Radio Suomen Päivä

Hävittäjätestaukset alkavat Pirkkalassa

 • 28 min
 • 9 d

Hävittäjätestaukset alkavat Pirkkalassa. Ehdokkaat Suomen seuraavaksi hävittäjäkoneeksi ja Hornetien seuraajaksi tulevat kukin vuorollaan Pirkkalaan. Ilmavoimat pyrkii seuraavan noin viiden viikon aikana selvittämään, kuinka hyvin valmistajien ilmoittamat suoritusarvot pitävät kutinsa Suomen säässä. Haastattelussa Satakunnan lennoston komentaja eversti Aki Heikkinen ja Ilmavoimien pääkoelentäjä everstiluutnantti Kari Rusanen. Toimittaja Antti Palomaa.

Studiossa Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

Sändningar

 • on 8.1.2020 11.02 • Yle Radio Suomi

Avsnitt

 • Pääministeri Sanna Marinin hallituksen päätavoitteet ovat 75 %:n työllisyys ja talouden saaminen tasapainoon vuoteen 2023 mennessä. Miltä näyttää, pääseekö hallitus nykytoimilla näihin tavoitteisiin? Riippumaton talouspolitiikan arviointineuvosto esitteli tänään esitteli tänään vuosiarvionsa hallituksen politiikasta. Neuvoston mukaan hallitukselta uupuu kunnon suunnitelma julkisen talouden kestävyyden turvaamiseksi. Talouspolitiikan arviointineuvoston mukaan hallituksen finanssipolitiikka on suhdannetilanteeseen nähden liian löysää.

  Marja Ala-Kokko haastattelee neuvoston puheenjohtajaa Jouko Vilmusta.

  Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

 • Avartaako matkailu? Ohjaaja-kuvaaja Mika Mattilan mukaan matkailu saattaa vain vahvistaa ennakkoluuloja. Entä, onko turismissa kyse kohti globaalia identiteettiä vaeltavien ihmisten rituaalista?

  "Taj Mahal, Disneyland, Kiinan muuri: turismissa koko maailma on saman yhteisen kokemuksen äärellä. Vaikkei siinä olekaan uskonnollisuutta, ilmiö tavallaan jatkaa pyhiinvaellusperinnettä”.

  Mattilan Carnival Pilgrams -elokuva sai ensi-iltansa DocPoint festivaalilla. Katariina Lahtonen tapasi elokuvantekijän ensi-iltahumussa.

  Studiossa Marko Miettinen ja Aki Laine.

 • Syntyvyys on Suomessa alimmillaan sitten nälkävuosien, ja ikääntyminen uhkaa jo valtiontaloutta.
  Millä konsteilla Suomesta tehdään perheystävällisempi? Miten selätetään vauvakato?
  Osallistu suoraan lähetykseen numerossa 0203-17 600. Puhelun hinta on 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min.

  Lisäksi tutkimusprofessori Anna Rotkirch Väestöliitosta ja pääekonomisti Juhana Brotherus Hyposta kertovat, millainen on maamme tulevaisuus, jos vauvoja syntyy näin vähän.

  Studiossa Marko Miettinen ja Aki Laine.

 • Pitäisikö naisten suorittaa asepalvelus? Millä mallilla on maanpuolustutahto ja mitä suomalaiset ajattelevat Natosta? Muun muassa näitä Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta MTS on jälleen selvittänyt. Linda Vettanen lähti kysymään lisää tuoreen selvityksen tuloksista.

  Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

 • Lapissa on jälleen selvitettävänä koronavirusepäily. Kiinalainen matkailija on tuotu Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi. Mies on kotoisin Wuhanin alueelta, josta hän on lähtenyt viisi vuorokautta sitten, ja hän on sairastanut kaksi vuorokautta hengitystieinfektiota, kertoo Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas. Juha Mäntykenttä haastattelee,

  Luonnonvarakeskus haluaa selvittää, miten ruokinta luontokuvauspaikoilla vaikuttaa karhujen liiallisen tuttavalliseksi muuttuneeseen käyttäytymiseen. Professori Ilpo Kojolan mukaan kuvauspaikoille on muodostunut karhutihentymiä, jotka saattavat altistaa eläimet tartuntaudeille ja loisille. Toimittajana Markku Sandell.

  Studiossa Marko Miettinen ja Aki Laine.

