Radio Suomen Päivä

Mikä haittaa lainsäädäntötyötä eduskunnassa?

 • 32 min
 • utgått

Miten eduskuntatyötä pitäisi uudistaa? Sitran tuoreessa selvityksessä on tutkittu, kuinka kansanedustajien työtä voisi kehittää, jotta päätöksen teko olisi parempaa ja kansanvalta edistyisi.
Maailma on muuttunut ja muuttuu, mutta eduskunnan toimintamallit ja rakenteet eivät ole pysyneet muutoksessa mukana. Millainen olisi eduskunta 2.0?

Sitran johtaja Antti Kivelä Marija Skaran haastattelussa.

Studiossa Aki Laine ja Linda Vettanen.

Sändningar

 • to 27.2.2020 12.13 • Yle Radio Suomi

Avsnitt

 • Lammas on pääsiäispöydän kruunu. Kotimainen luomulammas on haluttua lihaa, mutta luomu asettaa myös vaatimuksia kasvattajalle ja lampaan käsittelylle. Luomulampailla on muita lampaita pidemmät teurastusmatkat. Haastattelussa Kainuun Puolangalla luomulampaita kasvattava Antti Heikkinen. Toimittaja Jarmo Nuotio.

  Arjen auttaja: Kampaaja etänä. Kriisit kasvattavat kekseliäisyyttä, kun kampaamokäynnit ovat sattuneesta syystä harventuneet. Vaan miten leikataan otsatukka etäohjein? Haastattelussa jyväskyläläinen parturi-kampaaja Emma Kimari. Toimittaja Hanna Kataja-Rahko.

  Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • Onkiminen on hyödyllistä ulkoilua ja se rauhoittaa mieltäkin. Me lähdimme siikaongelle. Onkivinkkejä jakaa tiedottaja Tapio Gustafsson Kalatalouden keskusliitosta. Toimittaja Marko Miettinen.

  Arjen auttaja: Kalakauppiaan kalasoppa-apu on saanut koko kylän auttamaan toisiaan. Esimerkki Espoon Kauklahdesta. Haastattelussa Maxin kalan kauppias Max Grönholm. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

  Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • Korona-aika on poikinut monenlaista nettivilunkia. Miten tunnistaa huijauksen? Tuoteväärennöksistä kertoo IPR-lakimies Maria Ojala aineettomien oikeuksien lakiasioihin erikoistuneesta Kolsterista.

  Tietoturvallinen etätyö.  Mitä turvallisuusasioita pitäisi tietää ja pitää mielessä, kun tehdään etätöitä? Haastattelussa viestintävirasto Traficomin kyberturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Ossi Kuosmanen.

  Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • Lapset ja nuoret viettävät näinä viikkoina netissä vielä tavallistakin enemmän aikaa kun kaikki kouluun ja opiskeluun liittyvät asiat hoidetaan monessa taloudessa etänä. Lisääntynyt nettiaika lisää myös vaaraa netissä tapahtuvaan lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Vaarasta ja siihen varautumisesta kertovat Suojellaan Lapsia -yhdistyksen erityisasiantuntijat Nina Vaaranen-Valkonen ja Hanna-Leena Laitinen. Toimittaja Aki Laine.

  Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • Korona on kova isku paitsi terveydelle, mutta myös taloudelle. Kuinka kova? Siitä kertoo Palkansaajien tutkimuslaitoksen tuore ennuste. Haastattelussa PT:n ennustepäällikkö Ilkka Kiema. 

  Hoivakotien varautuminen koronaan. Suomessa on koronavirukseen kuollut 19 yli 80-vuotiasta ihmistä. Vanhushoiva onkin yksi koronakriisin vaaran paikoista. Miten koronakriisiin on varauduttu hoivakodeissa? Pystytäänkö hoivakodeissa suojelemaan vanhuksia? Haastattelussa Suomen Akatemian Ikääntymisen ja hoivan tutkimuksen huippuyksikköä Jyväskylän yliopistossa johtava professori Teppo Kröger. Toimittaja Tom Kankkonen.

  Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • Arjen auttaja: Nopeasti toimintaan saatu Helsinki Apu kuljettaa sähköskoottereilla ruokaa ja lääkkeitä ikäihmisille. Haastattelussa skootterikuski Joel Niemi sekä Lauttasaaren seurakunnan kirkkoherra ja seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki. Toimittaja Olli-Pekka Kursi.

  Arjen auttaja: Kalakauppiaan kalasoppa apu on saanut koko kylän auttamaan toisiaan. Esimerkki Espoon Kauklahdesta. Haastattelussa Maxin kalan kauppias Max Grönholm. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

  Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • THL:n vasta-ainetestaus alkaa. Tavoitteena on selvittää koronaviruksen leviämistä väestöön. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

  Hoidon priorisointi. Monessa Euroopan maassa on koronakriisin aikana jouduttu miettimään, ketkä hoidetaan, miten ja missä järjestyksessä. Miten tätä mietitään Suomessa? Haastattelussa bioetiikan tutkija Heikki Saxèn Tampereen yliopistosta. Toimittaja Hanna Juuti.

  Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • Inkeriläisten elämä muuttui, kun Koivisto lupasi paluun Suomeen. Näkemiin Neuvostoliitto on ensimmäinen inkerinsuomalainen elokuva, komedia erään perheen matkasta Suomen ihmemaahan. Haastattelussa elokuvan ohjaaja Lauri Randla. Toimittaja Katariina Lahtonen.

  Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • Uudenmaan maakuntarajan yli pendelöivä perhe. Suljettu maakuntaraja, mutta koko perhe liikkuu Hyvinkään ja Riihimäen eli Uudenmaan maakuntarajan yli. Haastattelussa riihimäkeläinen Miika Karvinen.

  Arjen auttaja: Nallet tuovat piristystä. Helsingin Haagassa on pantu esille karvaisia ohikulkijoiden ihastuttajia. Haastattelussa Anu Ollikainen. Toimittaja Katariina Lahtonen.

  Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • Hallitus tiukentaa rajaliikennettä. Tästä kerrottiin aamuisessa tiedotustilaisuudess, jossa olivat paikalla sisäministeri Maria Ohisalo(vihr.) ja ulkoministeri Pekka Haavisto(vihr.).

  Uutta työvoimaa voidaan ottaa Suomeen, mutta samalla maahantulon rajoitteita lisätään. Miten se käytännössä toimii? Haastattelussa työ- ja elinkeinoministeriön maahanmuuttojohtaja Sonja Hämäläinen. 

  Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • Arjen auttaja kriisissä: Ravintoloiden tukihakemusten tekijä. Sovelluskehitysfirman toimitusjohtaja Harri Siekkinen ryhtyi auttamaan ilmaiseksi ravintoloita avustushakemusten täyttämisessä, kun hänen oma sovellushankkeensa meni tauolle koronavirustilanteen vuoksi. Toimittaja Linda Vettanen. 

  Ilmastomuutoksen epäilijät ovat vähemmistö, mutta äänekäs sellainen. Mikä on ilmastomuutoksen kiistäjien kampanjan tausta? Ketkä ovat kiistätä? Keihin kiitäminen uppoaa. MOT:n aiheesta kertoo ohjelman toimittaja Sara Rigatelli.

  Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • Ruokavirasto sekä kilpailu- ja kuluttajavirasto ovat havainneet, että viruskriisin aikana ravintolisien, kuten vitamiinien, markkinointi koronaviruksen ehkäisyyn ja hoitoon on lisääntynyt epidemian aikana. Miten terveystuotteiden vaikutuksia saa mainostaa? Haastattelussa ylitarkastaja Marjo Misikangas Ruokavirastosta, erityisasiantuntija Saija Kivimäki kilpailu- ja kuluttajavirastosta sekä toiminnanjohtaja Mika Rönkkö Terveystuotekauppiaiden liitosta. Toimittaja Johanna Östman.

  Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Klipp

 • Toimittaja, tietokirjailija Viljami Puustinen lähti selvittämään sukunsa tarinaa isoäitinsä sedän Akseli Gallen-Kallelan ja isoäitinsä isän Uno Gallénin kautta.

  Tästä selvittelytyöstä ja suvun kirjeenvaihdon lukemisesta syntyi juuri julkaistu kirja Veljekset Gallén, joka sukeltaa myös siihen, mihin ei suoraan vastauksia kirjeistä ja muista kirjallisista lähteistä löydy: miksi ihmiset tekivät sellaisia valintoja kuin tekivät, mitä he ajattelivat, mitä ehkä tunsivat. Miksi yhdestä veljeksestä tuli juhlittu suurmies ja toisesta vaiettu musta lammas?

  Linda Vettanen haastattelee.

 • Suomi ottaa käyttöön varmuusvarastot varmistaakseen suojavarusteiden riittävyyden sairaaloissa. Mutta mitä kaikkea muuta rekkoihin lastataan ja mihin kaikkialle kuljetukset suuntaavat? Onko tämä lopun alkua vai alkaako nyt onnen päivät ja tavaraa riittää loputtomiin? Tähän vastaa Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema. Toimittajina Linda Vettanen ja Marko Miettinen. Kuva: Lehtikuva

 • Kuntien tilannekatsauksen tekee kuntaministeri Sirpa Paatero.

 • Vierailukiellot hämmentävät hoiva- ja palvelukotien asukkaiden omaisia. Suomen suurin alalla on Attendo, jolla on 400 hoivakotia eri puolilla Suomea. Attendon liiketoimintajajohtaja Virpi Holmqvist kertoo, millaisia seurauksia vierailukiellolla on ollut.
  Aki Laine haastattelee.

  Kuva: AOP

 • Monissa yrityksissä tehdään näinä päivinä paljon etätöitä, mutta kaikilla aloilla etätyöskentely ei välttämättä onnistu.

