Yle Vega Österbotten

Carita Löfmark blickar tillbaka på livet som kötthandlare i Vasa Saluhall

 • 24 min
 • tillsvidare

Carita Löfmark var frissa innan hon gifte in sig i kötthandlarfamiljen Löfmark. Men ganska snart efter att hon och maken Guy tog över affären stod det klart att de skulle stå där i Saluhallen sida vid sida. Någonstans på motorvägen mellan stan och hemmet i Solf bytte de roller, från kollegor till man och fru, varje dag. Det blev många år tillsammans som kötthandlare och någon semester tog de sällan ut. Det var en livsstil de trivdes alldeles utmärkt med.

Sändningar

 • on 15.1.2020 12.15 • Yle Arenan

Avsnitt

Klipp

 • Artisten och låtskrivaren Thomas Enroth har mycket på gång just nu... som vanligt, kan man säga. Ett samarbete med veteranen Towe Widerberg, en finskspråkig version av "In the real world" och ett musikalprojekt var någr av de saker som Thomas pratade om med Roger Källman. Den tredje turnén med namnet "Legendernas nostalgikväll" nämndes givetvis också.

 • Lördagen den 22 februari anordnar Ruth Marthaförening en klädbytardag i Korsholms kulturhus. I samband med klädbytet ges också en föreläsning på temat köpstopp. Jessica Söderholm och Jessica Örn-Esselström berättar om evenemanget.

 • På tisdagen inleds vårens gemensamma ansökan till utbildningar på andra stadiet, det vill säga till gymnasieutbildning eller yrkesutbildning. Vid Vasa övningsskola söker ungefär 80 procent av eleverna till gymansiet efter nian. Studiehandledare Pamela Backholm säger att många elever ser gymansiet som en chans att få lite mera tid att fundera över framtiden.

 • Det finsk-svenska projektet Kvarkenhumor arbetar för att främja ståuppkomiken i regionen. I slutet av februari ordnas en redan fullbokad workshop för ivriga och presumtiva underhållare. Projektledare Alexandra Häggman intervjuas av Roger Källman.

 • Ett nytt och intressant led i arbetet med att kartlägga och motarbeta mobbning tas igenom projektet Reboot vid Åbo Akademi. De deltagande eleverna får dagligen svara på frågor om sitt mående och hur de upplever sin tillvaro.
  Patrik Söderberg och Alexandra Wasberg från Åbo Akademi berättar om projektet. Rektor Inger Damlin ger skolans syn på hur den nya appen kan hjälpa i antimobbningsarbetet. Roger Källman intervjuar.

 • I Kronoby har man just nu ett stort skolprojekt på gång. Nedervetil får en helt ny skla och på fredagen var det taklagsfest för Nedervetil nya skola. Skolan ska stå klar i höst. Reporter Mikaela Löv är på plats tillsammans med utbildningschef, kommundirektör, arkitekt och byggherre.

 • Mathilde Asplund och Jonas Nilsson är två av abiturienterna i Gymnasiet i Petalax som var taggade till tusen minuterna innan ettorna och tvåorna skulle anlända till skolan och penkis kunde dra igång.
  Redaktör Sofi Nordmyr.

 • Den 13.2.2020 är det på dagen 80 år sen den tragiska olyckan då 13 Larsmobor, tillsammans med mannar från bland annat Öja och Kronoby, omkom i en korsu i Summa. På årsdagen öppnas en utställning på temat. Karl-Johan Fagerudd och Berndt Barck intervjuas av Ida-maria Björkqvist.

 • Tvåhundra ungdomar tävlar i Österbottens Våga vara företagsam-semifinal. Bland de åttiofyra UF-förtagen väljs sju ut för att delta i den nationella finalen i april. Utöver bästa företag på de olika stadienivåerna utses även bästa produkt eller tjänst, bästa försäljningsteam och bästa mässmonter. De flesta unga företagare har tagit miljön i beaktande, vilket gläder en av jurymedlemmarna, Hippi Hovi.

 • Isa Muotios barn dog i magen en dag innan det var beräknat att födas. Sen barnet dog har Isa letat efter någon i närheten av Vasa som har gått igenom samma sak eller någonting liknande för att ha någon att dela sina tankar med.

  Hon har hittat andra i samma situation som hon, men det har inte varit lätt och därför efterlyser Isa en grupp för att föräldrar som har förlorat ett barn ska kunna träffas.

 • Inför Alla hjärtans dag/Vändagen den 14.2 anordnar Röda korset en rad aktiviteter under Vänveckan. Solveig Nylund och Soile Rajala intervjuas av Roger Källman.

 • Prata med ungdomarna om narkotika, alkohol och allmän trygghet. De flesta barn och unga vill diskutera de här sakerna med en vuxen, och då måste det finnas någon vuxen till hands. Det rådet ger ungdomsledare Catharina Fjällström i Vasa. Fjällström intervjuas av Filip Stén.

Lyssna också