Journalisti Johanna

Ovatko aivot pudonneet kehityksestä?

 • 39 min
 • 11 mån. 14 d

Illalla pitää ihan muistella, mitä kaikkea päivään on mahtunut. Ja sitten mieleen tupsahti asia, jos toinenkin, jotka oli ollut tarkoitus hoitaa. Elämme kiihkeää nykyaikaa, mutta meillä on muinaisaikojen aivot. Ovatko aivot pudonneet kehityksestä? Journalisti Johanna on Johanna Korhosen toimittama ohjelma. Äänisuunnittelija on Pentti Männikkö ja tuottaja Katri Henriksson.

Suomalaiset taiteilijat esittävät eri säveltäjien vanhan musiikin teoksia:

Anonyymi 1400-luvulta: Mirum si laeteris kok. Piae cantiones
Retvover, joht. Veli-Markus Tapio

Marin Marais: Fantaisie sarjasta viola da gamballe ja continuolle (Pieces de viole 2)
Markku Luolajan-Mikkola ja Varpu Haavisto, viola da gamba, sekä Elina Mustonen, cembalo

Thomas Morley: Pavan
Jukka Tiensuu, cembalo

Biagio Marini: Passacalio
Salamone Rossi: Sonata sopra l'aria di Ruggiero kok. Varie sonate, 3.kirja
Battalia

Sändningar

 • to 26.3.2020 11.00 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Maapallon nimi on harhaanjohtava. Maapallon pinnasta yli kaksi kolmasosaa on vettä. Pallon nimeksi sopisi paremmin Meripallo. Meripallo, Pallomeri, Muovimeri. Ennusteen mukaan muutaman vuosikymmenen jälkeen meressä voi olla enemmän muovia kuin kaloja. Journalisti Johanna on Johanna Korhosen toimittama ohjelmasarja. Äänisuunnittelija on Pentti Männikkö ja tuottaja Katri Henriksson.

  Ohjelman musiikit:

  Maurice Ravel: Oiseaux tristes, sarjasta Miroirs
  Toru Takemitsu: Ame no ki sobyo 2
  Olivier Messiaen: La Colombe, kok. Huit preludes
  Henri Dutilleux: D'ombre et de silence
  Tristan Murail: Cloches d' adieu, et un sourire ..
  Peter Sculthorpe: Stars, kok. Night Pieces

  Peter Hill, piano

 • Illalla pitää ihan muistella, mitä kaikkea päivään on mahtunut. Ja sitten mieleen tupsahti asia, jos toinenkin, jotka oli ollut tarkoitus hoitaa. Elämme kiihkeää nykyaikaa, mutta meillä on muinaisaikojen aivot. Ovatko aivot pudonneet kehityksestä? Journalisti Johanna on Johanna Korhosen toimittama ohjelma. Äänisuunnittelija on Pentti Männikkö ja tuottaja Katri Henriksson.

  Suomalaiset taiteilijat esittävät eri säveltäjien vanhan musiikin teoksia:

  Anonyymi 1400-luvulta: Mirum si laeteris kok. Piae cantiones
  Retvover, joht. Veli-Markus Tapio

  Marin Marais: Fantaisie sarjasta viola da gamballe ja continuolle (Pieces de viole 2)
  Markku Luolajan-Mikkola ja Varpu Haavisto, viola da gamba, sekä Elina Mustonen, cembalo

  Thomas Morley: Pavan
  Jukka Tiensuu, cembalo

  Biagio Marini: Passacalio
  Salamone Rossi: Sonata sopra l'aria di Ruggiero kok. Varie sonate, 3.kirja
  Battalia

 • Miten kaikki asiat ovat? Mitä on todellisuus ympärillämme? Fysiikan ajattelu on samanaikaisesti vapauttavaa ja sietämätöntä. Journalisti Johanna yrittää nähdä, mitä oikeasti tapahtuu. Ohjelmasarja on Johanna Korhosen toimittama, äänisuunnittelija on Pentti Männikkö ja tuottaja Katri Henriksson.

  OIkaisu 20.3.: Toisin kuin ohjelmassa sanotaan, fyysikko Paul Dirac ei ollut ranskalainen vaan brittiläinen.

  Musiikkitiedot:

  Diego Ortiz: Recercada sobre el canto llano La Spagna
  Hille Perl, sähkögamba, ja Lee Santana, kitara

  Marin Marais: Muzettes 1-2 sarjasta viola da gamballe ja continuolle (Pieces de viole 3)
  Hille Perl ja Marthe Perl, sähkögamba

  Tobias Hume:

  Hit it in the middle
  Touch me sweetely

  Hille Perl, sähkögamba

  Jean de Sainte-Colombe: Konsertto kahdelle viola da gamballe (La vignon)
  Hille Perl, sähkögamba, ja Lee Santana, kitara

  Jean-Baptiste Forqueray/ Antoine Forqueray: La Du Vaucel
  Hille Perl ja Marthe Perl, sähkögamba, sekä Lee Santana, kitara

  Tarquinio Merula: Canzonetta spirituale sopra la nanna
  Hille Perl, sähkögamba, ja Lee Santana, kitara

 • Kukapa olisi osannut aavistaa, että Helsingin huumepoliisin päällikkö onkin itse kovan luokan rikollinen? Jari Aarnion aiheuttama vahinko oli erityisen mittava siksikin, että suomalaiset luottavat poliisiin kaikista instituutioista eniten. Journalisti Johanna kysyy, mitä ja keitä pitäisi osata, jaksaa ja uskaltaa epäillä? Mikä on sopiva määrä epäilyä? Ohjelmasarjan toimittaa Johanna Korhonen. Äänisuunnittelija on Pentti Männikkö ja tuottaja Katri Henriksson. Kreeta-Maria Kentala soittaa barokkiviulua.

