Puheen Aamu

Perjantain lähetys

 • 3 t 1 min
 • 6 t

Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Anna Cadian, Juhani Kenttämaan ja Alina Kulon seurassa.
Uutistoimittajana Jan Fredriksson.

Apollo 11. Neil Armstrong ja Buzz Aldrin, mutta kuka oli se kolmas. Yle Kioskin uusi Tiedetrippi podcast vastaa ja kertoo tämän kolmannen astronautin tarinan jaksossa Unohdettu astronautti. Toimittaja Henry "Henkka" Tikkasen toimittamassa sarjassa käsitellään tuttujakin tiedeaiheita uudesta näkökulmasta.

Henry Tikkanen vieraana Puheen Aamussa klo 9.

WhatsApp: 040 163 8586

Sändningar

 • fr 14.2.2020 6.59 • Yle Puhe

Avsnitt

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Anna Cadian ja Juhani Kenttämaan seurassa.
  Uutistoimittajana Minna Uusi-Eskola.

  Syyskuussa 2019 tutkimusalus Polarstern lähti matkaan Tromssasta. Kun laiva saapui merijään reunaan Siperian pohjoispuolelle, sammutettiin laivan potkurit. Polarstern sai puristua laajenevan ja paksuuntuvan jääkentän sisään. Tarkoitus oli, että jäät kuljettavat tutkimusaluksen pohjoisnavalle. Tästä alkoi historian laajimman pohjoisen Jäämeren tutkimushankkeen MOSAiCin käytännön osuus.

  Aluksen kyydissä on kansainvälinen, poikkitieteellinen tutkijaryhmä keräämässä tietoa ilmakehästä, merijäästä ja merestä. Ensimmäiset kolme kuukautta mukana oli myös Ilmatieteen laitoksen tutkijaprofessori Jari Haapala.

  Haastattelu on uusinta tammikuulta, jolloin Haapala palasi Suomeen.

  WhatsApp: 040 163 8586

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Anna Cadian, Juhani Kenttämaan ja Alina Kulon seurassa.
  Uutistoimittajana Monna Tervo.

  Sami Kieksin viisiosainen dokumenttisarja Logged In kertoo syrjään jääneistä nuorista miehistä. Sarja kuvaa sosiaalitukien rahoittamaa elämää näennäisessä eristyksessä, arjen täyttävät päihteet ja tietokonepelit. Pelaaminen on harvoja asioita, joka antaa onnistumisen tunteita ja pitää kiinni elämässä. Se on keino päästää irti arjen paineista ja osalle terapeuttista toimintaa.

  Logged In näyttää, kuinka vaikeaa syrjään jäämistä on lokeroida. Päähenkilöt ovat ehkä yhteiskunnan mittareilla syrjäytyneitä, mutta samalla he voivat olla hyvin sosiaalisia pelimaailmassa.

  Ohjaaja Sami Kieksi Puheen Aamussa kello 9.

  WhatsApp: 040 163 8586

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Anna Cadian, Juhani Kenttämaan ja Alina Kulon seurassa.
  Uutistoimittajana Monna Tervo.

  Esikoiskirjailija Emmi-Liia Sjöholm on ollut yksi alkuvuoden puhutuimpia kirjailijoita. "Paperilla toinen" on omakohtainen, suora ja kaunistelematon teos, jossa kasvetaan tytöksi ja naiseksi - ainakin siinä kasvetaan jostain johonkin.

  "Paperilla toinen" kirja täyttää ns. autofiktion kriteerit. Se kertoo Emmi-Liian omasta elämästä, ja siksi on haljttu tietää, ovatko kaikki suorasukaiset kuvaukset seksistä ja naisen halusta Emmi-Liian omia kokemuksia ja omia haluja.

  Emmi-Liia Sjöholmin haastattelu Puheen Aamussa klo 9. Haastattelu on uusinta tammikuulta.

