Aktuellt 17

Orken inom vårdbranschen, strejkande pappers- och sågarbetare och 75 år sedan Auschwitz befriades

 • 29 min
 • 11 mån. 9 d

Många som jobbar inom vården oroar sig för att inte orka jobba länge till. Osäkerheten kring vårdreformen gör inte arbetsdagarna lättare.
Strejk är också ett tema för dagen: både pappersarbetare, sågarbetare och tjänstemän inom pappersindustrin strejkar. Irritationen mellan arbetstagare och arbetsgivare är åtminstone delvis en följd av att kollektivavtalsförhandlingarna nu förs på förbundsnivå, i stället för centralt, tror bedömare.
Aktuellt 17 uppmärksammar också att det i dag är exakt 75 år sedan koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau i då tysk-ockuperade Polen befriades.
Vi hör också hur Kinas ambassad i Stockholm för kampanj mot journalisister och forskare som uttalar sig kritiskt om Kina.

Sändningar

 • må 27.1.2020 17.00 • Yle Vega

Avsnitt

 • I Tyskland har en högerextrem grupp gripts som planerade attentat mot diverse mål i Tyskland, och gruppen visar sig ha kopplingar till Soldiers of Odin som är ett bekant namn här i Finland.

  Och just högerextrema grupper är en av de radikaliserade krafterna som kan frodas i bland annat fängelsemiljöer. Både i Finland och i Sverige funderar man på hur man bäst kan komma åt våldsfrämjande radikalisering bland olika grupper i fängelset för att förebygga framtida hot mot samhället.

  I Finland har en annan sorts brottslighet också börjat bli vanligare - nämligen en sådan som utnyttjar ensamma människors desperata längtan efter någon att dela tillvaron med - en längtan som snabbt kan leda till att bankkontot plötsligt uppvisar många oförklarliga utgifter.

  Och från privat till världsekonomi - på europeiskt och globalt håll planerar man nya regelverk för hur de stora globala teknikjättarnas framfart ska tyglas, och var de de ska betala vad - och till vem.

 • Aktuellt 17 om läget inom handelns avtalsförhandlingar, och hur vår arbetsmarknad polariseras allt kraftigare. Under de senaste åren har långt över 100-tusen typiska jobb för medelklassen försvunnit, i stället har andelen lågavlönade servicejobb och andelen högavlönade expertjobb ökat.
  Vårt socialskydd ska göras om. Det handlar om en mycket större reform än vårdreformen och får ta tid, säger ansvariga ministern.
  Rysslands planer på att göra om grundlagen handlar mest om att bädda för många år till med Vladimir Putin.
  Och när det gäller det amerikanska presidentvalet: kan miljardären Mike Bloomberg på riktigt utmana Donald Trump?

 • Ska Finland ta emot flyktingbarn från Grekland eller inte - inrikesminister Maria Ohisalo har sagt att hon vill utreda möjligheten att ta emot barn - Centerministrarna säger sig ha varit ovetande om det här - och nu säger statsministern att regeringen ska diskutera frågan

  Corona-viruset fortsätter härja: över 60 000 smittade och nästan 1400 dödsfall - dagens möte mellan EU:s hälsoministrar gav ändå inga konkreta resultat för hur man handskas med viruset i Europa

  Kommunfältet är i kris - vissa kommuner klarar sina uppgifter bra - andra uselt. Hur ska vi lösa det här?

  Vi får också stämingar från Puumala - som tack vare succéreceptet tur och skicklighet gick från kriskommun till en kommun som nu kan sänka skattesatsen

 • Riksdagen har debatterat förslaget om hur många vårdare det ska finnas på äldreboendena, samlingspartiet hoppas att resurserna inte tas från hemvården.
  Vården av barn har också diskuterats i dag, bl a hur dagisvård på svenska ska kunna garanteras i huvudstadsregionen
  Aktuellt 17 har träffat både fack-anslutna - och icke-fackanslutna - anställda inom handeln, inför de varslade strejkerna.
  FNs flyktingorgan UNHCR välkomnar inrikesminister Maria Ohisalos initiativ att ta emot ensamkommande flyktingbarn från lägren i Grekland
  I USA blev det ingen klar vinnare i demokraternas primärval i New Hampshire, utan Bernie Sanders och Pete Buttigieg var ganska jämnstarka. Vi hör vår USA-korrespondent om läget hos demokraterna.

 • I dag gick startskottet för den politiska våren då statsminister Sanna Marin presenterade regeringens politik för riksdagen.

  Marin fick mothugg av Sannfinländarna som fortsätter hålla i oppositionens taktpinne i vår. Samlingspartiet söker däremot sin plats och profil. Är man redo att samarbeta med Sannfinländarna eller inte? Just nu råder det oenighet inom partiet, som ska välja ny ordförande i sommar.

  Tysklands inrikespolitiska kaos kring kristdemokratiska CDU:s samarbete med högerextrema Afd, kan påverka hela EU och maktbalansen inom unionen. Också Finland kan i förlängningen påverkas.

  I USA förbereder Demokraterna sig nu på primärvalet i New Hampshire. Efter den stora fadäsen i Iowa måste man nu visa att man inte är amatörer och att man kan få fram en bra utmanare til Donald Trump.

  Det internationella utvecklingssamarbetet befinner sig i en brytpunkt delvis på grund av klimatkrisen. En av OECD:s högsta biståndschefer besökte Finland idag för att tala om framtiden inom den här sektorn.

 • Strejkerna inom teknologinindustrin och pappaersindustrin är avblåsta. Inom båda branscherna nådde man en lösning idag. Men många svåra förhandlingar inom andra branscher väntar ännu.

