Nyhetspodden

Kan Kinas virus slå ut hela världsekonomin?

 • 13 min
 • tillsvidare

Coronaviruset fortsätter att sprida sig och lamslår den kinesiska industrin. Och när Kina drabbas, påverkas hela den globala ekonomin. Borde vi oroa oss eller hålla oss lugna? Kan hela världsekonomin slås ut av Kinas virus eller drabbas den bara av tillfällig hosta? Nyhetspodden med ekonomijournalist Patrik Schauman och Johannes Tabermann.  

Sändningar

 • fr 14.2.2020 15.30 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Just nu utspelar sig en humanitär katastrof i Idlibprovinsen i Syrien. Nästan en miljon människor flyr undan bomber och beskjutning när den syriska armén försöker krossa det sista motståndet i kriget som i övrigt är så gott som över. Flyktingarna är utblottade och har ingenstans att ta vägen. FN vädjar om eldupphör men ingen verkar lyssna, snarare finns det risk för upptrappning och mera strider.
  Nyhetspodden med utrikesreporter Viktor Heikel och Carin Göthelid.

 • Coronaviruset fortsätter att sprida sig och lamslår den kinesiska industrin. Och när Kina drabbas, påverkas hela den globala ekonomin. Borde vi oroa oss eller hålla oss lugna? Kan hela världsekonomin slås ut av Kinas virus eller drabbas den bara av tillfällig hosta? Nyhetspodden med ekonomijournalist Patrik Schauman och Johannes Tabermann.  

 • Spelbranschen växer så det knakar och tar allt mer till hasardspelens lömska metoder. Det här gäller också Supercell - Finlands största spelbolag och skattebetalare. Varför tillåts spelvärlden vara ett vilda västern, när vi har en lång tradition av lördagslotto, enarmade banditer och spelberoende? Varför tittar våra myndigheter bort? Nyhetspodden med grävande journalisten Lucas Dahlström och Johannes Tabermann.

 • Många finlandssvenska unga lär sig inte finska i skolan. Engelskan däremot är stark och många svenskspråkiga unga väljer engelska då de pratar med finskspråkiga. Det här kommer fram i en forskningsrapport från tankesmedjan Magma och frågan väcker både känslor och debatt. Men vart leder det här egentligen?
  Det här diskuterar Carin Göthelid tillsammans med språkforskaren Jenny Stenberg-Sirén som gjorde rapporten.

 • Regeringen Marin kavlar upp ärmarna och det gör också den politiska oppositionen. Där är det Sannfinländarna som klart leder i gallupparna och som får fram sitt budskap i debatten. Det andra större högerpartiet Samlingspartiet däremot letar efter både profil och budskap.
  Nyhetspodden med politiska journalisten Johan Ekman och Carin Göthelid.

 • Årets Oscargala förde Hollywood flera steg närmare en modern tid då en sydkoreansk film kammade hem segern i de tyngsta kategorierna. Men filmindustrin har fortfarande mycket jobb kvar om vi verkligen ska kunna se allas berättelser på filmduken. I Oscargalans historia har till exempel endast fem kvinnor någonsin nominerats för bästa regi, mot drygt 400 män i samma kategori.
  Nyhetspodden med filmkritikern Sara Enholm-Hielm och Carin Göthelid.

 • Regeringen har presenterat en ny familjeledighetsmodell, som ska få pappor att stanna längre hemma och mammor snabbare ut i arbetslivet. BBC och CNN har hyllat modellen, men hur jämställd är den i jämförelse med resten av Norden? Behöver vi fler lattepappor här i Finland? Nyhetspodden med Svenska Yles Nordenkorrespondent Marianne Sundholm och Johannes Tabermann.

 • Pengar, stålar, fyrk, cash - synonymerna är många, och ändå har vi så svårt att tala om det. Men vi borde börja prata mera om pengar och hur vi använder dem. För att betalningsanmärkningarna och vip-lånen bara ökar. Är Nokia som just kom med sitt delårsresultat en bra placering? Eller ska vi hålla oss till bostäder? Nyhetspodden med sparekonom Martin Paasi och Johannes Tabermann.

 • USA:s president Donald Trump har medvind. Han klarar sig helskinnad ur riksrättsprocessen och kan bara titta på då de politiska rivalerna gör bort sig. Det som skulle bli Demokraternas grandiosa start på valkampen 2020 blev ett tekniskt rådd och misslyckad rösträkning. Och demokraternas desperation kulminerade då talmannen rev sönder pappren med Trumps tal till nationen.
  Nyhetspodden med USA-korrespondenten Ville Hupa och Carin Göthelid.

 • Regeringen Marin tar det sakta i backarna med sina utlovade reformer. Arbetsgrupper ska utreda både det ena och det andra, till skillnad från regeringen Sipilä som i snabb takt spottade ur sig det ena mer kontroversiella förslaget än det andra.
  När tänker den nya regeringen komma till skott och hur uttalas egentligen statsministerns efternamn?
  Nyhetspodden med politiska reportern Freddi Wahlström och Carin Göthelid.

 • I Sverige jobbar polisen för högtryck för att bekämpa de kriminella gängen som mördar och spränger. Flera gripanden har gjorts på sistone men samtidigt befarar polisen att allt yngre dras in i en våldsspiral med knarkhandel, mc-gäng och utanförskap i utsatta förorter.
  Nyhetspodden med Svenska Yles nordenkorrespondent Marianne Sundholm och Carin Gölthelid.

 • Brexit är nu ett faktum. I den långa processen som har tagit oss hit ingår en stor portion nostalgi. Varför drömmer britterna sig tillbaka till en tid som flytt? Hur kommer det sig att den stenrika överklassen och de minst bemedlade förenade sig i drömmen om brexit? Och vad händer nu?
  Nyhetspodden med utrikesreportern Viktor Heikel och Carin Göthelid

Lyssna också