Lägsta domstolen

Axel, Simon och Max dömer samhället

Axel Brink, Simon Karlsson och Max Rantakangas tar en titt på samhällets problem och funderar vad det egentligen är fråga om! Vem säger vad och vad betyder det? Målet är att nå en dom om vad som är rätt eller fel, men det är inte alltid så lätt.

Avsnitt

 • En dag kommer mänskligheten inte att finnas längre. Men hur kommer vi att dö?

  Simon, Axel och Max i Lägsta Domstolen berättar den här veckan om allt som kan ta livet av oss. Vi går igenom följande domedagsscenarier:
  Hur kan klimatet döda oss?
  Hur kan supervulkanerna döda oss?
  Hur kan pandemier döda oss?
  Hur kan krig döda oss?
  Hur kan artificiell intelligens döda oss?
  Hur kan rymden döda oss?

  Lyssna så länge du kan ...

 • Hur viktigt är det egentligen att lära sig finska eller svenska? Och går det att lära ut praktisk finska i svenskspråkiga skolor utan att svenskan hotas?
  Simon är irriterad på finlandssvenskar och hur det kan vara så viktigt att kräva service på svenska. Max är självkritisk till sina kunskaper i det finska språket och Axel tyckte det var najs att kränkas av en konduktör.

 • Medan resten av världen oroar sig för coronaviruset går vi händelserna i förväg och berättar varför du inte alls ska vara rädd. Vi ger också betyg åt världshistoriens värsta sjukdomar och diskuterar om rasism är det egentliga problemet med coronaviruset.

 • Det är omöjligt att hänga med i allt som händer i världen. Nyhetscykeln är alldeles för snabb och man får ingen ordentlig bild av hur världen ser ut, dessutom kan du bli sjuk av för för mycket nyheter. Vad är lösningen? Ska man sluta läsa nyheter helt och hållet som en självhjälpsguru från Schweiz påstår? Eller ska man vara skeptisk till media? Vad är, och varför behöver vi alla en halv-Rolf?

 • Netflix sätter 17 miljarder dollar på att producera eget innehåll år 2020. Vart trettionde år går Hollywood genom en större revolution. Men vad händer med filmen i den här stormen? Varför är alla filmer remakes, reboots och franchisefilmer? Är filmkonsten död? Har serierna tagit över?

 • E-sport kritiseras ofta för att inte vara en "riktig" sport, men är det faktiskt rättvist? Axel har bestämt sig för att ta reda på om gamers faktiskt kan och vill kallas idrottare

 • Vi blir upprörda/ledsna då kineserna äter hundar. Men vi äter också djur som man inte äter i andra kulturer. Var drar vi gränsen för vilka djur som är protein och vilka som är kompisar? Det här och mycket mer tar Lägsta domstolen upp i veckans avsnitt.

 • När det diskuteras skönhet, utseende, mode och skönhetsingrepp hettar det till ordentligt i Lägsta domstolen. Kan vi ha ett samhälle som inte är utseendefixerat och som inte har en idealkropp, samtidigt som vi har skönhetsingrepp? Det är den stora frågan då skönhet tas upp med hjälp av modehistorikern Emma Severinson och Miss Helsinki 2015 Rosanna Kulju.

 • Efter höstens avsättningar och ersättningar av Finlands ministrar diskuterar vi om politiker har det som krävs för att få bestämma. Borde det bara vara en bildad och erfaren elit som bestämmer, eller är det redan lite så?

 • Det finns mycket press på unga människor och många känner ett behov av att ge lite mer än nödvändigt i sitt jobb. Men får man egentligen något tillbaka? Axel har intervjuat Josefin Ahlskog som fick burnout och så tittar vi på för och nackdelar med kortare arbetsveckor.

 • I första avsnittet av Lägsta domstolen ställer Axel, Simon och Max cannabis inför rätta! Ena sidan varnar för att man kan bli dum i huvudet, andra säger att spliffen hjälper mot smärta och ångest. Förbudet bygger delvis på lögner och fortfarande finns nästan ingen forskning, så vem ska man tro på?

Inga kommande avsnitt

Lyssna också