 • Raviurheilulla on pitkät perinteet Venäjällä, mutta harrastus on hiipunut. Suomea lähinnä oleva venäläinen ravirata sijaitsee nykyisin Moskovassa. Haastateltavana Lappeenrannan raviradan hallituksen puheenjohtaja Jyrki Jauhiainen, toimittajana Sirkka Haverinen.

  Metsäalan lakko vie kuljettajien leivän, SKAL:n Itä-Suomen ja Keski-Suomen toiminnanjohtaja Heikki Lappalainen, toimittaja Susanna Pekkarinen.

  Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • Talvi Suomen eteläisimmällä asutulla saarella. Majakkasaari Utökin on saanut kokea hieman tavanomaisesta poikkeavan talven. Utön saarelle on matkannut toimittaja Kalle Talonen. Matkalla Utöhön Kalle Talonen tapasi lintuharrastaja Tomi Juurikiven, joka oli matkalla ulkosaariston Jurmoon telttailemaan. Utössä haastattelussa saaren koulussa yli 40 vuotta opettanut Brita Willström sekä koulun oppilaita.

  Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • Suomi on pitkä maa - minkälainen on sinun luontomaisemasi nyt? Onko luonto yllättänyt sinut tänä talvena? Kerro talven poikkeuksellinen luontokokemuksesi. Soita lähetykseen numeroon 0203-17600. Puhelun hinta on 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min.

  Studiossa Birdlife Suomen tiedottaja Jan Södersved sekä toimittajat Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • Sekoittaako lauha talvi lintujen almanakan? Auringon paistaessa kuuluu kevätsirkutusta ja pesätarpeita näkyy nokissa? Mitä linnut nyt puuhaavat? Lintujen nykytouhuista kertoo ympäristöjärjestö Birdlife Suomen tiedottaja Jan Södersved. 

  Talvet eivät ole veljeksiä. Suurimmassa osassa maata on lauha talvi. Mitä se vaikuttaa luontoon? Haastattelussa ylipuutarhuri Pertti Pehkonen Helsingin kasvitieteellisestä puutarhassa. Toimittaja Mira Stenström.

  Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • Metsäteollisuus sovittelussa, toimittaja Jyrki Hara.
  Saadaanko koronavirusta vastaan rokote? Zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta ja ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä. Haastattelijana Päivi Neitiniemi.

  Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • Veikkaus sanoo toimivansa lakien mukaan ja kantavansa vastuunsa pelihaittojen ehkäisystä. Tekojen ja puheiden välillä on ristiriitaa, väittää MOT-ohjelma olette havainneet ristiriitaa puheiden ja tekojen välillä. Toimittaja Magnus Berglund kertoo perusteista.

  Auschwitzin vapauttamisesta on 75 vuotta. Kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen on seuraamassa juhlallisuuksia entisellä keskitysleirillä.

  Marko Miettinen ja Linda Vettanen studiossa.

 • Miten sote-uudistuksen siirtyminen vaikuttaa alan työntekijöiden hyvinvointiin? Alalla työskentelevät kokevat, että vaikutusmahdollisuudet omaan työhön ovat vähentyneet. Moni joutuu toimimaan omien arvojensa vastaisesti. Yhä useampi kokee myös väkivaltaa tai sen uhkaa.

  Dosentti Jaana Laitinen Työterveyslaitokselta vastaa. Marija Skara haastattelee.

  Linda Vettanen ja Marko Miettinen juontavat.

Klipp

 • Itäisessä Afrikassa kymmenettuhannet ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa äärimmäisten sääolosuhteiden vuoksi. Tupuna Mäntysaari Pelastakaa Lapset ry:stä kertoo, millaisten vaikeuksien kanssa ihmiset joutuvat Itä-Afrikassa joutuvat elämään.
  Lisäksi SYKE:n Biodiversiteettikeskuksen johtaja Petri Alroth kertoo tarkemmin heinäsirkkainvaasiosta.
  Marko Miettinen ja Linda Vettanen haastattelevat.

  Kuva: Daniel Irungu / EPA

 • Euroopan unionin perusoikeusviraston reilu vuosi sitten julkaisemassa kyselytutkimuksessa yhdeksän kymmenestä juutalaisesta koki antisemitismin lisääntyneen kotimaassaan viiden vuoden aikana. Puolet vastaajista pelkäsi joutumista sanallisen häirinnän kohteeksi ja 40 prosenttia jopa fyysistä hyökkäystä.