  WhatsApp: 040 163 8586

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Anna Cadian, Juhani Kenttämaan ja Alina Kulon seurassa.
  Uutistoimittajana Monna Tervo.

  WhatsApp: 040 163 8586

 • Klassinen musiikki kantaa elitistisen ja vaikeasti lähestyttävän taidemuodon leimaa. Leima on turha, vakuuttavat luova johtaja, kolumnisti ja klasariin hurahtanut Jani Halme sekä kolmesta kapellimestariopiskelijasta kertovan dokumentin "Orkesterin edessä" ohjaaja Anna-Karin Grönroos.

  Jani Halme eli musiikitonta elämää 25-vuotiaaksi saakka. Hän ei omistanut levyjä, eikä kuunnellut musiikkia. Kahden keikan kokemuksella, Bon Jovi ja Guns N’ Roses, musiikki oli lähinnä ärsyttävää. Kunnes kohdalle osui Savonlinnan oopperajuhlat. Halmeen mukaan se oli menoa ensiaariasta lähtien. Kun vertailukohtaa mihinkään ei ollut, ei tarvinnut miettiä mikä on hienoa, mikä vaikeaa, mikä elitististä tai mitä kuuluu arvostaa.

  Grönroos oli hänkin orkesterimusiikkiummikko, mutta dokumentin tekeminen avasi uuden maailman.

  Klassista musiikkia ympäröi paksu salaisuuden verho. Halmeen kokemus on, että mikä tahansa taide on vaikeaa, jos siihen suhtautuu niin. Hän kysyy myös, miten paljon asioista pitää ymmärtää, jotta niistä voi pitää. Tarvitseeko ymmärtää jääkiekon kaikkia hienouksia voidakseen nauttia pelistä? Halme itse ei vaivaa päätään länsimaisen taidemusiikin lastilla. Häntä ei kiinnosta aikajana, tyyli tai säveltäjän elinvuodet. Harrastus itsessään on hemmottelukeino.

  "Orkesterin edessä" seuraa kolmea Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kapellimestariopiskelijaa kolmen vuoden ajan. Kapellimestarin työ ei ole vain teknistä infoa siitä, milloin orkesteri soittaa. Se on läsnäoloa, ja muiden innostamista parhaaseen suoritukseen. Samalla elokuva kertoo johtajuudesta. Se avaa pieneltä osin sitä, miten tismalleen samanlaiset musteläikät, nuotit, soitetaan eri tavalla eri kapellimestarin ohjauksessa.

  Elokuva näyttää suomalaisten kapellimestarien menestyksen salaisuuden. "Kapuluokka" pääsee viikottain johtamaan elävän orkesterin eteen. Muualla maailmassa vastaavaa ei ole. Grönroos sanoo, että kapuluokan olevan upean suomalaisen koulutusjärjestelmän kruununjalokivi.

  Puheen Aamussa toimittajana Alina Kulo ja Anna Cadia.

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Anna Cadian, Juhani Kenttämaan ja Alina Kulon seurassa.
  Uutistoimittajana Jan Fredriksson.

  Apollo 11. Neil Armstrong ja Buzz Aldrin, mutta kuka oli se kolmas. Yle Kioskin uusi Tiedetrippi podcast vastaa ja kertoo tämän kolmannen astronautin tarinan jaksossa Unohdettu astronautti. Toimittaja Henry "Henkka" Tikkasen toimittamassa sarjassa käsitellään tuttujakin tiedeaiheita uudesta näkökulmasta.

  Henry Tikkanen vieraana Puheen Aamussa klo 9.

  WhatsApp: 040 163 8586

 • Suomen kansainvälisesti tunnetuin graffititaiteilija EGS on löytänyt uhanalaiseksi muuttuneesta lasinpuhalluksesta uuden ilmaisukeinon. Riihimäellä sijaitsevan Suomen Lasimuseon kevään näyttely "EGS - Writing Stories with Three Letters" esittelee tämän anonyyminä pysyneen taitelijan töitä.

