Föräldrasnack med Carro och Rebecka

Carro och Rebecka är båda blivande trebarnsmammor. I podden föräldrasnack djupdyker de på ett ödmjukt och lättsamt sätt i känslor och tankar kring graviditet, förlossning och föräldraskap. Carro och Rebecka vill vara som en kompis du kan hänga med under promenaden medan de pratar om allt som hör föräldraskapet till med humor och förhoppningsvis en del igenkänning.

Avsnitt

 • Skärmförbud. Aldrig skrika åt barnen. Och absolut inga makaroner! Många var tankarna före barnen kom, men hur gick det sedan egentligen?

  Carro och Rebecka går igenom lyssnarnas tankar om hur de skulle bli som föräldrar och hur det gick egentligen. Du får höra löften och åsikter man hade före barnen kom. Vad var det Carro absolut inte skulle ge sina barn och vad var det Rebecka inte trott att hon skulle säga?

 • Carro drabbades av förlossningsdepression trots att förlossningen gått bra. Rebecka har tampats med ångest och utmattning samtidigt som hon varit hemma med två barn. De pratar om hur de kom ut ur nedstämdheten och vad som kunde ha hjälpt dem bli friskare snabbare.

 • Sömnbrist kan bland annat leda till att man förändras som person och att parförhållandet påverkas negativt.

  Carro och Rebecka diskuterar om sina egna erfarenheter av sömnbrist under småbarnsåren. Rebeckas två barn sov väldigt dåligt om nätterna när de var små, medan Carro skäms nästan att berätta hur hennes barn sovit hela nätter redan vid 7 veckors ålder.

 • Varför lider betydligt fler mammor än pappor av ständigt dåligt samvete? Och när det är dags att börja lyssna på vad det dåliga mamma-samvetet har att säga?

  Carola "Carro" Nordberg och Rebecka Hägert-Backull diskuterar om forskning som gjorts vid Jyväskylä universitet om orsaker som bidrar till utbrändhet bland föräldrar.

 • Hur förhåller sig personalen på förlossningsavdelningen till doulor? Och tar doulan helt och hållet över partnerns roll under förlossningen?

  Föräldrasnack gästas av doulan Sara Jungersten som tillsammans med Carro Nordberg och Rebecka Hägert-Backull tar upp de vanligaste fördomarna med doulor.

  Carro berättar också om hur hennes doula hjälpte henne med att läka en tidigare traumatisk förlossningsupplevelse.

 • Hur ska man bemöta ett barn som står framför spegeln och säger “Titta vad tjock jag är, mamma”?

  Carro Nordberg och Rebecka Hägert-Backull funderar på ifall det går att förebygga kroppsfixering hos barn och berättar hur deras följare ser på saken.

 • Carro Nordberg och Rebecka Hägert-Backull diskuterar bland annat om skillnaden mellan att vara gravid för första, andra och tredje gången.

  Hur tog omgivningen emot nyheten om deras tredje graviditet? Och hur ser de på sina gravida kroppar nu i jämförelse med hur de såg på dem under sin första graviditet?

Lyssna också