 • Tutkimusmatkoja, rakkautta ja lyhyitä hiuksia. Sadan vuoden aikana naisen elämässä on tapahtunut paljon. Mitkä ovat naisen rajat ja kuka ne asettaa? Johanna Korhosen toimittamassa Journalisti Johannassa vietetään kansainvälistä naistenpäivää. Äänisuunnittelija on Pentti Männikkö ja tuottaja Katri Henriksson.

  Ohjelmassa kuullaan Riikka Talvitien sävellystä Broken lullaby, Outi Tarkiaisen teosta Sanasi, kiveen uponneet - ja Ludwig van Beethovenin sävellystä Für Elise.

 • Helmikuun alussa Suomessa yritettiin taas keskustella miehistä. Keskustelu miehistä sujuu yleensä aina huonosti. Keskeiset voimat ovat laumautuminen, syyllistäminen, yleistäminen ja valta.
  Miten miehistä voisi puhua järkevästi, kysyy Journalisti Johanna. Johanna Korhosen toimittaman ohjelmasarjan äänisuunnittelija on Pentti Männikkö ja tuottaja Katri Henriksson. Ohjelmassa soi Glenn Gouldin tulkitsema J.S. Bachin Goldberg-muunnelmat.

 • Erakkoja on kautta maailmanhistorian ollut tapana vähän arastella. Kukapa ei kuitenkin joskus haaveilisi erakon elämästä? Voiko ihmisistä saada yliannostuksen? Johanna Korhosen toimittama Journalisti Johanna yrittää nähdä, mitä oikeasti tapahtuu. Äänisuunnittelija on Pentti Männikkö ja tuottaja Katri Henriksson. Fretwork -vanhan musiikin yhtye esittää tuttuja sävelmiä oudoilla soittimilla, sopraano on Clare Wilkinson.

 • Toivo on siitä veikeä asia, että se liittyy aina tulevaisuuteen. Missä toivo on nyt? Pokkarihyllyn self help -oppaiden takakansissako? Entä onko toivominen haitallista? Journalisti Johanna yrittää nähdä, mitä oikeasti tapahtuu. Ohjelmasarjan toimittaa Johanna Korhonen. Äänisuunnittelija on Pentti Männikkö ja tuottaja Katri Henriksson. Ohjelmassa kuullaan Steve Reichin oktettoa sekä teosta "New York counterpoint".

 • Ihmiselle on tyypillistä luulla itsestään liikoja. Vasta parisataa vuotta olemme olleet tietoisia siitä, että tämän planeetan todelliset valtiaat ovat silmillemme näkymättömiä. Bakteerit olivat täällä ennen meitä. Pitäisikö meidän liittoutua niiden kanssa? Journalisti Johanna yrittää nähdä, mitä oikeasti tapahtuu. Ohjelmasarjan toimittaa Johanna Korhonen, äänisuunnittelija on Pentti Männikkö ja tuottaja Katri Henriksson. Ohjelmassa kuullaan Philip Glassin säveltämää musiikkia elokuvaan Koyaanisqatsi.

 • Ihmisyhteisöt ovat jo useiden tuhansien vuosien ajatelleet, että anteeksi pyytäminen ja anteeksi antaminen ovat kätevä tapa selvittää asiat sekä päästä vääristä teoista ja virheistä eteenpäin. Mistä lähtien ja miksi anteeksipyynnöstä on tullut riidan aihe? Journalisti Johanna yrittää nähdä, mitä oikeasti tapahtuu. Ohjelmasarjan toimittaa Johanna Korhonen. Äänisuunnittelija on Pentti Männikkö ja tuottaja Katri Henriksson.

  Musiikkina kuullaan Vivaldin konserttoja La Serenissima -kamariorkesterin ja solistien esittämänä:

  Konsertto huilulle, jousille ja continuolle a-molli RV440
  Konsertto fagotille, jousille ja continuolle C-duuri RV473
  Konsertto huilulle, jousille ja continuolle d-molli RV431/a

 • Miten paljon ihmisen tarvitsee osata omaa kieltään, jotta hän voisi kunnolla osallistua yhteisönsä elämään ja yhteiskunnallisiin asioihin? Jos kieltä puuttuu, jääkö myös ajatuksia puuttumaan? Journalisti Johanna yrittää nähdä, mitä oikeasti tapahtuu. Ohjelmasarjan toimittaa Johanna Korhonen. Äänisuunnittelija on Pentti Männikkö ja tuottaja Katri Henriksson.

  Orphei Drängar esittää kuoromusiikkia:

  Englantilainen kansanlaulu (sov. Gustav Holst): Song of the blacksmith
  Jan Sandström: The Singing apes of Khao Yai
  Samuel Barber: A Stopwatch and an Ordnance Map
  Benjamin Britten: The Ballad of the little Musgrave and lady Barnard

 • Miten selviytyä elämästä Suomessa? Miten Suomi pärjää kovassa maailmassa? Olivatko kahvi, viina ja velttous Suomen menestysresepti? Journalisti Johanna yrittää nähdä, mitä oikeasti tapahtuu. Ohjelmasarjan toimittaa Johanna Korhonen. Äänisuunnittelija on Pentti Männikkö ja tuottaja Katri Henriksson. Musiikkina soi suomalainen, Aarre Merikannon ja Erik Bergmanin säveltämä pianomusiikki, jota esittää Liisa Pohjola.

Lyssna också