  Graffitia on pidetty rikkovana voimana, lasi edustaa herkkyyttä. Lasi on myös virallisesti hyväksyttyä, vitriinissä esiteltävää taidetta. Siirtyminen graffitista kuvataiteeseen ja lasitaiteeseen on EGSin mukaan tapahtunut vuosien varrella. Tägit, yksittäiset kolme kirjainta jossain hylätyssä tilassa, eivät ole muuttuneet taiteeksi, mutta isona kokonaisuutena, toiston kautta, niistä on tullut performatiivista taidetta.

  Lasiset taideteokset tehdään tiimityönä. EGS itse muotoilee, puhaltajat puhaltavat. Lasin viehätys on siinä, että lopputulos on usein jotain muuta kuin mitä lähdettiin tekemään. Lasi, ei taiteilija, on prosessin mestari.

  Lasilta ja lasinpuhaltajilta EGS sanoo oppineensa nöyryyttä. Yhden onnistuneen kappaleen tekemiseen vaaditaan kymmenen ei onnistunutta. Ajassa, jossa kaiken saa hipaisemalla ja kotiovelle toimitettuna, on hyvä, että on asioita, joiden eteen joutuu hikoilemaan.

  EGSin näyttely avautuu Riihimäellä lasimuseossa. Kaupunki on merkittävä myös graffitin kannalta. Iso osa merkittävistä junagraffiteista on maalattu juuri Riihimäen ratapihalla. Se oli pääkaupunkiseudun nuorten yöllinen seikkailupuisto. Riihimäen näyttelyssä, ehkä muistona noilta ajoilta, on lasiset vilkkuvat poliisivalot.

  Lasi materiaalina on EGSille uusi. Yksi workshop sai rakastumaan ja mullisti elämän.

  Puheen Aamussa toimittajina Anna Cadia ja Juhani Kenttämaa.

 • Esikoiskirjailija Emmi-Liia Sjöholm on ollut yksi alkuvuoden puhutuimpia kirjailijoita. "Paperilla toinen" on omakohtainen, suora ja kaunistelematon teos, jossa kasvetaan tytöksi ja naiseksi - ainakin siinä kasvetaan jostain johonkin.

  "Paperilla toinen" kirja täyttää ns. autofiktion kriteerit. Se kertoo Emmi-Liian omasta elämästä, mutta on kysytty, onko se ihan totta. On haluttu tietää, ovatko kaikki suorasukaiset kuvaukset seksistä ja naisen halusta kirjailijan omia kokemuksia ja omia haluja.

  Totta on se, mihin lukija pystyy samaistumaan, sanoo Emmi-Liia Sjöholm. Totta on se, mikä koskettaa ja liikuttaa lukijaa. Samaistumisen paikkoja tuo se, että kirjan henkilöillä ei ole nimiä, heitä ei ole kuvailtu liikaa. Kirja kertookin ihmisyydestä ja lukijana voi asettaa eri paikoille oman elämänsä henkilöitä.

  Kirjallisuudessa autofiktion kirkkaimpana esimerkkinä on pidetty Karl Ove Knausgårdin sarjaa "Taisteluni". Emmi-Liia Sjöholm näkee autofiktion jatkumona tosi-tv:lle, snapchatille ja selfie-vimmalle. Ihmiset haluavat uskoa, että asiat ovat totta. Toden rajat hämärtyvät jopa siinä määrin, että puhutaan autotodellisuudesta, jossa ihmiset haluavat lukea nekin kirjat, jotka eivät autofiktiota ole, totena ja todellisena. Tosi-tv ja filtteritön elämä on illuusio todellisuudesta, johon haluamme uskoa.

