Yle Uutiset Etelä-Karjala

Yle Uutiset alueeltasi

 • 3 min
 • utgått

Sändningar

 • fr 21.2.2020 16.30 • Yle Radio Suomi Lappeenranta

Avsnitt

Klipp

 • Imatralaislähtöinen dekkaristi Taavi Soininvaara aloitti kirjailijauransa vuonna 2000, kun häneltä ilmestyi teos Ebola–Helsinki. Nyt 18 teosta myöhemmin hän on siinä pisteessa, että hänen teostensa päähenkilö rikostutkija Arto Ratamo on päätynyt TV-sarjaksi. Toimittaja Ville Toijonen tapasi Taavi Soininvaaran, joka kertoo uusimmasta teoksestaan ja siitä, miten kirjat syntyvät.

 • Muutaman kuukauden takainen ylioppilas, lappeenrantalainen Juho Kokko, sai toukokuun alussa puhelun. Puhelun jälkeen oli sovittu, että nuorukainen alkaa selostamaan Telian välittämiä jääkiekkoliigan otteluita.
  Kokon selostukset tulevat pääosin Lappeenrannasta, Kouvolasta ja Mikkelistä.
  Pari vuotta Mestistä selostanut Juho Kokko kävi Yle Lappeenrannan haastattelussa. Toimittajina ovat Juha-Pekka Taskinen ja Ville Toijonen.

 • Luumäkeläisen Paulalan tilan Arttu-varsa syntyi runsas viikko sitten. Varsa ei noussut seisomaan ja eläinlääkäri totesi etujalkojen asentovirheen ja pahan verenmyrkytyksen.
  Omistaja Tarja Uusi-Illikainen syötti varsaa pullosta tunnin välein.
  Viisi päivää sitten omistajan kaveri jakoi Artun tarinan somessa ja avuntarjoajat alkoivat otta tilalle yhteyttä.
  Nyt varsa on saatu tuettuna syömään maitoa emästään kolmena päivänä. Kaulaan asennetun kanyylin kautta annettu antibiootti alkaa toimia ja verenmyrkytys alkaa hälvetä.
  Toimittaja Ville Toijonen kävi tapaamassa varsan omistajaa Uusi-Illikaista Luumäellä.

 • Taipalsaarelainen Mikko Kurenniemi on piirtänyt ison osan Leevi and the Leavings yhtyeen levynkansista. Yhteistyö alkoi Muotitietoinen-singlestä vuonna 1979.
  Kurenniemi kertoi toimittaja Ville Toijoselle, millaista yhteistyö yhtyeen lauluntekijän ja laulajan Gösta Sundqvistin kanssa oli.
  Haastattelussa kuullaan myös muutama mielenkiintoinen yksityiskohta levyjenkansista.

 • Saaga S on Taipalsaarelainen ravitamma. Saaga S aloitti kilpailemisen keväällä 2011 ja saavutti viisivuotiskautensa kuudessatoista startissa yhteensä kuusi ykkössijaa. Kuninkuusraveissa tamma oli ensimmäistä kertaa mukana vuonna 2013 Kuopiossa, jossa se kuitenkin hylättiin avausmatkalla. Vuotta myöhemmin Porissa Saaga S voitti avausmatkan, mutta laukkasi maaliin 1 600 metrin kilpailussa. Vuoden 2015 kuningatarkilpailussa Joensuussa Saaga S voitti kaikki kolme osalähtöä. Mitä Saaga S:lle ja hänen omistajalleen ja valmentajalleen Ilkka Pyysalolle kuuluu, sen selvitti toimittaja Olli Aimola.

 • SaiPa on voittanut ainoan SM-liigamitalinsa vuonna 1966. Helmikuussa SaiPan historiallisesta mitalista tuli kuluneeksi 50 vuotta.
  SaiPan juhlistaa tiistaina kotiottelussaan pronssimitalin saavuttanutta joukkuetta.

  Kisapuistossa Lappeenrannassa pelattava ottelu Ässiä vastaan aloitetaan juhlallisuuksilla, joissa pronssijoukkueen pelaajat esitellään. Paikalle saapuu myös kymmenkunta joukkueessa pelannutta jäsentä.

  Lalli Partinen muisteli aamun radiolähetyksessä tapahtumia 50 vuoden takaa.

  Lue lisää aiheesta: http://yle.fi/uutiset/saipan_ainoasta_mitalista_50_vuotta__pronssijoukkuetta_juhlitaan_kotipelissa/8709934

 • Hammashuolto on kokenut huomattavia muutoksia vuosikymmenten aikana. Radio Suomen kuulijat muistelivat ikimuistoisimpia hammaslääkärikäyntejään vuosien varrelta. Toimittajina Juha-Pekka Taskinen sekä Olli Aimola

 • Monilla huoltoasemilla ja yleisissä vessoissa on käsien kuivaamista varten sähköinen puhallin - käsikuivuri, joka puhallusilman voimalla kuivaa kädet. Kuivurit ovat tehokkaita, mutta kovaäänisiä. Kuuntele, kun Petri Kivimäki ja Anssi Ketonen kävivät desibelimittarin kanssa mittaamassa eri kuivaustapojen äänenvoimakkuuksia.

 • Lappeenrannassa Lappeen päiväkodissa kiinnitetään erityisen paljon huomiota lasten liikkumiseen niin sisällä kuin ulkona. Päiväkoti on jopa palkittu lasten liikuttajana. Sirkka Haverinen vieraili päiväkodissa ja tutustui lasten liikuttamiseen.

 • Vaikka kivijalkakauppojen katoamista on pelätty Lappeenrannassa jo vuosia, eivät kivijalkakaupat ole kadonneet minnekään. Esimerkiksi Karjalankulmassa Oksasenkadun ja Kauppakadun kulmassa on useita kivijalkakauppoja, eikä yhtään vuokraamatonta liiketilaa. Toimittaja Ulla Ylönen lähti kierrokselle Karjalankulmaan katsomaan, miten kivijalkakaupoilla menee.

 • Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja Tommi Matikainen uskoo, että palkansaajiin kohdistuvat leikkaukset tuovat säästöjä. Hänen mukaansa rahat menevät monessa yrityksessä investointeihin. Vaikutukset työllisyyteen näkyvät vasta myöhemmin. Hallituksen suunta on hänen mukaansa oikea. SAK:n elinkeinopoliittinen asiantuntija Jukka Kärnä muistuttaa, että vuonna 1991 työnantajien keskusliitto teki samansuuntaisia leikkauksia. Hänen mukaansa leikkaukset kohdistuvat väärin.

 • Lappeenrantalaiset Marjatta "Jatta" ja Kari Lappalainen tekivät elämänsä matkan purjehtimalla Suomesta Karibialle ja takaisin.
  Kotikaupungissa Lappeenrannassa totutellaan taas maakravun elämään ja muistellaan ikimuistoista matkaa. Lappalaiset olivat Sirkka Haverisen vieraana Etelä-Karjalan Radiossa.

  Oheisessa kuvassa Lappalaiset osallistuvat Lappeenrannan Sataman valot -tapahtumaan juhlaliputuksessa mukanaan useita matkaan osallistuneita.

Lyssna också