Yle Vega Österbotten

Låna idrottsredskap eller konsertbiljetter från biblioteken i Vasa

 • 8 min
 • tillsvidare

Vid allt fler bibliotek går det numera också att låna idrottsredskap. Syftet är att ge kunderna en möjlighet att pröva på en ny idrottsform utan att själva behöva köpa egen utrustning.
Vasa huvudbiblioteks servicechef Anna Pakka och Jessie Koivunen från stadens idrotsservice intervjuas av Roger Källman.

Sändningar

 • ti 21.1.2020 12.00 • Yle Arenan

Avsnitt

Klipp

 • Mikaela Pintarelli är född och uppvuxen i Träskböle i Närpes men har bott i Italien i snart 20 år. Tillsammans med maken Ivan och 6-åriga sonen Leonardo bor hon i närheten av Trento som finns i italienska alperna. Familjen Pintarelli bor omkring 250-300 kilometer från den kommun där den första personen testades positivt för coronaviruset och de ser försiktighetsåtgärder mot spridning av viruset i sin vardag. Men Mikaela tar ändå det hela med ro och tycker inte att det finns någon anledning att bli uppskrämd.
  Redaktör Sofi Nordmyr

 • En epok i Närpes historia avslutas under våren. Efter 93 år är det småningom stängningsdags för den anrika tygaffären Annie Sigg. Ägaren Elisabeth Wikman säger att hon kommer att sakna kunderna och den sociala samvaron.

 • Vi har haft en speciell vinter i år. Snöfattigt, milt, blött och blåsig är kanske ord som främst beskriver läget. Det extrema väderförhållanden påverkar också jordbruket och skogsbruket. Jordbrukare Bjarne Mara i Vikby i Korsholm tror att vårbruket kan komma igång extra tidigt i år om förhållandena fortsätter såhär.

 • Sportlovet har kört igång den här veckan i Österbotten och i år är det lite extra utmanande för kommunerna att hitta på program eftersom alla snöaktiviteter är uteslutna. Vid Världsarvsporten i Korsholm har man ordnat ett Världsarvslekland som ska inspirera barn att bekanta sig med världsnaturarvet, Kvarkens skärgård och Höga kusten genom lek
  och fantasi. Malin Hulkki träffade Annika Reini och Jessica Strandholm från Korsholms kommun.

 • Ann-Luise Bertells nya roman "Heiman" har slagit knock-out på såväl recensenter som läsare. Boken grundar sig på berättelser författaren vuxit upp med i Kimo i Oravais. Hennes egen farfar spelar en central roll trots att berättelsen är fiktiv. Heiman skildrar livet i all dess mångfald och utesluter ingenting.

 • Den 21 februari firas den internationella guidedagen. Dagen till ära ska vi bekanta oss med föreningen Jakobstadsnejdens guider, som faktiskt fyller 50 år i år. Roger Källman har stämt träff med föreningens ordförande Gun Snellman och sekreterare Ulla Nyström vid Jakobstads vackra rådhus.

 • Artisten och låtskrivaren Thomas Enroth har mycket på gång just nu... som vanligt, kan man säga. Ett samarbete med veteranen Towe Widerberg, en finskspråkig version av "In the real world" och ett musikalprojekt var någr av de saker som Thomas pratade om med Roger Källman. Den tredje turnén med namnet "Legendernas nostalgikväll" nämndes givetvis också.

 • Lördagen den 22 februari anordnar Ruth Marthaförening en klädbytardag i Korsholms kulturhus. I samband med klädbytet ges också en föreläsning på temat köpstopp. Jessica Söderholm och Jessica Örn-Esselström berättar om evenemanget.

 • På tisdagen inleds vårens gemensamma ansökan till utbildningar på andra stadiet, det vill säga till gymnasieutbildning eller yrkesutbildning. Vid Vasa övningsskola söker ungefär 80 procent av eleverna till gymansiet efter nian. Studiehandledare Pamela Backholm säger att många elever ser gymansiet som en chans att få lite mera tid att fundera över framtiden.

 • Det finsk-svenska projektet Kvarkenhumor arbetar för att främja ståuppkomiken i regionen. I slutet av februari ordnas en redan fullbokad workshop för ivriga och presumtiva underhållare. Projektledare Alexandra Häggman intervjuas av Roger Källman.

 • Ett nytt och intressant led i arbetet med att kartlägga och motarbeta mobbning tas igenom projektet Reboot vid Åbo Akademi. De deltagande eleverna får dagligen svara på frågor om sitt mående och hur de upplever sin tillvaro.
  Patrik Söderberg och Alexandra Wasberg från Åbo Akademi berättar om projektet. Rektor Inger Damlin ger skolans syn på hur den nya appen kan hjälpa i antimobbningsarbetet. Roger Källman intervjuar.

 • I Kronoby har man just nu ett stort skolprojekt på gång. Nedervetil får en helt ny skla och på fredagen var det taklagsfest för Nedervetil nya skola. Skolan ska stå klar i höst. Reporter Mikaela Löv är på plats tillsammans med utbildningschef, kommundirektör, arkitekt och byggherre.

Lyssna också