Lägsta domstolen

Axel, Simon och Max dömer samhället

Axel Brink, Simon Karlsson och Max Rantakangas tar en titt på samhällets problem och funderar vad det egentligen är fråga om! Vem säger vad och vad betyder det? Målet är att nå en dom om vad som är rätt eller fel, men det är inte alltid så lätt.

Avsnitt

 • Vi vet. Vi har alla redan tröttnat lite. Därför erbjuder Lägsta domstolen en oas för alla er som inte orkar höra om viruset som inte får nämnas vid namn.

  Vad annat händer ute i världen just nu?

  Det här avsnittet handlar om AR-glasögon, världens långsammaste musik och Wales.

 • Simon, Axel och Max är tillbaka med ett nytt avsnitt om coronaviruset!

  Att coronaviruset får samhället att stå stilla är inte gratis. Hur mycket hjälp finns det för företagen, kulturlivet och idrotten? Och vad ska du göra om du är en idrottsklubb, en frisör, en musiker? Lägsta Domstolen svarar.

 • Coronaviruset har tagit över världen och Simon, Axel och Max svarar på era frågor! Hur blir man smittad? Är det farligt? Varför har läget blivit så dåligt i Italien, medan Sydkorea klarar sig relativt bra? Och viktigast av allt, vad får du egentligen göra nu under regeringens nya restriktioner?

  Den här podden är inbandad den 19.3. Läget kan ha förändrats efter det, så håll dig uppdaterad via svenska.yle.fi eller via myndigheternas sidor.

 • Simon, Axel och Max pratar om studier och vad man egentligen borde studera för att få ett jobb i framtiden. Vilken linje är lättast att komma in på?

  Och vilken nordisk studiestad är bäst? Våra experter svarar!

  Dessutom hör vi Jonathan som hoppade av gymnasiet och vi frågar om man alls behöver studera?

 • Öppna förhållanden är in! Men hur funkar de egentligen? Handlar det bara om att man vill knulla runt?

  Malena från Sex & sånt-podden gästar oss och snackar om hur hon och det finska folket ser på öppna förhållanden.

  Dessutom kommer Linn Wilhelmsson förbi och berättar om hur det är att leva i polyamorösa förhållanden!

 • Vad ska Finland göra om landet blir attackerat av en främmande makt? Simon, Max och Axel ser inte särskilt ljust på Finlands chanser i ett krig. Behöver Finland faktiskt ett försvar då vi ändå inte skulle ha en chans? Och vem skulle hjälpa oss?

  Vi hör bland annat den aktiva reservisten Julius Fleming som ser det som en självklarhet att Finland ska ha ett försvar, och Max som anser att försvaret är ett "total waste of time" och att det enda landet vi kunde vinna över är Estland.

 • Rage against the morgonmänniskor. Samhället är uppbyggt för morgonmänniskor och Simon är kränkt. Kvällsmänniskorna motarbetar varje dag sin egen biologiska klocka och sömnbrist kommer med en rad både mentala och fysiska risker. Är det kvällsmänniskorna som borde vrida om sin dygnsrytm eller samhället som borde förstå att vi är olika?

 • En dag kommer mänskligheten inte att finnas längre. Men hur kommer vi att dö?

  Simon, Axel och Max i Lägsta Domstolen berättar den här veckan om allt som kan ta livet av oss. Vi går igenom följande domedagsscenarier:
  Hur kan klimatet döda oss?
  Hur kan supervulkanerna döda oss?
  Hur kan pandemier döda oss?
  Hur kan krig döda oss?
  Hur kan artificiell intelligens döda oss?
  Hur kan rymden döda oss?

  Lyssna så länge du kan ...

 • Hur viktigt är det egentligen att lära sig finska eller svenska? Och går det att lära ut praktisk finska i svenskspråkiga skolor utan att svenskan hotas?
  Simon är irriterad på finlandssvenskar och hur det kan vara så viktigt att kräva service på svenska. Max är självkritisk till sina kunskaper i det finska språket och Axel tyckte det var najs att kränkas av en konduktör.

 • Medan resten av världen oroar sig för coronaviruset går vi händelserna i förväg och berättar varför du inte alls ska vara rädd. Vi ger också betyg åt världshistoriens värsta sjukdomar och diskuterar om rasism är det egentliga problemet med coronaviruset.

 • Det är omöjligt att hänga med i allt som händer i världen. Nyhetscykeln är alldeles för snabb och man får ingen ordentlig bild av hur världen ser ut, dessutom kan du bli sjuk av för för mycket nyheter. Vad är lösningen? Ska man sluta läsa nyheter helt och hållet som en självhjälpsguru från Schweiz påstår? Eller ska man vara skeptisk till media? Vad är, och varför behöver vi alla en halv-Rolf?

 • Netflix sätter 17 miljarder dollar på att producera eget innehåll år 2020. Vart trettionde år går Hollywood genom en större revolution. Men vad händer med filmen i den här stormen? Varför är alla filmer remakes, reboots och franchisefilmer? Är filmkonsten död? Har serierna tagit över?

Inga kommande avsnitt

Lyssna också