  "Paperilla toinen" on kirja tyttöydestä, rakkaudesta, ystävyydestä, seksistä, halusta, vanhemmuudesta ja identiteetistä. Se on kasvutarina, seksikirja, paljastuskirja, parisuhdekirja, itsetuntokirja, häpeäkirja. Emmi-Liia Sjöholm ei ollut kirjoittamassa mitään edellisistä, mutta halusi puhua asioista, joista ei aina puhuta edes ystäville.

  Olemme ehkä paljon yhdessä, mutta olemme yksin. Meissä on kaipuu jonkin tunteen äärelle, ihmisten äärelle. Se, että kirjan kautta voi samaistua toisen ihmisen tunteeseen, luo kokemuksen, ettei ole yksin ajatustensa kanssa.

  Puheen Aamussa toimittajina Anna Cadia ja Juhani Kenttämaa.

 • Jenny Matikaisen kaksivuotinen työ Ylen Aasian kirjeenvaihtajana päättyi tammikuussa 2020. Pestinsä alussa Matikaista mietitytti koko se mittakaava, jolla työtä tehdään. Huoli oli turha, juttuja tulee vastaan koko ajan. Kiinan tiivistäminen 400 merkin uutisiin on kuitenkin mahdotonta. Uusi ja vanha, köyhä ja rikas ovat koko ajan lähellä toisiaan.

  Toimittajan työ tiukasti valvotussa Kiinassa on mahdollista kun aiheet ovat arkisia. Mitä lähemmäs politiikkaa ja valtaa siirrytään, sitä rajatummaksi työ muuttuu. On uskallettava spekuloida. Varsinkin kun puhutaan vallasta ja politiikasta, on vaikea sanoa, mitä oikeasti tapahtuu.

  Omasta puolestaan Matikainen ei pelännyt, mutta kiinalaisten kollegojen puolesta kyllä. Haastateltavien asemaa ei voi turvata mitenkään. Toimittajana joutuu miettimään kuinka pitkälle voi perustella journalismilla sen, että asettaa muita ihmisiä vaaraan.

  1,4 miljardin kansan valvominen on nykyteknologialla entistäkin helpompaa. Valvontakamerojen Kiinaa on kuvattu orwellilaiseksi dystopiaksi. Luoteisessa Xinjiangin maakunnassa se on totta.

  Kiinan kirjeenvaihtajana pääsee olemaan mukana monessa isossa uutisessa. Jenny Matikaisen viimeistä työviikkoa leimasi koronavirus.

  Puheen Aamussa toimittajina Anna Cadia ja Juhani Kenttämaa.

  Kuva: Jenny Matikainen / Yle

 • Kelet on musta suomalainen transnainen. Hän syntyi Suomessa, muutti vuonna 2010 perheen mukana Manchesteriin, ja palasi myöhemmin takaisin Suomeen. Uusi perhe löytyi ballroom-kulttuurista, jossa Kelet saa loistaa omana itsenään. Susani Mahaduran esikoisohjaus, dokumentti "Kelet", kertoo tämän tarinan.

  Susani Mahadura ja Kelet tapasivat ensimmäisen kerran Yle Puheen Maharuda & Özberkan ohjelmassa. Susani halusi dokumentoida Keletin tarinan, kokemuksen siitä, millaista on olla vähemmistön edustaja vähemmistön sisällä. Dokumentin ensi-ilta oli DocPoint-festivaalilla tammikuussa 2020.

  Kelet sanoo ymmärtäneensä oman rohkeutensa vasta ensi-illan jälkeen. Moni on samaistunut tarinaan ja samasta rohkeudesta halutaan inspiroitua ja voimaantua eri puolilla maailmaa. Yhteydenottoja on tullut muun muassa Keniasta, Englannista ja Kanadasta.

  Ohjaajana Susani Mahadura on luottanut sisäiseen tunteeseen ja intuitioon, vaikka opastajia ja epäilijöitäkin on ollut. Tarina on haluttu kertoa Keletin ehdoin. Kaksi vuotta kestänyt työ on ollut kehittymistarina kummallekin, arkuus ja epävarmuus on vaihtunut itsevarmuuteen.

