Kulttuuriykkönen

Suomalaisen teatterin dna on työväenteatterissa - teatteriharrastuksen täytyi olla vapauttavaa 10 tunnin työpäivän jälkeen

 • 51 min
 • tillsvidare

Dosentti Mikko-Olavi Seppälä, suomalaisen teatterihistorian tutkija ja tuntija, kirjoitti Suomalaisen työväenteatterin päättymätön tarina-kirjan, joka on juuri ilmestynyt. Teos on 100-vuotista toimintaansa tänä vuonna juhlivan Työväen Näyttämöiden liiton juhlajulkaisu.

Yhteiskunnan varoin tuettuun teatteriin liittyi ajatus ja vaatimus siitä, että teatterilla on yleisöään jalostava vaikutus. Millä keinoilla työväenteatterit lähtivät jalostamaan kansalaisia? Kirjailija Jalmari Finne kirjoitti 1910-luvulla, miten harrastajat pesivät ammattilasnäyttelijät. Parempi oli sivistymätön ja persoonallinen näyttelijä kuin sivistynyt ja kaavamainen.

Mikko-Olavi Seppälän sekä ohjaaja-käsikirjoittaja Janne Saarakkalan käsialaa on myös Helsingin Teatterimuseossa avattu näyttely Kansa elää näyttämöllä.

Mikko-Olavi Seppälä ja Janne Saarakkala ovat Pia-Maria Lehtolan vieraina.

Sändningar

 • må 3.2.2020 15.02 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Kulttuuriykkösessä pohditaan oikeistoradikalismia, konservatiivista oikeistoa ja kaunan politiikkaa.

  Suomenkielistä lukijakuntaa hemmotellaan parilla tuoreella käännöksellä. Toinen on saksalaisfilosofin ajatuksia reilun 50 vuoden takaa, Theodor W. Adornon luento ”Näkökulmia uuteen oikeistoradikalismiin” vuodelta 1967. Toinen kirjoista on Francis Fukuyaman teos ”Identiteetti. Arvostuksen vaatimus ja kaunan politiikka”. Se ilmestyi alkukielellä englanniksi 2 vuotta sitten.

  Keskustelemassa Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen johtaja Juhana Aunesluoma sekä Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola.

  Jakke Holvas juontaa.

 • Stella Harasek ja Maija Lukkari-Nyman bloggaavat sisustuksesta, muodista ja elämästä. Minkälaisen kuvan he haluavat antaa omasta elämästään? Onko bloggaaminen elämän tutkimista, haaveilua vai omien seuraajien inspiroimista? Stella Harasek ja Maija Lukkari-Nyman kävivät Kulttuuriykkösessä kertomassa mitkä trendit ovat vasta tulossa.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Kulttuuriykkösen perjantain kisastudiossa ajankohataisista teemoista keskustelevat yrittäjä Jussi Turhala, Antiikki & Design -lehden päätoimittaja Mirva Saukkola sekä yrittäjä Anna Moilanen,

  Kisastudion aiheina luksuskäsidesit, koskettamisen kieltäminen koronaepidemian aikana ja globalismin alamäki.

  Juontajana Tuukka Pasanen.

 • Kulttuuriykkönen esittelee kahden venäläisen naiskirjailijan tuoreet suomennokset. Toinen kirjailija on Maria Stepanova, jota suomennetaan nyt ensimmäistä kertaa. Hänen teoksensa käsittelee kadonneen ajan etsimistä ja sen nimi on "Muistin muistolle". Toinen kirjailija on Ljudmila Ulitskaja, jolta on suomennettu kirjoituskokoelma "Köyhiä sukulaisia". Mitä kirjallisuus kertoo venäläisnaisista?

  Keskustelemassa suomentajat Arja Pikkupeura ja Mika Pylsy sekä Venäjä-asiantuntija Polina Kopylova.

  Jakke Holvas juontaa.

 • Syvällinen, omituinen, yllättävien laulujen mies, jonka kirjoittamissa teksteissä kulkevat harmaat haltijat ja ihmisten kalastajat. Uniaan lauluiksi kirjaava mies. Ortodoksiksi kääntynyt papin poika, joka kokee värit kirkkaimmin kaikista kaupungeista Savonlinnassa.

  Kulttuuriykkönen haastattelee Joose Keskitaloa, jonka albumi Nukkekoti ilmestyy 27. maaliskuuta.
  Keskitalon kanssa esiintyvät The Mystic Revelation of Teppo Repo -kokoonpanon Eero Tikkanen ja Arwi Lind.

  Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

 • Taidekeräilijä Seppo Fräntin mittavasta taidekokelmasta on tehty Hullu rakkaus-kirja. Kokoelma on ripustettuna jo Kiasmassa odottamassa parempia aikoja. Millä tavalla taide voi auttaa ihmistä kriisin keskellä? Jolon saaren panttivankina olo vuonna 2000 opetti Fräntiä piirtämään niin että se auttoi pitämään pään kasassa.

  Juontajana Pia-Maria Lehtola.

 • COVID-19 toi mukanaan sosiaalisen etäisyyden, sulki esittävän taiteen kentän ja ajoi kentän vararikkoon tai ainakin sen partaalle. Mitä kriisille nyt tehdään, mitä voidaan tehdä ja kuinka ongelmallisen rakenteen se altaan paljasti?

  Kun kriisi lopulta ohitetaan, voiko taiteen kenttä palata takaisin siitä mistä lähdettiin? Pitäisikö ajatella jotain toisin?

  Keskustelemassa Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Paula Tuovinen, taiteilijajärjestöjen yhteistyöjärjestö Forum Artisin puheenjohtaja Virpi Hämeen-Anttila sekä KULTA ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen.

  Tuukka Pasanen juontaa.

 • Kulttuuriykkösen kevätpäivänseisauksen Kisastudio koostuu pandemiabileistä, taiteen mahtimieskultista, M.A. Nummisen neroudesta ja eloisasta runonlausunnasta.

  Kisastudiossa ajankohtaisista kulttuuriaiheista ovat keskustelemassa ekonomisti Heikki Pursiainen, Antiikki & Design -lehden päätoimittaja Mirva Saukkola ja liikemies Sami Kuusela.

  Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

 • Romantiikan traaginen runoilija John Keats on ajankohtainen uuden suomennoksen vuoksi. Keats ei omana aikanaan saanut kehuja. Byron nimitti hänen tuotoksiaan runkkarirunoudeksi. Sittemmin Keatsin runous on lumonnut lukijat aistillisuudellaan, moniselitteisyydellään ja "lyyrisellä hapolla".

  Runoilija Erkka Filander ja kääntäjä Kaisa Sivenius keskustelemassa.

  Jakke Holvas juontaa.

 • Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani julkaisi maaliskuussa uuden, yhtyeen kuudennen albumin Paluu paratiisiin. Uuden albumin voimaballadi Rakastan sua niin et se sattuu on saanut inspiraationsa Kilpeläisen omasta rakkauselämästä. Rakkaudesta useita kappaleita sanoittanut Tuure Kilpeläinen kokee aiheen välillä jopa hankalaksi, onko siitä jo kaikki sanottu. Toisaalta aihe on jokaiselle omakohtainen ja jokaisella on oikeus sanoa se omin sanoin ja omana aikana. Siinä lauluntekijä voi olla avuksi – sanoittaa yksityinen tunne yhteiseksi.

  Tuure Kilpeläinen on Kulttuuriykkösen vieraana.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Johann Wolfgang von Goethen vuonna 1810 julkaistu Värioppi on nyt suomennettu. Kuinka merkittävänä Goethen värioppia oikein voi pitää?

  Mitä havainto väristä oikeastaan tarkoittaa? Missä määrin kyse on nimenomaan havaitsijan tulkinnasta objektiivisen totuuden sijaan?

  Keskustelemassa entinen Aalto-yliopiston lehtori, väritutkija ja taiteilija Harald Arnkil sekä Goethen Väriopin suomentaja, estetiikan tutkija Pirkko Holmberg.

  Tuukka Pasanen juontaa.

 • Vielä 1800-1900 -luvun taitteessa naiset ohjasivat elokuvia. Maailman ensimmäinen naisohjaaja oli Alice Guy-Blaché (1873–1968), joka oli myös elokuvastudion johtaja. Sitten tapahtui jotakin ja miehet valtasivat alan. Guy-Blachén tuhat elokuvaa unohdettiin.

  Keskustelemassa ovat Ylen Naisten maaliskuun tuottaja Kati Sinisalo, sukupuolentutkimuksen professori Anu Koivunen ja ohjaaja-käsikirjoittaja Jenni Toivoniemi, yksi Tottumiskysymys-elokuvan ohjaajista ja käsikirjoittajista.

  Ylen naisohjaajille omistetun maaliskuun innoittaman lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

  Ylen naisten maaliskuun elokuvat ja dokumentit löydät osoitteesta
  www. yle.fi/naistenmaaliskuu

Lyssna också