Slaget efter tolv - dagens debatt

Världen förändras men var det verkligen bättre förr?

 • 32 min
 • tillsvidare

Västvärldens dominans är på väg ned, men vilka andra krafter tar över? Varför är vi européer mer handlingsförlamade än någonsin? Många frågor söker svar samtidigt.

I Slaget efter tolv diskuterar journalisten Yrsa Grüne-Luoma, forskaren Mariette Hägglund (bilden) från Utrikespolitiska Institutet och Yles brysselkorrespondent Rikhard Husu.

Programledare: Stefan Winiger

E-post: slaget@yle.fi

Sändningar

 • fr 14.2.2020 12.03 • Yle Vega

Avsnitt

 • I flera länder i Europa minskar svängrummet för radio- och tevebolagen. Storbritannien är det senaste exemplet där regeringen nu signalerar att villkoren för public service-bolaget BBC kan snavas in. Danmarks Radio har fått kraftigt minskade medel och i Polen har det skett en regelrätt utrensning utifrån politiska förteken. Även i Finland och Sverige ifrågasätts de offentliga medierna.
  I Slaget efter tolv diskuterar Gunilla Ohls, strategidirektör på Yle, professor emeritus Tom Moring och ledarskribenten på Vasabladet Dan Ekholm.
  Programledare: Stefan Winiger
  E-post: slaget@yle.fi

 • Epidemiologen Jussi Sane från THL (institutet för hälsa och välfärd) svarar på lyssnarnas frågor om det nya coronaviruset som skördat över 1700 liv och belagt hälften av kineserna med någon form av reserestriktioner.
  Programledare: Bettina Sågbom
  E-post: slaget@yle.fi

 • Västvärldens dominans är på väg ned, men vilka andra krafter tar över? Varför är vi européer mer handlingsförlamade än någonsin? Många frågor söker svar samtidigt.

  I Slaget efter tolv diskuterar journalisten Yrsa Grüne-Luoma, forskaren Mariette Hägglund (bilden) från Utrikespolitiska Institutet och Yles brysselkorrespondent Rikhard Husu.

  Programledare: Stefan Winiger

  E-post: slaget@yle.fi

 • Idag åker jublande och skrikande abiturienter omkring på lastbilsflak runt om i landet - men vad väntar sedan? Hur inverkar fenomen som artificiell intelligens och robotar på deras framtidsplaner, vill någon föda barn överhuvudtaget längre och hur tacklar de klimatförändringen? I Slaget efter tolv möter vi fyra abiturienter på tröskeln till vuxenheten: Linnea Gyllenberg (bilden till vänster), Hugo Enroth (bilden andra från vänster), Otso Uro (bilden andra från höger) och Elin Saarela (bilden till höger) ger sin syn på framtiden. Maria Nylund leder ordet. E-post: slaget@yle.fi

 • Finlandssvenska barn och unga lär sig inte tillräckligt bra finska i skolan – och i umgänget över språkgränsen har engelskan kommit in som ett gemensamt språk för svensk- och finskspråkiga. Fokuserar man för mycket på grammatik och för lite på praktik i språkundervisningen? Det diskuteras i Slaget efter tolv på onsdag av specialforskare Katri Hansell (t.h.) från Åbo Akademi, lektorn i finska vid Aalto-universitetet Sanni Heinzmann och ordföranden för elevkåren vid Vasa gymnasium Carl von Walzel (t.v.). E-post: slaget@yle.fi

 • Det är bara i huvudstadsregionen som bostadsmarknaden rullar på. I övriga landet är det köparens marknad.
  Hur ska man bära sig åt för att sälja huset och hur vet man vad som är rätt pris? Och är det fortfarande klokt att sätta pengarna i en bostad?
  I Slaget efter tolv diskuterar fastighetsmäklaren Lea Adolfsson från Ekenäs och Heidi Schauman, chefsekonom på Swedbank.
  Programledare: Stefan Winiger
  E-post: slaget@yle.fi