  "Kelet" kertoo myös ystävyydestä. Ilman kannustavia, kaikessa tukevia ystäviään Kelet ei olisi kertomassa tarinaansa.

  Puheen Aamussa toimittajana Alina Kulo ja Anna Cadia.

  "Kelet" voitti DocPointin kotimaisen sarjan yleisöäänestyksen. Dokumentti nähdään Yle Areenassa maaliskuussa.

 • Lempimusiikkiin on säilöttynä koko eletty elämä. Tunneside on niin vahva, että musiikkia käytetään esimerkiksi muistisairauksien hoidossa. Musiikki ei paranna, mutta se kuntouttaa.

  Yksi käytännön ongelma muistisairaiden hoidossa on ikäpolvikuilu. Mitä kuunneltiin ennen, ketkä olivat suosikkiartisteja? Tämä kuilu taittuu musiikkitestamentilla. Sen avulla voi kertoa, mikä on itselle tärkeää musiikkia.

  22 Pistepirkon kitaristi-laulajan, ja nyt myös sooloartistin, PK Keräsen musiikkitestamenttivalinta vie muistoissa kauas lapsuuteen, musiikkiin, joka on "sokerista, amerikkalaista, miljoonan dollarin hommaa".

  Puheen Aamussa muistellaan myös putkivahvistimen surinaa sekä Kokko-Jussia, joka oli merkittävä vaikuttaja PK Keräsen musiikkiin tutustumisen tiellä.

  Puheen Aamussa toimittajana Juhani Kenttämaa ja Anna Cadia.

 • Yksittäistapaus on 11 elokuvan kokonaisuus, joka kertoo naisista vallankäytön kohteena. Kertomukset vaihtelevat koulutytön bussimatkasta raiskausoikeudenkäyntiin. Kokemukset eivät ole uusia, samanlaisia tarinoita on nähty jo aiemminkin, mutta ei tällä tavalla: nyt häirinnästä ja seksuaalisista valtarakenteista kerrotaan naisen ja tytön näkökulmasta.

  Yksittäistapaukset ovat tilanteita, joihin on totuttu ja jotka ovat normalisoituneet huomaamattomaksi osaksi arkea. Kokemuksista puhuminen on vaikeaa, sillä niihin liittyy vahvasti tunteita ja torjuntaa.

  Elokuva mahdollistaa kokemuksiin eläytymisen ja avaa mahdollisuuden keskusteluun, sanovat Yksittäistapauksen tuottaneen Tuffi-Filmsin tuottaja-käsikirjoittaja Elli Toivoniemi ja Tampereen yliopiston apulaisprofessori Marita Husso. Husson vetämä hanke ERASE GBV (Erase Gender Based Violence) etsii tapoja parantaa kasvatusalan työntekijöiden valmiutta kohdata ja puuttua sukupuolittuneeseen väkivaltaan.

  Yksittäistapauksen elokuvat ovat fiktiivisiä, mutta niillä on kokemuspohja. Elli Toivoniemen mukaan fiktio tuo kertomukseen ja kokemuksesta keskustelemiseen tarvittavan suojan. Kyse ei ole yhden ihmisen henkilökohtaisesta kokemuksesta, vaan rakenteista.

  Elokuvat ja niiden yhteyteen tehty kampanja- ja keskustelumateriaali on kaikille avoin, elokuvat löytyvät Yle Areenasta kolmen vuoden ajan. Marita Husso näkee, että esimerkiksi koulussa, jossa kohdataan koko ikäluokka, on yhteiskunnallisen muutoksen ja käyttäytymisen muutoksen mahdollisuus.

  Puheen Aamussa toimittajina Anna Cadia ja Juhani Kenttämaa.

