Yle Vega Västnyland

Mer flexibilitet i avfallshanteringen önskas: Det är onödigt att bilen står här och brummar varje vecka

 • 6 min
 • tillsvidare

Det gäller att få slut på onödigt sopbilskörande. Inom avfallshanteringen behövs flexibilitet, i stället för att strikt hålla sig till regler som inte är anpassningsbara. Det anser Roger Wasström i Svartå, Raseborg, som inte fick rätt att förlänga intervallet för soptömningen. Robin Lindberg intervjuar.

Sändningar

 • ti 14.1.2020 10.15 • Yle Arenan

Avsnitt

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Raseborgs Skyttars Krister Holmberg har under sina mer än trettio aktiva år som tävlingsskytt samlat på sig enormt många medaljer och pokaler. En del av dem finns i ett särskilt pokalskåp, en del hänger i en specialbyggd ställning medan resten är undangömda i sko- och pappkartonger. På söndag (23.2) börjar EM i luftvapen i polska Wroclaw där Holmberg deltar i sin gren rörligt mål. Bubi Asplund intervjuar.

 • Täktervägwen i Ingå har varit i uselt skick i åratal. Det finns massor med gropar i vägen. De som bor lägns Täktervägen ahr klagat över detta och nu kommer deras önskemål om en förbättring att hörsammas. I sommar ska vägen få ny beläggning. Anette Högström, Sonja Eklund-Dahlin och Tom Dahlin bor längs med Täktervägen och är väldigt glada över detta. Bubi Asplund intervjuar.

 • Fredagen den 14 februari ordnas de gamlas dans runt om i gymnasierna. Det är då andra årets studerande som festar, efter att abiturienterna firade stort runt omkring i Västnyland under sin sista dagen i gymnasiet.
  De gamlas dans går ut på att tvåorna dansar i finkläder i skolan.
  Marica Hildén har besökt Virkby gymnasium där hon träffade tvåorna Wilma Grandell, Binta Smith, Anna Wikström, Oliver Lodenius och Kelvin Lehtimäki.
  De har förberett sig för de gamlas dans genom att delta i skolans danskurs och dessutom har de själva ordnat danskurs på fritiden, efter skolan. De tyckte att det behövdes för att lära sig de drygt tio danser som de ska visa.

 • Ekenäs gymnasiums lärare bjöd sina abiturienter på gemensam frukost tidigt på bänkskuddardagen. Med mat i magen klarar man bättre av resten av dagen, filosoferar rektor Petra Blomqvist. I skolan har man också i övrigt försökt frångå mobbning och fula skämt mot skolans andra elever och lärare. Också i Gamlas dansdagen efter penkisen väljer Ekenäs gymnasium att ta till nya former. Alla dansar med alla. Tiina Grönroos har träffat abiturienterna Anna Ring, Emilia Lindh och Felix Lönnqvist. Ni hör också rektor Petra Blomqvist och vicerektor Petra Vahteristo.

 • Sole Garghentino-Nygård är kvinnan bakom matsvinnsbanken som delar ut överbliven restaurangmat i Karis centrum. Nu förverkligar hon nästa dröm och ordnar en vändagsmiddag för äldre personer den 13 februari. Det speciella är att gästerna får njuta av både mat, musik och dans kostnadsfritt. Veronica Montén träffade Garghentino-Nygård i festlokalen.

 • Vi, och säkert också ni, har funderat en hel del över vad som orsaken till att så många, relativt nybyggda eller nyrenoverade hus har olika fel och brister. Vi talar nu om offentliga byggnader, i många fall ganska påkostade servicehus, skolor, daghem och äldreboenden. För att nu nämna några exempel. Tiina Grönroos har intervjuat lektor Mats Lindholm vid Yrkeshögskolan Novia i Raseborg, Ekenäs.

 • Vi, och säkert också ni, har funderat en hel del över vad som orsaken till att så många, relativt nybyggda eller nyrenoverade hus har olika fel och brister. Vi talar nu om offentliga byggnader, i många fall ganska påkostade servicehus, skolor, daghem och äldreboenden. För att nu nämna några exempel. Tiina Grönroos har talat med studerande och lärare vid Yrkeshögskolan Novia i Raseborg där man bland annat utbildar byggmästare och ingenjörer.

 • Vi, och säkert också ni, har funderat en hel del över vad som orsaken till att så många, relativt nybyggda eller nyrenoverade hus har olika fel och brister. Vi talar nu om offentliga byggnader, i många fall ganska påkostade servicehus, skolor, daghem och äldreboenden. För att nu nämna några exempel. Tiina Grönroos har träffat upphandlingschef Satu Wigren.

 • Tette Lindholm, Hillevi Blomqvist, Eva Svanbäck, Eivor Wilkman, Anna-Lena Sellman och Maggi Broman-Lindroos vinterbadar två till tre gånger i veckan. Yle Västnylands Veronica Montén följde med när de hoppade i plurret i Ingå kyrkby.

 • Kriminalkommissarie Mats Sjöholm intervjuas av redaktör Sebastian Dahlström.

 • Hangöbon Nicolina Fredriksson spelar handboll för Sjundeå IF i damernas FM-serie. Hon var Sportmåndagsgäst hos Yle Västnylands Marica Hildén och Bubi Asplund.

 • Nyårsfyrverkeriet i Hangö ordnas lördagen den 22 februari i Östra hamnen. Anders Augustsson och Tom Rönnblad från arrangörsföreningen Hangö fyrverkerikonstförening säger att feedbacken från nyårsfyrverkeriet i fjol var så bra att föreningen bestämde sig att ordna det i februari. Nyårsfyrverkeriet på nyårsafton 2018 blev framflyttat på grund av en häftig storm. Bubi Asplund intervjuar.

Lyssna också