 • Internationell media har lyft upp Finlands familjeledighetsreform på rubrikplats och hyllat den som en jämställdhetsgärning. Här hemma möts reformen inte med idel förtjusning, bland annat har Akademikercentralen Akava kritiserat den. Akavas ordförande Sture Fjäder debatterar familjeledighetsreformen med riksdagsledamoten Eva Biaudet (sfp).
  Programledare Bettina Sågbom.
  E-post: slaget@yle.fi

 • En liten elit styr och ställer inom forskning och kuturliv, det menar Sannfinländarna. De anser att mycket som görs är "Skitkultur" respektive skräpvetenskap som ingen vill ha.
  Hur vill Sannfinländarna förnya vem och vilka som får stöd och vem ska fatta besluten?
  I Slaget efter tolv diskuterar Kaisa Juuso (bilden), riksdagsledamot för Sannfinländarna och fd kulturminister Stefan Wallin (Sfp).
  Programledare: Stefan Winiger

  E-post: slaget@yle.fi

 • Många hushåll har allt mindre pengar att röra sig med - i ungefär hälften av Finlands kommuner har de disponibla inkomsterna minskat. I våra nordiska grannländer är läget tvärtom, där har hushållen mer pengar att röra sig med.

  Vad kan vi själva göra för att styra upp och förbättra vår egen privatekonomi och vad kan våra grannländer ge oss för goda råd? I Slaget efter tolv deltar Jennica Heikius från Ålandsbanken, ekonomirådgivare Mia-Maja Wägar från Marthaförbundet, och nationalekonomen och författaren Christer K Lindholm. Maria Nylund leder ordet. E-post: slaget@yle.fi

 • Regeringen presenterade sin klimatplan men de stora belsuten låter ännu vänta på sig. Har regeringen förutsättningar att bedriva en ambitiös klimatpolitik eller blir det en urvattnad politisk kompromiss? I Slaget debatterar verksamhetsledaren för Natur och miljö Bernt Nordman, ordföranden för SLC Mats Nylund och Laura Ala-Kokko som är vice ordförande för Gröna Kvinnor. Debatten leds av Filip Stén.

  E-post: slaget@yle.fi

 • Den milda vintern är goda nyheter för alla rådjur och vitsvanshjortar och antalet djur växer så det knakar. För bilisterna är det sämre nyheter med över 12 000 hjortkrockar varje år. Jägarna har svårt att hänga med - samtidigt som efterfrågan på klimatsmart viltkött är stor. Kan jaktturism vara lösningen - en win-win situation för landsbygden - eller bäddar man för problem med en skarpladdad och omoralisk hobby i våra skogar? I Slaget efter tolv deltar Britt-Marie Juup, aktiv inom djurskyddsfrågor i Åbo, Jörgen Hermansson från Finlands viltcentral och Tomas Björkroth som är verksamhetsledare för Pargas jaktvårdsförening och enhetschef för Yrkesinstitutet Axxells enhet i Brusaby i Kimito som bland annat ordnar jaktutbildningar. Maria Nylund leder ordet.
  E-post: slaget@yle.fi

 • Nyheter om våldsamheter bland skolbarn upprör i Svenskfinland. Trettonåringar som sparkar en tolvåring på en video som sprids på sociala medier. Dödshot och slag i flera års tid i en skola i Kyrkslätt. Vad är det som händer och hur kan de vuxna ingripa? Det diskuterar ungdomsforskaren Matilda Wrede-Jäntti (i mitten på bilden), Emilie Jäntti (till höger) ordföranden för Finlands Svenska Skolungdomsförbund och ordförande för Finlands Svenska Lärarförbund Christer Holmlund (till vänster) i Slaget efter tolv.
  Programledare Ann-Charlotte Åkerholm.
  E-post: slaget@yle.fi

Lyssna också