  En ny klyfta håller på att växa fram i arbetslivet. I takt med att allt fler snuttjobbar eller jobbar med nollavtal, ökar antalet som inte har rätt till företagshälsovård. Enligt Johannes Kananen, docent i social politik, är systemet föråldrat och för starkt kopplat till traditionellt lönearbete.

  I Tyskland har den politiska stormen kring Kristdemokraternas samarbete med högerextrema Afd lett till att partiledare Anngret Kramp-Karrenbauer avgår. Vad får det här fö följder och vad berättar hela skandalen om tysk politik?

  Coronaviruset fortsätter att sprida sig i Kina. Viruset är ett hårt slag inte bara mot Kinas ekonomi, utan mot hela världsekonomin. Och det här kan få politiska följder i Kina.

 • Finlands nya föräldraledighetsmodell presenterades tidigare i veckan, och har till och med blivit en nyhet internationellt. Har Finland nu tagit täten när det gäller jämställd familjepolitik, eller är det fortfarande jämnt lopp bland de nordiska länderna?

  Kollektivavtalesförhandlingarna fortsätter - den här gången är det servicefacket PAM som varslat om strejk, och Pappersförbundet som precis som bäst arbetar på att lösa sina åsiksskillnader med Skogsindustrin.

  Och på Irland var Sinn Féin, det vänsterorienterade partiet med kopplingar till det beryktade IRA, för inte så länge sedan ett otänkbart väljaralternativ för många - nu kan de bli parlamentsvalets stora vinnare på lördag.

  Och så ska vi försöka ge er en bild av Peter Buttigieg, mannen som just nu är ett av partiet Demokraternas hetaste namn i kampen om nomineringarna presidentvalet i USA i höst.

 • Så många som möjligt ska jobba, och helst längre än tidigare. Men samtidigt vill få ha äldre finländare till sitt företag. Är det åldersdiskriminering som spökar - och är det i så fall verkligen ett klokt recept för en arbetsmarknad som skriker efter arbetskraft?

  Och när du väl lämnat arbetslivet och behöver vårdomsorg, har regeringen bestämt att man nu höjer rösten och pekar med hela handen när man går från att rekommendera lämpliga mängder vårdare, till att driva ett lagförslag om det.

  Kollektivavtalsförhandlingsrumban går vidare - kemiindustrin och industrifacket har hotat med strejk från och med nästa vecka - men det verkar finnas ljus i tunneln.

  Mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen var på agendan när nordiska utrikesministrar och experter träffades på kulturcentret Hanaholmen i dag - och frågan om fånglägret al-Hol fortsatte vara ett omtalat ämne.

  Apropå humanitära frågor - i Syrien lever fortfarande befolkningen med ett inbördeskrig som pågått i 9 år, och det verkar inte bli bättre, snarare tvärtom.

 • Den politiska våren har idag officiellt startat med riksmötets öppning i riksdagen. President Sauli Niinistös fokuserade i sitt tal på problemen med ökad hatretorik i samhället och i riksdagen. Vi analyserar talet och vad som väntar inom politiken i vår.

  Regeringen kritiseras för att inte få något gjort, men idag presenterades en ny familjeledighetsmodell. Männen ska stanna betydligt längre hemma med barnen. Men räcker det här för att öka jämställdheten? Enligt Minna Salmi, forskningschef vid THL, är det här ett steg i rätt riktning, men inte bästa möjliga modell.

  Kommunerna kämpar med allt större ekonomiska problem. En av fem kommuner har inte ens längre råd med sin verksamhet, och det är egentligen bara Helsingfors det går riktigt bra för.

 • Primärvalen i USA fick en dramatisk start med röstningkaos i Iowa.

  Det fördröjda resultatet är en stor skandal för demokraterna, säger USA-kännaren Andres Elfving som är på plats i Iowa. Han tror det här kan få betydande konsekvenser för kommande primärval.

  I Finland kämpar hushållen med en allt sämre ekonomi jämfört med övriga Norden. Samtidigt är inkomstklyftorna mindre här. Håller Finland och övriga Norden på att utvecklas i olika riktning?

  THL gav idag en lägesbild av coronaviruset och försökte rätta till alla missförstånd som florerar. Epidemin fortsätter att förvärras, men vi behöver inte panikera.

  Meda Kina kämpar med sitt virus, kämpar östra Afrika med sina gärshoppor. Den senaste tidens gräshoppsinvasion har fått nästan bibliska mått. Vård medarbetare i Kenya har bevittnat svärmarna med egna ögon.

 • Presidentracet i USA sätter nu igång på allvar när primärvalscirkusen startar i Iowa. I kväll röstar delstaten om vem som ska utmana Donald Trump. Vi får en rapport av vår USA-korrespodent på plats.

  Vi går också mer på djupet och frågar oss om Trump blir återvald eller inte i Svenska Yles specialserie: USA och Trump mot valet 2020.

  Regeringen har idag samlats för att försöka enas om sin klimatpolitik. Målet är klart, men vägen dit är fortfarande oklar. Och hemskt mycket klokare är vi inte efter dagens möte.

  Oppositionspartiet Samlingspartiet har fått nog av mera utredningar och vägkartor. Partiet diskuterade idag bland annat klimatfrågor i Tavastehus.

 • Författaren och politikern Jörn Donner har dött. Vi diskuterar hans betydelse för den finländska samhällsdebatten med SFP-politikern Björn Månsson.

  Sannfinlädarna har idag presenterat sitt nya kulturpolitiska program - både Yle, elitkultur och så kallad skitkultur får sig en känga.

  Kurdiska utrikesministern som idag har träffat utrikesminister Pekka Haavisto, för att diskutera al-Hol frågan. Han kräver att Finland hjälper till med att föra misstänkta finländare i området inför rätta.

Lyssna också