  Kuva: Jolle Onnismaa / Tuffi Films Oy

Klipp

 • Nykypäivän ruokakaupassa mikään ei ole sattuman varassa. Kaikki se, mitä on tarjolla ja missä se on tarjolla, perustuu kuluttajien käyttäytymiseen. Erilaiset ostoskorit muokkaavat saman ketjun eri myymälöitä erilaisiksi. Myös mainonta eriytyy ja personoituu, jopa niin pitkälle, että kohderyhmä voikin olla vain yksi henkilö.

  Vuosia kauppa oli logistiikan pääte. Nyt on huomattu, että kaupan aukiolo onkin vain asiakaspalvelun alkupiste.

  Ruokakaupan trendeistä puhuttiin Puheen Aamussa, jossa haastateltavana oli markkinoinnin professori Lasse Mitronen Aalto yliopistosta. Toimittajina Juhani Kenttämaa ja Kati Lahtinen.

 • Ylen tv-uutiset syntyivät syyskuussa 1959, 60 vuotta sitten. Siitä hetkestä tähän päivään tekniikka on muuttunut, maailma on muuttunut ja tarjonnan määrä on muuttunut, mutta uutisen perustehtävä on edelleen sama. Tietomäärän kaaoksesta haetaan ja jäsennellään uutisiksi kirkkaita helmiä, kuvaa Yle Uutisten vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen.

  Tänä päivänä uutisia haastavat valeuutiset ja deepfake, joka mahdollistaa uskottavat vääristellyt videot. Ylen tehtävä on tehdä uutisia myös näistä ja osoittaa valeuutiset valheiksi.

  Uutisten laatu on parantunut, kirjo on laajentunut, uutiset ovat paremmin osa ihmisten arkea. Siilinjärven Eurojackpot-miljonäärikahvit ovat sekä tätä päivää että paluuta vanhaan: uutiset menevät ihmisten luo, kamera kiertää, niin kuin se teki 60 vuotta sitten. Jokisen mukaan uutisten ei pidä synnyttää uutisahdistusta, vaan kertoa myös miten me elämme, syömme, asumme.

  Puheen Aamussa toimittajina Alina Kulo ja Juhani Kenttämaa.

 • Ihmisen luontosuhde on sanapari, jonka tasapaino ei toimi. Suhde vaatii kaksi toimijaa eikä luonto tarvitse ihmistä mihinkään. Se pärjää, vaikka meitä ei olisi. Luonnon ja ihmisen välit ovat kokonaisuus ja sitä kuvaa sana luontoyhteys.

  - Jos ajatellaan, että ihminen on osa luontoa, kuten minä ajattelen, niin meidän kaikki pahuutemme, rumuutemme, julmuutemme ja röyhkeytemme on myöskin osa luontoa, toteaa ihmiseen ja luontoon keskittyvän esseekokoelman "Villi ihminen ja muita luontokappaleita" kirjoittanut Riikka Kaihovaara.

  Kuva jylhästä, koskemattomasta luonnosta, josta ihminen voi löytää rauhan ja itsensä alkoi vahvistua samaan aikaan kaupungistumisen ja teollistumisen kanssa. Nykyinen romantisoitu kuva luonnosta perustuu söpöihin, pörröisiin eläimiin ja luonnon harmoniaan. Epäsiistit elementit ja julmuus rikkovat tätä kuvaa.

  - Juuri rumuudessa piilee luonnon viehättävyys.

  Kauneus ja ja luonnon hallitsemattomuus näkyy myös tuhon ja hylättyjen paikkojen estetiikassa. Sen minkä ihminen hylkää, sen luonto valtaa takaisin.

  Puheen Aamussa otettiin toisenlainen kulma keskusteluun ihmisen ja luonnon suhteesta. Riikka Kaihovaara oli Alina Kulon ja Juhani Kenttämaan vieraana.

