Yle Vega Västnyland

En rundtur i Gula huset tillsammans med Eva Tordera och Marina Thurén

 • 2 min
 • tillsvidare

Det gamla stadshuset vid Rådhustorget i Ekenäs är sålt till företaget Moviator för 770 000 euro.
Alldeles intill det gula, före detta stadshuset, finns två trähus i gult med vita knutar. De kallas för socialkanslierna - och i det huset som är närmast stadshuset verkar hantverkare och ett par fotografer.
Även socialkanslierna är sålda till samma köpare - summan är 280 000 euro.
Eva Tordera och Marina Thurén visade Marica Hildén hur det ser ut i nedre våningen i Gula huset - Marina Thurén har arbetat i huset i drygt tio år och Eva Tordera i ungefär ett och ett halvt år. Rundturen började i Eva Torderas studio.

Sändningar

 • ti 3.12.2019 14.35 • Yle Arenan

Avsnitt

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Nina Granath har ett café i centrum av Virkby. Hon är också ordförande för företagarföreningen i Virkby. Granath är orolig över företagarflykten från Virkby. Hon säger att företagarna tillsammans med lokala konstföreningen ska försöka piffa upp byn genom att hänga upp tavlor i tomma affärlokaler. Bubi Asplund intervjuar.

 • Sjundeåbon Hans "Hasse" Salovius har handlat i Virkby i årtionden. Han gillar att få service på svenska. Bubi Asplund intervjuar.

 • I nästan trettio år har Jarkko Bäckman ägt företaget Auto-Smart i Virkby. Bäckman säger att mycket har förändrats i byn under åren som gått. Han tror att det inte finns mycket man kan göra för att stoppa företagsflykten från Virkby. Bubi Asplund intervjuar.

 • Den anrika sportaffären i Virkby flyttar till Tynnismalmen i Ljo i mitten av februari. Innehavarna Susanne och mikael Westerholm säger att de nuvarande lokalerna inte är ändamålsenliga och på tok för små. Bubi Asplund intervjuar.

 • Filmen Helene har premiär den 17 januari 2020. Filmen handlar om konstnären Helene Schjerfbeck (1862–1946). Laura Birn spelar Schjerfbeck. Antti J. Jokinen är regissör.
  Yles kulturredaktör Silja Sahlgren-Fodstad har sett filmen och diskuterar den tillsammans med Marica Hildén.

 • Danitstitutet Hurja Piruetti i Karis fyller 25 år det här året (2020) och inleder firandet med ett nytt internationellt projekt. Fyra dansare från Sri Lanka besöker Karis och det leder så småningom till en gemensam dans som ska visas på festivaler och tävlingar. Hurja Pirietti samarbetar med Lärkkulla folkakademi i Karis där lankeserna studerar engelska. Redaktör: Marica Hildén.

 • Du som har rört dig i Påminne i Pojo känner säkert igen honom: Matti Peltonen. På en röd fyrhjuling susar han fram och ser till att allt löper som det ska vid Påminne skidcenter.

  Nu meddelar 75-år gamla Peltonen ändå att han känner att han har gjort sitt och att någon annan får ta över från och med nästa säsong. Veronica Montén träffade Matti Peltonen i Påminne och pratade om milda vintrar, skidbackar och hans val att ge över till nya krafter.

 • Det blir ingen bostadsmässa i Ingå. Finlands bostadsmässa drog sig ur planerna för Ingåstrand efter att rallystjärnan Marcus Grönholm meddelade att hans bolag behöver mera tid för att förverkliga projektet. Nicole Hjelt har tagit sig en titt på hur planerna förändrades med åren och Marica Hildén intervjuar kommunstyrelsens ordförande Henrik Wickström (SFP).

 • Den efterfrågade planen för Fabriksudden i Hangö är nu framlagd för påseende efter många om och men. Om planen godkänns ger den möjlighet till hotellbygge och till att promendadstråket på udden verkligen byggs ut. Nicole Hjelt har tagit sig en närmare titt på planerna. Marica Hilén är redaktör.

 • Timo Oksanen är verksamhetsledare för Karisklubben BK-46:s handbollssektion. Han är också tränare för klubbens herrlag tillsammans med Andreas Rönnberg. Oksanen stortrivs med de två rollerna. Bubi Asplund och Veronica Montén intervjuar.

 • Insamlingen av förpackningsplast för husbolag har växt snabbt i Västnyland under 2019. Men däremot är det inte många västnylänningar som har beställt flerfackstjänsten, alltså kärl med fack för förpackningsplast, kartong, metall och förpackningsglas.

 • Det gäller att få slut på onödigt sopbilskörande. Inom avfallshanteringen behövs flexibilitet, i stället för att strikt hålla sig till regler som inte är anpassningsbara. Det anser Roger Wasström i Svartå, Raseborg, som inte fick rätt att förlänga intervallet för soptömningen. Robin Lindberg intervjuar.

Lyssna också