Nyhetspodden

Tågluffens comeback

 • 16 min
 • tillsvidare

Resemässan i Helsingfors är i gång och ett tema är hållbart resande eller "landvägen".
Vi måste börja använda tåget allt mer och minska på flygresande om vi ska nå utsläppsmålen.
Vilka åtgärder krävs för ett klimatsmart resande och är ansvaret vårt eller beslutsfattarnas?
Nyhetspodden med Svenska Yles klimatjournalist Anna Dönsberg och Johanna Minkkinen.

Sändningar

 • fr 17.1.2020 15.53 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Nyhetsrapporteringen kring coronaviruset går på högvarv och ger en dramatisk bild av situationen. Samtidigt försäkrar myndigheterna att de har full kontroll och att vi inte behöver panikera. Så var går gränsen mellan hysterisk medierapportering och ansvarig informationsförmedling? Nyhetspodden med Jonas Jungar, chef för kvalitetskontroll på Svenska Yle och Johannes Tabermann.

 • Det första stora avslöjandet i #metoo-rörelsen har lett till en fällande dom, då filmmogulen Harvey Weinstein dömdes till fängelse för våldtäkt. Efter avslöjandena trädde kvinnor i hela världen fram och berättade om övergrepp och trakasserier.
  Vad betydde allt det här? Blev världen bättre? Och har vi blivit bättre på jämställdhet och respekt för varann?
  I det här avsnittet av Nyhetspodden diskuterar Nyhetspoddens programledare Carin Göthelid och Johannes Tabermann med varandra kring arvet efter Me too.

 • Coronaviruset har nu på allvar kommit till Europa i och med de många smittade i Italien. Även på Kanarieöarna finns misstänkta fall och turister sitter i karantän på sina hotell.
  Enligt forskarna är de närmaste dagarna nu avgörande för hur smittan sprids, men ett scenario är att coronaviruset har kommit för att stanna och blir en säsongsinfluensa.
  Nyhetspodden med vetenskapsredaktören Marcus Rosenlund och Carin Göthelid.

 • Ska wikileaksaktivisten Julian Assange lämnas ut från Storbritannien till USA? Det här ska en brittisk domstol ta ställning till. USA vill åtala Assange för att han publicerade stora mängder avslöjanden om den amerikanska krigsföringen i Irak och Afghanistan. Assange och Wikileaks var banbrytande och skapade historia med sina avslöjanden i tiderna, men har sedan fallit på eget grepp enligt kritikerna.
  Nyhetspodden med utrikesreporter Viktor Heikel och Carin Göthelid.

 • Alla verkar inte helt på det klara med att det säljs cancerförsäkringar i Stockmanns namn, inte ens företagets VD. Och det är lite oklart vilka delar av företagets kunduppgifter som lämnats ut och till vilken samarbetspartner. Och metoderna som används av försäljare som ringer upp lämnar dessutom en del övrigt att önska.

  Thomas Silén diskuterar de luddiga vändningarna i den här rumban med Svenska Yles reporter Niklas Fagerström.

 • Demokraternas presidentkamp blir allt brutalare när nu också miljardären Michael Bloomberg ger sig in i leken. Kan han ta sig till Vita huset med bara pengar? Eller börjar USA bli redo för en socialistpresident som Bernie Sanders? Nyhetspodden med utrikesredaktör Viktor Heikel och Johannes Tabermann.

 • Åklagaren som leder Palmegruppen vid den svenska polisen utlovar nu ett slut på mordutredningen, 34 år efter mordet på statsminister Olof Palme. Till sommaren 2020 ska antingen åtal väckas eller också läggs utedningen ned, men åklagaren lovar i alla fall kunna redogöra för vad som hände den sena kvällen 28.2 1986. Om sker vore det ett välkommet slut och en lösning på det nationella traumat och öppna sår som statsministermordet fortfarande är i Sverige.
  Nyhetspodden med journalisten Kari Lumikero och Carin Göthelid.

 • Svenska kulturfonden har fått en ny styrelseordförande och hon heter Mikaela Nylander. Fondernas och stiftelsernas betydelse i Svenskfinland går knappast att överskatta. Men hur ska de förvalta sitt kapital? Kan de få för mycket makt? Och finns det en risk att de börjar sköta sådant som samhället borde ta hand om?
  Nyhetspodden med Magnus Hertzberg och Carin Göthelid.
  Rättelse: I den ursprungliga versionen ingick en tankelek med en summa som varje svenskspråkig skulle få ifall fonderna skulle dela ut hela sin förmögenhet. Den summan sades vara drygt 100 000 euro men det är fel. Den korrekta summan i tankeleken skulle vara 10 000 euro.

 • Just nu utspelar sig en humanitär katastrof i Idlibprovinsen i Syrien. Nästan en miljon människor flyr undan bomber och beskjutning när den syriska armén försöker krossa det sista motståndet i kriget som i övrigt är så gott som över. Flyktingarna är utblottade och har ingenstans att ta vägen. FN vädjar om eldupphör men ingen verkar lyssna, snarare finns det risk för upptrappning och mera strider.
  Nyhetspodden med utrikesreporter Viktor Heikel och Carin Göthelid.

 • Coronaviruset fortsätter att sprida sig och lamslår den kinesiska industrin. Och när Kina drabbas, påverkas hela den globala ekonomin. Borde vi oroa oss eller hålla oss lugna? Kan hela världsekonomin slås ut av Kinas virus eller drabbas den bara av tillfällig hosta? Nyhetspodden med ekonomijournalist Patrik Schauman och Johannes Tabermann.  

 • Spelbranschen växer så det knakar och tar allt mer till hasardspelens lömska metoder. Det här gäller också Supercell - Finlands största spelbolag och skattebetalare. Varför tillåts spelvärlden vara ett vilda västern, när vi har en lång tradition av lördagslotto, enarmade banditer och spelberoende? Varför tittar våra myndigheter bort? Nyhetspodden med grävande journalisten Lucas Dahlström och Johannes Tabermann.

 • Många finlandssvenska unga lär sig inte finska i skolan. Engelskan däremot är stark och många svenskspråkiga unga väljer engelska då de pratar med finskspråkiga. Det här kommer fram i en forskningsrapport från tankesmedjan Magma och frågan väcker både känslor och debatt. Men vart leder det här egentligen?
  Det här diskuterar Carin Göthelid tillsammans med språkforskaren Jenny Stenberg-Sirén som gjorde rapporten.

Lyssna också