Vega Söndag

Ordet läcker: Rum

 • 57 min
 • utgått

Vilket är världens största rum? Folkloristen Blanka Henriksson, som forskat i vardagens rum i Svenskfinland under 1900-talet, besöker studion. Hon gör en djupdykning i ordet rum i serien Ordet läcker tillsammans med Eva Kela och Kike Bertell.

Sändningar

 • sö 12.1.2020 11.03 • Yle Vega

Avsnitt

 • Översättaren Sampsa Peltonen kan fler språk än de flesta. Han språkar om ordet språk tillsammans med Kike Bertell och Eva Kela i serien Ordet läcker.

 • Den svenska versionen "Dejta" av den finska serien "Klikkaa mua" börjar sändas på tisdagar på TV2. Sara Kadefors har skrivit manuset till serien och strax efter klockan 10.00 berättar hon hur hon anpassat den till en svensk publik.
  Kike Bertell ringer upp skådespelaren Johanna Ringbom strax efter klockan 10.30. Ringboms alterego Josefina funderar på den stundande ålderdomen i musikföreställningen Josefina 70+.

 • Kike Bertell och Eva Kela är sugna på ordet hunger tillsammans med historieforskaren Henrik Forsberg i serien Ordet läcker.

 • Eva Kela pratar med Strömsös Elin Skagersten-Ström om hur man kan tidigarelägga sin skörd.

 • Kike Bertell, Eva Kela och författaren Johannes Ekholm undersöker drivkraft och uthållighet i serien Ordet läcker. Dagens ord är energi.

 • Eva Kela diskuterar samlarintresse med Jonas Sundström strax efter klockan 10.00.
  Vid 10.30-tiden höjer Nicke Aldén och Silja Sahlgren-Fodstad tittarstämningen inför nattens Oscarsgala.

 • Ordet ålder sätts under lupp i serien Ordet läcker med Kike Bertell, Eva Kela och socialpsykologen Rasmus Mannerström.

 • Rosa Meriläinen valdes nyligen till ordförande för Undervisnings- och kulturministeriets finansierade Ung kultur-verksamhet. Eva Kela diskuterar om konstens helande kraft med henne.

 • Författaren Malin Kivelä är nominerad till Runebergspriset med romanen "Hjärtat". Hon för en djup diskussion om ordet hjärta tillsammans med Kike Bertell och Eva Kela i serien Ordet läcker.

 • Är kokainet rent? Vad är det för piller jag har köpt och tänkt ta? Och vad borde jag tänka på när jag tar extasy?

  I dessa festivaltider är det många unga som för första gången tar en drog. Om man är på en festival i England, Tyskland, Schweiz eller Holland så kan man besöka ett tält som befolkas av kemister och sjukvårdspersonal för att kemiskt få sin drog testad. Dels får man veta om drogen är ren, dels får man information om hur man ska dosera för att inte överdosera.

  Skadereducering kallar man det här för. Polisen i de här länderna har valt att inte gå in och haffa de som besöker tältet. Så här frigjorda är vi förstås inte i Finland när det gäller droger. Vi är som många andra länder i norden ett nolltolerans land. Men skulle den här typen av skadereducering hjälpa våra unga undan ett liv i missbruk?

  Mette Strauss, verksamhetsledare på förbundet KRAN, ett resurscentrum för missbrukarvården och det drogförebyggande arbetet i Svenskfinland tror på den här typen av skadereducerande verksamhet. Hon tror också att avkriminalisering av cannabis, enligt portugisisk modell, skulle kunna vara en väg att gå i det förebyggande arbetet.

  Jani,som själv har många år av alkoholmissbruk och narkotikamissbruk bakom sig, håller med om den idén. Jani beskriver också den svåra vägen från att vara missbrukare till att bli kvitt sitt beroende. Intervju: Sonja Smederevac

 • Siw Broman från Lovisa bytte ut soffan och dagdrömmeriet mot äventyr och goda gärningar. För 25 år sedan åkte hon till Latinamerika och blev kvar. Hon såg fattigdom och misär och bestämde sig för att bli en av de som sträcker ut en hjälpande hand. Till en början arbetade hon som volontär på barnhem men så småningom med hjälp av vänner, lyckades hon öppna ett eget barnhem i Boliva. Och i 11 års tid har hon nu räddat många unga flickebarn undan sexuellt våld och fattigdom. Barnhemmet Corazon Grande är Siw Bromans livsverk. Intervju: Sonja Smederevac

 • Begreppet hedersvåld används alldeles för slarvigt i media, men också statliga myndigheter och inom lagstiftningen, säger Mozhgan Jalali samhällsdebattör och barnmorska i Sverige. I Finland är det inte lika vanligt men den här sommaren kunde man läsa att en ung 20 årig kille fått fängelsestraff för att ha planerat att begå hedersmord på sin syster. Vad är egentligen hedersvåld och hederskulturer? Programledare Sonja Smederevac

Lyssna också