 • Metsästys on raakaa peliä, se on tappamista, ruhoja, sisäelimiä. Julman ulkomuotonsa takana metsästyksen olemus on muutakin: se on suhdetta luontoon, ravintoon ja jopa itseensä. Näin ajattelee metsästä ja metsästyksestä kirjan kirjoittanut Aleksi Lumme.

  Ampuessaan eläimen kokee Aleksi Lumme vastuuta, haikeutta ja syvää yhteyttä luontoon. Itse metsästetty liha vetosi marketteja enemmän, jonka vuoksi Lumme syö nyt ainoastaan itse metsästämäänsä lihaa.

  - Tuntui, että markettikäyttäytymiseni oli epärehellisempää kuin se, että kohtaan itse ne suolet ja veren omin käsin. En missään määrin nauti siitä, mutta laitan itseni työntekomoodiin. Ammuin eläimen, ja nyt minun täytyy tehdä se työ loppuun asti.

  Aleksi Lumme vieraili Puheen Aamussa. Toimittajina Kati Lahtinen, Juhani Kenttämaa ja Alina Kulo.

 • Tuomas Rajalan Isävuoro antaa vertaistukea miehille erosta selviytymiseen - sellaista, mitä kirjailija olisi itse kaivannut. Nuorena solmittu avioliitto ja ikävuodet saivat Rajalan kokemaan oman elämänsä vieraaksi. Rajala koki eropäätöksen jälkeen yksinäisyyttä, ja havaitsi miesten olevan erotilanteissa altavastaajan asemassa. Tutkimusten mukaan ero on miehille fyysisesti vaarallisempi, kuin naisille.

  - Vanhemmalla iällä miesten sosiaaliset kontaktit tulevat tutkimusten ja empiiristen havaintojeni mukaan puolison kautta. Tilanteeseen voi helposti ajautua, kun paineisessa elämässä etsii helpotusta arkeen.

  Puheen Aamussa keskusteltiin miehisyydestä, eroamisesta ja vanhemmuudesta. Tuomas Rajalaa haastattelevat Juhani Kenttämaa ja Alina Kulo.

 • Ennen Pariisin Kevään 11-vuotista taivalta oli yhtye Arto Tuunelan sooloprojekti. Finnvox-studiolla työskennellyt Tuunela yhdisti päivätyönsä ja oman artistiuden kehittämisen. Nyt Pariisin Keväältä julkaistaan seitsemäs, Reuna-nimeä kantava studioalbumi.

  Puheen Aamu kysyi Arto Tuunelalta, kannattaako rokkitähteys, entä voiko pop-musiikilla muuttaa maailmaa?

  - Osa minusta on aina halunnut olla esiintyvä taiteilija ja rock-tähti. Toinen puoli ajattelee, että toivottavasti kukaan ei minua huomaa. Artistiura vaatii paljon työtä, mutta hetket joina luon jotakin uutta, tekevät siitä kaiken työn arvoista.

  Arto Tuunela vieraili Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan ja Anna Cadian haastateltavana.

 • Ilmastoaktivisti Greta Thunberg matkustaa New Yorkissa ja Chilessä pidettäviin YK:n ilmastokokouksiin Malizia II-purjeveneellä. Matka alkaa elokuun puolivälissä, perillä on määrä olla parin viikon päästä.

  Malizia II ei ole mikä tahansa paatti. Vastaavan veneen, Ariel II, omistava yksinpurjehtija ja lentokapteeni Ari Huusela sanoo, että matka Atlantin yli on kuin ajaisi kitarakopassa moottoritiellä.

  Veneen runko on kevlarilla vahvistettua hiilikuitua, siinä ei ole äänieristystä ja vessana toimii ämpäri. Merellä kuulosuojaimet, polvisuojat ja kypärä ovat tarpeen.

  Vene on vaatimattoman näköinen, mutta se on nopea, purjeveneiden Formula 1.

  Huuselan mukaan Gretan matka tulee olemaan ainutlaatuinen ja hän tulee muistamaan sen koko elämänsä.