  Yhdysvalloissa tehtiin äskettäinen verinen isku synagokaan ja muutoinkin juutalaiset ovat Yhdysvalloissakin joutuneet erilaisten iskujen kohteeksi.

  Miksi juutalaisvastaisuus nostaa päätään ja miten se vaikuttaa? Haastattelussa Uppsalan yliopiston vieraileva tutkija Paavo Ahonen. Haastattelijoina Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

 • Digitaalisen pelaamisen yleistyminen on tuonut vanhemmille uusia kasvatuksellisia vaatimuksia. Pelihaitoista ja pelikasvatuksesta väitöstutkimuksen tehnyt tutkija Mikko Meriläinen neuvoo luopumaan jaottelusta videopelien ja oikean maailman välillä. Tutkimuksen perusteella esimerkiksi paljon pelaavat eivät automaattisesti pärjää huonommin koulussa tai ole vähemmän sosiaalisia kuin vähemmän pelaavat. Minkälaisia haittoja nuorten pelaamiseen liittyy ja miten se tulisi ottaa kasvatuksessa huomioon? Haastateltavana tutkija Mikko Meriläinen. Toimittajana Atte Uusinoka.

 • Sähköautojen määrä kasvaa. Etenkin hybridien, eli kahden voimalähteen autojen, ostaminen kiinnostaa autoilevaa kansaa. Sähköautojen lataus- ja käyttötavat tunnetaan silti vielä huonosti.

  Nyt muun muassa autokauppojen ja korjaamojen edusjärjestö Autoalan keskusliitto on selvittänyt kyselytutkimuksella, miten sähköautoilla ajetaan ja kuinka niitä ladataan. Autoalan keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa ja Autotuojat ja -teollisuus - yhdistyksen toimitusjohtaja Tero Kallio avaavat Silja Raunion haastattelussa ladattavien autojen käyttötapoja.

  Tutkimuksen mukaan ladattavien hybridiautojen ajokilometreistä yli puolet tehdään sähköllä. Tero Kallio kommentoi aluksi, kuinka suurena osuutta voidaan pitää.

  Kuva: Esko Jämsä / AOP

 • Hoitoalan järjestö Tehy kertoo, että isot terveysjätit polkevat hoitajien palkkoja, eivätkä noudata sovittua palkkausjärjestelmää. Yksityinen terveydenhoito keskittyy isoille terveysjäteille, ja niille myös kunnat ovat ulkoistaneet terveydenhuoltoaan. Yksityistä hoitoalaa edustava Hyvinvointiala HALI kiistää palkkojen polkemisen.
  Radio Suomen päivä -ohjelmassa haastateltavina Tehyn johtava lakimies Vappu Okkeri ja Hyvinvointiala HALI:n työmarkkinajohtaja Tuomas Mänttäri. Toimittajana Marja Ala-Kokko

 • Mihin ja miten suomalaiset haluavat matkustaa tänä vuonna? Ilmastokysymyksistä puhutaan yhä enemmän, mutta lentämisen määrä kasvaa edelleen eikä lentopäästöjen kompensoiminen ole kovin suosittua. Toisaalta moni aikoo viettää lomansa kotimaassa; esimerkiksi Visit Turun teettämän kyselyn mukaan yli puolet suomalaisista aikoo matkustaa tänä vuonna kaupunkilomalle kotimaassa.

  Matkamessujen matkailututkimuksen mukaan suomalaiset miettivät vastuullisuutta matkapäätöksiä tehdessään aiempaa enemmän, mutta realisoituvatko mietteet teoiksi? Toimittaja Silja Raunio haastattelee tutkimuksen toteuttaneen tutkimuslaitos Kantarin tutkimuspäällikkö Anne Lahtista.

  Kuva: Sebastian Nogier / EPA

 • Populismia tutkivan yliopistonlehtori, dosentti Elina Palosen mukaan Timo Soinin maanantaina julkistetussa Populismi-kirjassa toistuvat edellisestä kirjasta ja blogeista tutut teemat. Hän pitää Soinin kirjoittamaa tuoretta kirjaa kuitenkin varsin rehellisenä kuvauksena populismi-ilmiöstä ja Perussuomalaiset-puolueen perustajan toiminnasta.
  Timo Soini antaa Emilia Paloselle ja hänen tutkimusryhmälleen kiitosta populismia avaavasta työstä.
  Toimittajana on Linda Vettanen.

