inte får göra i dessa coronatider. 

 • Coronaviruset drar över USA som en orkan, antalet smittade och insjuknade ökar i dramatisk takt och amerikanska ekonomin har tvingats på knä. Men president Donald Trump trotsar de dystra prognoserna och lovar att allt är normalt igen till påsk. Hur mycket är Trump redo att offra för ekonomin och är hans dagar nu räknade? Nyhetspodden med USA-forskare Oscar Winberg och Johannes Tabermann.

 • Landets beslutsfattare är mitt inne i sin största utmaning någonsin. Hur ska de på nolltid fatta rätta beslut som gäller medborgarnas liv och hälsa? Lagändringar tar vanligtvis månader eller år att göra, nu ska de ske på några dygn. Samtidigt ska makthavarna behålla lugnet, hur ska det här gå till?
  I Nyhetspodden samtalar veteranpolitikern Ulla-Maj Wideroos om det här med Carin Göthelid.

 • På den långa listan över yrken som nu är livsviktiga för att det finländska samhället ska klara av coronakrisen är många låglönebranscher. Vårdare, städare, butiks- och räddningspersonal håller igång samhället och har inga möjligheter till distansjobb.
  Ekonomireportern Patrik Schauman diskuterar löner och rättvisa i kristider tillsammans med Carin Göthelid i Nyhetspodden.

 • Trots coronaepidemin är grundskolorna fortfarande öppna i Sverige. Det finns färre restriktioner kring hur många som får träffas på samma plats, och på bilder ser vi hur folk obekymrat trängs på restauranger och uteserveringar. I Sverige höjs också röster mot hårdare åtgärder då de allvarligt skulle skada ekonomin.
  Nyhetspodden med Svenska Yles nordenkorrespondent Marianne Sundholm och Carin Göthelid.

 • Coronapandemin har lett till en global nödbromsning. Länder stänger, butiker stänger, fabriker tystnar, trafiken tystnar. Redan nu ser man att utsläppen minskat betydligt i de mest drabbade länderna. Men är det här mer än bara en andhämtningspaus för klimatet? Trycket på att få de ekonomiska hjulen att rulla på för full maskin igen är nämligen enormt. Nyhetspodden med klimatjournalist Anna Dönsberg och Johannes Tabermann.  

 • Hundra år efter spanska sjukan kämpar världen nu med en ny pandemi. Historien är full av sjukdomar som har format våra samhällen både socialt, ekonomiskt och politiskt. Pesten och coronan är båda produkter av moderniseringen och globaliseringen. Vad har världen då lärt sig av tidigare pandemier och hur kommer coronakrisen att beskrivas i våra historieböcker? Nyhetspodden med Henrik Meinander, professor i historia och Johannes Tabermann.

 • Runt om i världen pågår febril aktivitet för att få fram snabbare coronatest, medicin mot sjukdomen Covid-19 och ett vaccin för att skydda oss mot viruset i framtiden. Det kommer att ta mer än ett år att få fram ett säkert vaccin, men redan nu gör forskarna framsteg i att hitta medicin som kunde lindra eller bota virussjukdomen.
  Nyhetspodden med vetenskapsjournalisten Marcus Rosenlund och Carin Göthelid.

 • Hur ska man som förälder bäst nu hantera situationen då skolutrymmen stänger på grund av coronasmittan? Skapa rutiner som ger trygghet, håll dig själv lugn och sök stöd och hjälp hos andra vuxna så att oron inte drabbar barnen. Så lyder råden från professorn i småbarnspedagogik Mirjam Kalland i Nyhetspodden med Carin Göthelid.

 • Den europeiska unionen genomlever nu en av sina största kriser. Grundtanken med unionen om samarbete och fri rörlighet är satt ur spel åtminstone tillfälligt då alla medlemsländer står sig själva närmast. Samtidigt behövs drastiska åtgärder för att rädda ekonomin i en tid då börserna rasar och lågkonjukturen knackar på dörren.
  Nyhetspodden med europakorrespondenten Rikhard Husu och Carin Göthelid.

Lyssna också