Yle Vega Österbotten

Ny kurs ska få studerande i Finland och Sverige intresserade av Kvarkenregionen (DEL 2): "Vi har en lång historia tillsammans"

 • 4 min
 • tillsvidare

Örjan Pettersson, lektor vid Umeå Universitet, och Olof Stjernström, professor vid Nord universitet i Norge, säger att den gränsöverskridande kursen är unik men att det har krävts mycket arbete för att få ihop kursen. Redaktör Niklas Grönholm.

Sändningar

 • ti 28.1.2020 21.25 • Yle Arenan

Avsnitt

Klipp

 • Hur påverkar kombinationen barmark och köldknäpp våra trädgårdar? Både bra och dåligt menar trädgårdsmästare Sandra Konttinen i Jakobstad. Bra på så sätt att eventuell ohyra fryser bort. Dåligt ifall man har vatten i sin trädgård. Isen kan nämligen vara direkt skadlig för växterna. Sandra och sonen Oliver uppmanar alla att bygga rabatterna på höjden så slipper man vattenproblemet.

 • Johnny Blomqvist från Larsmo är en av många österbottningar som deltar i årets Vasalopp i Mora i Sverige.

 • Sälgrund utanför Kaskö används för bland annat rekretaion och beslutet om gallring av trädbeståndet på ön har fattats i tekniska nämnden. Enligt fullmäktigeordförande Kari Häggblom (SDP) är det nödvändigt att gallra på ön.

 • Fyrön Sälgrund utanför Kaskö används av kasköborna och okså andra för bland annat rekreation. Men nu hotas sälgrund av skogsavverkning och det här upprör många kaksöbor. En namninsamling mot den här avverkningen har startats. De som står bakom adressen vill bevara naturen både för djur och för rekreation.

 • Hur tänker vanliga människor, som du och jag, kring coronviruset. Kati Enkvist talade med några personer vid rececentret i Vasa på onsdags eftermiddagen. Bland annat Gunvor från Vasa som nyss hade kommit hem fårn en dagsresa till Seinäjoki tillsammans med barnbarnen.

  Gunvor märker att diskussion kring coronaviruset har tagit fart.

 • Vart fjärde år ordnar Österbottens Cancerförening en egen insamling som går under namnet StopCancer. Målet för i år är 300.000 euro och det är medel som skall fördelas på de kommande tre verksamhetsåren, säger verksamhetsledare Markku Suoranta. Insamlingens huvudteman är krishjälp, palliativ vård, stöd för cancerpatienter och anhöriga, samt lokal cancervård. Utöver de traditionella insamlingsvägarna ordnas olika evenmang i hela Österbotten samt en stor gala i Vasa på hösten.

 • Efter att Ada Karvonens föräldrar gick en kamp med Karleby fick finskspråkiga Ada Karvonen välja svenskt högstadium. Det gav henne två språk men också nya vänner och en ny kultur. Fast i lågstadiet då hon gick i svenskt språkbad var hon inte alls så intresserad av svenska.
  Redaktör Ida-Maria Björkqvist

 • Mikaela Pintarelli är född och uppvuxen i Träskböle i Närpes men har bott i Italien i snart 20 år. Tillsammans med maken Ivan och 6-åriga sonen Leonardo bor hon i närheten av Trento som finns i italienska alperna. Familjen Pintarelli bor omkring 250-300 kilometer från den kommun där den första personen testades positivt för coronaviruset och de ser försiktighetsåtgärder mot spridning av viruset i sin vardag. Men Mikaela tar ändå det hela med ro och tycker inte att det finns någon anledning att bli uppskrämd.
  Redaktör Sofi Nordmyr

 • En epok i Närpes historia avslutas under våren. Efter 93 år är det småningom stängningsdags för den anrika tygaffären Annie Sigg. Ägaren Elisabeth Wikman säger att hon kommer att sakna kunderna och den sociala samvaron.

 • Vi har haft en speciell vinter i år. Snöfattigt, milt, blött och blåsig är kanske ord som främst beskriver läget. Det extrema väderförhållanden påverkar också jordbruket och skogsbruket. Jordbrukare Bjarne Mara i Vikby i Korsholm tror att vårbruket kan komma igång extra tidigt i år om förhållandena fortsätter såhär.

 • Sportlovet har kört igång den här veckan i Österbotten och i år är det lite extra utmanande för kommunerna att hitta på program eftersom alla snöaktiviteter är uteslutna. Vid Världsarvsporten i Korsholm har man ordnat ett Världsarvslekland som ska inspirera barn att bekanta sig med världsnaturarvet, Kvarkens skärgård och Höga kusten genom lek
  och fantasi. Malin Hulkki träffade Annika Reini och Jessica Strandholm från Korsholms kommun.

 • Ann-Luise Bertells nya roman "Heiman" har slagit knock-out på såväl recensenter som läsare. Boken grundar sig på berättelser författaren vuxit upp med i Kimo i Oravais. Hennes egen farfar spelar en central roll trots att berättelsen är fiktiv. Heiman skildrar livet i all dess mångfald och utesluter ingenting.

Lyssna också