  Ruokakaupan henkilökunta on tärkeä osa ruokahuollon pystyssä pysymistä ja kauppaliikkeissä suojataankin monin tavoin työntekijöitä koronaviruksen varalta. Helsinkiläisessä K-market Kannelmäessä on muun muassa nikkaroitu kassapisteille muovipleksit pisarasuojiksi asiakkaan ja kassahenkilön välille. Lisäksi kaupassa pyydetään pitämään metrin turvaväli myös myyjien kanssa asioidessa. HOK Elannossa on puolestaan ohjeistettu kassalla työskenteleviä laittamaan vaihtorahat tiskille asiakkaan käden sijaan.

  Haastateltavina jutussa ovat K-market Kannelmäen kauppiaat Timo ja Sara Jääskeläinen, myyjänä työskentelevä Joonas sekä HOK Elannon vastuullisuuspäällikkö Satu Kattilamäki. Toimittajana Mira Stenström.

 • Moni yksinäinen on koronaviruksen myötä vielä yksinäisempi, ja ongelma on suurin seniori-ikäisillä. Yksinäisyyttä torjuvat järjestöt ovat vaikeassa tilanteessa, kun tilaisuuksia täytyy samaan aikaan peruuttaa. Mikä neuvoksi? HelsinkiMission vapaaehtoistoiminnan päällikkö Hanna Kari haastattelussa, toimittajana Olli Haapakangas

 • Koronavirusepidemia on lähiaikoina asettamassa tehohoidon kapasiteetin todelliseen testiin. Hoitajapulasta on puhuttu yhteiskunnassa jo pitkään, nyt esillä on kysymys siitä, jääkö tehohoidon kapasiteetin kasvattaminen hoitajien määrästä kiinni. Entä voidaanko hoitoalalta pois siirtyneitä hoitoalan koulutuksen saaneita velvoittaa palaamaan töihin? Haastateltavana Suomen lähi- ja perushoitajaliiton Superin erikoissairaanhoidon asiantuntija Elina Ottela. Toimittajana Olli Haapakangas.

 • Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS tiedottaa uusista koronavirustapauksista. Ainakin 22 uutta tartuntaa todettu eri puolilla Suomea. Myös yksi henkilökuntaan kuuluva sydänkirurgi on sairastunut.Tilanteen päivittävät infektioylilääkäri Asko Järvinen ja Sydän- ja keuhkokeskuksen toimialajohtaja Antti Vento.

 • Viime ajat ovat olleet poikkeuksellisen rankkoja myös avustusjärjestöille. Avuntarvitsijoiden määrä on lisääntynyt jatkuvasti niin Syyrian sota-alueilla, muualla Syyriassa, Kreikan pakolaisleireillä kuin nyt myös Turkin ja Kreikan rajoilla. Samalla turvallisuustilanne on kiristynyt niin, että avustusjärjestöjä kohtaankin on kohdistettu väkivaltaa. Haastateltavana Lääkärit ilman rajoja -järjestön Suomen toimiston johtaja Linda Konate. Toimittajana Hanna Juuti.

 • Marie Curie, Kleopatra ja pari kuningatarta. Koulun historiantunneilla ei kerrota paljoakaan historian merkittävistä naisista, vaikka maailman ensimmäisen kirjan kirjoittaja ja ensimmäisen yliopiston perustaja ovat naisia.

  Toimittaja Maria Pettersson huomasi puutteen ja ryhtyi esittelemään historian jänniä ja hurjiakin naisia Facebookissa. Näistä merkkinaisista on tulossa kirja ja esittelyjä Wikipediaan. Alkusyksystä Pettersson tekee myös podcastsarjan Ylelle.

  Miksi niin moni menestyksekäs nainen on vaipunut historian saatossa unholaan ja keitä meidän ehdottomasti kannattaisi muistaa ja huomioida? Linda Vettanen haastattelee. 

 • Koronavirus hallitsee paitsi uutisia, myös kahvipöytäkeskusteluja. Osalle ihmisistä taudin leviäminen ja siitä uutisointi aiheuttaa myös ahdistusta. Millaisista asioista voi etsiä turvaa, jos oma mielenrauha tuntuu olevan uhattuna? Haastateltavina ovat Mieli ry:n asiantuntijalääkäri Meri Larivaara ja kriisipuhelintoiminnan päällikkö Susanna Winter, joka kertoo, että koronaan liittyviä puheluja on jo tullut. Toimittaja on Aki Laine. 

 • Viimeisen muutaman päivän aikana maailmanlaajuisissa koronavirustapauksissa on tapahtunut selvä muutos. Taudin kehittymistä ja kulkua tiiviisti seurannut Helsingin yliopiston tutkijatohtori Tuomas Aivelo sanoo, että olemme hyvin pian tilanteessa, jossa epidemiaa ei voida enää estää. On aika siirtää huomio sen leviämisen hidastamiseen, hän sanoo.
  Tuomas Aivelo on paneutunut myös siihen, mistä kaikki alkoi.

  Sanna Pirkkalainen ja Linda Vettanen haastattelevat.

Lyssna också