Yle Vega Österbotten

SÖS-talks: Forskare berättar om sina expertisområden

 • 16 min
 • tillsvidare

Svensk-Österbottniska Samfundet firar i år 100 års-jubileum. En del av festligheterna är fem stycken SÖS-talks, i vilka fem forskare ger korta presentationer av sina expertisområden. Jubileumskoordinator Maria Österåker berättar om konceptet.

Sändningar

 • fr 17.1.2020 14.05 • Yle Arenan

Avsnitt

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Det finsk-svenska projektet Kvarkenhumor arbetar för att främja ståuppkomiken i regionen. I slutet av februari ordnas en redan fullbokad workshop för ivriga och presumtiva underhållare. Projektledare Alexandra Häggman intervjuas av Roger Källman.

 • Ett nytt och intressant led i arbetet med att kartlägga och motarbeta mobbning tas igenom projektet Reboot vid Åbo Akademi. De deltagande eleverna får dagligen svara på frågor om sitt mående och hur de upplever sin tillvaro.
  Patrik Söderberg och Alexandra Wasberg från Åbo Akademi berättar om projektet. Rektor Inger Damlin ger skolans syn på hur den nya appen kan hjälpa i antimobbningsarbetet. Roger Källman intervjuar.

 • I Kronoby har man just nu ett stort skolprojekt på gång. Nedervetil får en helt ny skla och på fredagen var det taklagsfest för Nedervetil nya skola. Skolan ska stå klar i höst. Reporter Mikaela Löv är på plats tillsammans med utbildningschef, kommundirektör, arkitekt och byggherre.

 • Mathilde Asplund och Jonas Nilsson är två av abiturienterna i Gymnasiet i Petalax som var taggade till tusen minuterna innan ettorna och tvåorna skulle anlända till skolan och penkis kunde dra igång.
  Redaktör Sofi Nordmyr.

 • Den 13.2.2020 är det på dagen 80 år sen den tragiska olyckan då 13 Larsmobor, tillsammans med mannar från bland annat Öja och Kronoby, omkom i en korsu i Summa. På årsdagen öppnas en utställning på temat. Karl-Johan Fagerudd och Berndt Barck intervjuas av Ida-maria Björkqvist.

 • Tvåhundra ungdomar tävlar i Österbottens Våga vara företagsam-semifinal. Bland de åttiofyra UF-förtagen väljs sju ut för att delta i den nationella finalen i april. Utöver bästa företag på de olika stadienivåerna utses även bästa produkt eller tjänst, bästa försäljningsteam och bästa mässmonter. De flesta unga företagare har tagit miljön i beaktande, vilket gläder en av jurymedlemmarna, Hippi Hovi.

 • Isa Muotios barn dog i magen en dag innan det var beräknat att födas. Sen barnet dog har Isa letat efter någon i närheten av Vasa som har gått igenom samma sak eller någonting liknande för att ha någon att dela sina tankar med.

  Hon har hittat andra i samma situation som hon, men det har inte varit lätt och därför efterlyser Isa en grupp för att föräldrar som har förlorat ett barn ska kunna träffas.

 • Inför Alla hjärtans dag/Vändagen den 14.2 anordnar Röda korset en rad aktiviteter under Vänveckan. Solveig Nylund och Soile Rajala intervjuas av Roger Källman.

 • Prata med ungdomarna om narkotika, alkohol och allmän trygghet. De flesta barn och unga vill diskutera de här sakerna med en vuxen, och då måste det finnas någon vuxen till hands. Det rådet ger ungdomsledare Catharina Fjällström i Vasa. Fjällström intervjuas av Filip Stén.

 • I Vasa ordnas på torsdagen en utbildnings och rekryteringsmässa i stadshuset. På mässan är olika högskolor och yrkesinstitut med och dessutom representanter för en hel del arbetsgivare från många olika branscher. Evenemanget erbjuder en bra möjlighet för arbetstagare och arbetsgivare att mötas och knyta kontakter tror Hanna Nyholm från Expo Österbotten som är en av arrangörerna, Kati Mykrä från KPO och servicechef Juha Nummela från TE-byrån.

 • Inte bara klimatfrågan utan också lokalpolitik och globala händelser finns med i årets upplaga av Byarevyn som spelas i Åsvasgården fr.o.m 8 februari. Sandra Nygård, Jonas Gammelgård och Sissel Englund är sin unga ålder till trots redan riktiga revyrävar. Det är sammanhållningen och gemenskapen som lockar dem till revyscenen. Några premiärnerver känner de inte av.

 • Yle Österbotten hälsade på i två små bagerier i Närpes. Marcus Teir startade sitt bageri den första april i fjol, medan Ermin och Denana Skoric öppnade sitt företag den första februari i år. Roger Källman intervjuar.

Lyssna också