  Ari Huuselan tapasi Puheen Aamun Juhani Kenttämaa.

  #puheenaamu

 • 20 vuoden takaisen musiikkivideon voi tunnistaa alleviivaavasta estetiikasta, mutta Oulun musiikkivideofestivaalien taiteellisen johtajan Anna-Mari Nousiaisen mukaan vuoden 2019 trendi on olemassa olevien trendien lomittuminen. Miten median murros on vaikuttanut videoiden löydettävyyteen, entä mikä tekee musiikkivideosta viraalimenestyksen?

  Audiovisuaalista kulttuuria ja kotimaista musiikkivideota juhlistavat Oulun Musiikkivideofestivaalit järjestetään 22.-25.8. Oulussa.

  Anna-Mari Nousiainen vieraili Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan ja Alina Kulon haastateltavana.

 • Kun sydänlääkäri kertoi Taneli Roiniselle, että unelma olisi toteuttava nyt jos koskaan, lähti yksinpyöräilijä matkaan. Vuoristoteitä pitkin kulkenut reitti vei maailman ympäri käsittäen 38 maata ja 44 000 kilometriä. Taneli Roininen kertoi seikkailunhimon ja kestävien elintapojen olleen tärkeässä osassa unelman toteuttamisessa.

  Koskematon luonto, teiden pienentyminen ja ihmismäärän väheneminen tekee luonnosta kauniimpaa. Pitkälle ei tarvitse mennä, Lappi on yksi kiehtovimmista alueista.

  Puheen Aamussa koettiin yllätyselementti, kun seikkailijan matka jatkui haastattelusta kohti miehen omia polttareita.

  Taneli Roininen vieraili Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan, Anna Cadian ja Alina Kulon haastateltavana.

 • Hotellimuusat-podcast-sarjassa hotellin minibaarikin saa kaunokirjallisuuden piirteitä, kun kirjailija Riikka Pulkkinen ja teatteriohjaaja Hilkka-Liisa Iivanainen syventyvät keskusteluun. Hotellihuoneen sängyllä jaetut tarinat heijastelevat naisten henkilöhistoriaa paikkojen ja taideteosten kautta. Miten luova prosessi syntyy, Riikka Pulkkinen ja Hilkka-Liisa Iivanainen?

  Riikka Pulkkinen ja Hilkka-Liisa Iivanainen vierailivat Puheen Aamun vieraana. Toimittajina Juhani Kenttämaa ja Alina Kulo.

 • Puheen Aamussa vieraillut Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mika Hentunen on nähnyt uransa aikana paljon, mutta kertoo USA:ssa olevan enemmän positiivisia, kuin negatiivisia puolia.

  Presidentinvaaleihin Yhdysvalloissa on aikaa vuosi ja kolme kuukautta. Presidentti Trumpilla on jo slogan - Keep America great - demokraatit vielä hakevat ehdokastaan.

  - Trump onnistui viime vaaleissa saamaan pettyneen valkoisen työväenluokan, pikkukaupunkien äänestäjät puolelleen. Demokraatit haluavat puhutella tätä samaa yleisöä nyt takaisin.

  Puheen Aamussa keskusteltiin Trumpin suosiosta, kotoperäisen terrorismin käsitteestä sekä lähestyvistä vaaleista.

  Mika Hentunen vieraili Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan, Anna Cadian ja Alina Kulon haastateltavana.

 • Puheen Aamun uutena äänenä aloitti Anna Cadia. Hän joutui Jenny Lehtisen revolverihaastatteluun Pointti kaupunkifestivaaleilla.

  Heittäisitkö sikaa?
  Kumpi juontoparisi on kivempi, Juhani Kenttämaa vai Alina Kulo?
  Mistä alkoi urasi toimittajana?
  Millaisista aiheista haluat puhua?

  Puheen Aamu arkisin klo 7-10.

Lyssna också