 • Värjättyä tonnikalaa, lyijyä sisältävää paprikajauhetta ja naudaksi väitettyä hevosenliha. Esimerkiksi näitä tuotteita on päätynyt monen kuluttajan lautaselle. Tarkkaa tietoa väärennösten määrästä ei ole, sillä havaittuja petoksia ei tilastoida EU:n alueella. Väärennösten epäillään kuitenkin yleistyneen ja mafialle ne saattavat olla jopa isompi bisnes kuin huumekauppa - kaikki syövät ruokaa ja kiinnijäämisen riski on melko pieni.

  Kuluttajaekonomisti ja tietokirjailija Mari Koistinen on on tehnyt ruokaväärennöksistä kirjan "Syötkö väärennettyä ruokaa?" Koistinen sanoo, että kuluttaja voi itse varautua petoksiin. Miten se onnistuu?

  Juha Blomberg ja Linda Vettanen haastattelevat.

 • Voiko digitalisaatio olla apukeino ilmastonmuutoksen hillinnässä? Vai ovatko digitaaliset palvelut tulevaisuuden energiasyöppöjä, kun yhä useampia asioita hoidetaan netissä?
  Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla on aloittanut tutkimuksen, jossa selvitetään kotimaisen ICT-alan, eli tietotekniikka-alan energiankulutusta. Tietoa tarvitaan, kun arvioidaan digitalisaation vaikutuksia ilmastoon ja ympäristöön.
  Digitalisaation etenemistä arvioi Etlan johtava tutkija Timo Seppälä. Toimittajana on Johanna Östman.

 • Moni teki taas vuodenvaihteessa lupauksen elää terveellisemmin, kuntoilla enemmän ja olla kaikin puolin parempi ihminen.

  Mutta miten tavoitteisiin kannattaa pyrkiä? Millaisia tavoitteita kannattaa asettaa? Miten elämänmuutoksessa onnistuu, eikä lannistu kun ulkona sataa räntää, eikä lenkkipolku houkuta?

  Psykologi Satu Kaski on muun muassa ammattivalmentaja ja huippu-urheilijoiden psyykkinen valmentaja. Hän sanoo, että useimmille hieman hahmoton tavoite "liikun tänä vuonna enemmän" ei toimi. Kannattaa myös miettiä ajaako lupaukseen oma halu vai tieto siitä, että tämä on oikein ja hyväksi minulle. Toimittajana Heidi Laaksonen.

  Kuva: CC0 / Unsplash / Jimmy Bay

 • Kun vuosi vaihtuu, vaihtuuko myös vuosikymmen vai vasta vuoden päästä? Tämä on herättänyt keskustelua viime päivinä. Yliopiston almanakkatoimiston johtaja, nimistöntutkimuksen dosentti Minna Saarelma-Paukkala kertoi Radio Suomen Päivän haastattelussa almanakkatoimiston virallisen kannan: jokainen voi ajatella tästä asiasta, miten haluaa. Toimittajina Aki laine ja Linda Vettanen. Kuva: Alexander Granholm /Yle

 • 20 vuotta sitten maailma pidätti henkeään. Vuosituhannen vaihde ja Y2K uhkasi lamaannuttaa koko pallon. Pelättiin, että kun ykkönen vaihtuu kakkoseksi, tietokoneet sekoavat, lentokoneet tippuvat taivaalta, padot murtuvat ja ehkä maailmanloppukin tulee. 2000-luvulle siirryttiin kuitenkin ilman sen suurempia haavereita.

  Venäjällä kuitenkin kuohui myös silloin. Tasan 20 vuotta sitten presidentti Boris Jeltsin irtisanoutui ja nimitti itselleen seuraajan Vladimir Putinin. Venäjän ja Itä-Euroopan tutkija, dosentti Arto Luukkanen pohtii Aki Laineen ja Sanna Pirkkalaisen haastattelussa, millainen mies Venäjän johtoon nousi, miten nyky-Venäjän nuoret näkevät presidentti Putinin ja mitä asioita hän on saanut aikaan.

  20 vuoden takainen Moskovan kirjeenvaihtaja Marko Lönnqvist kertoo aluksi arkistopätkässä, miten vallanvaihto tapahtui.

  Kuva: Getty Images

Lyssna också