Föräldrasnack med Carro och Rebecka

Carro och Rebecka är båda blivande trebarnsmammor. I podden föräldrasnack djupdyker de på ett ödmjukt och lättsamt sätt i känslor och tankar kring graviditet, förlossning och föräldraskap. Carro och Rebecka vill vara som en kompis du kan hänga med under promenaden medan de pratar om allt som hör föräldraskapet till med humor och förhoppningsvis en del igenkänning.

Avsnitt

 • Kolleger som kryper längs golven, surar på sina rum, sjunger högt när du försöker ha möten eller kastar lera på dig. Vi bad er dela med er av hur vardag ser ut just nu - antingen som vårdlediga eller med distansjobb i karantäntider. Ni berättar om er vardag med era kolleger, det vill säga era barn.

  För Carro har vardagen inte förändrats mycket medan Rebeckas vardag omkullkastats och hon känner många känslor som höggravid i åttonde månaden. Avsnittet bjuder på både skratt och gråt.

  Svenska Yle 2020

 • Carro och Rebecka funderar på hur deras barn påverkas av världsläget. De frågade dig om hur dina barn reagerat och du kommer att få höra sånger barnen skrivit, nya lekar som de uppfunnit eller expertroller som de mittiallt axlat.

  Svenska Yle 2020

 • Carro och Rebecka är tillbaka efter en liten paus! Du får träffa den första manliga poddmedlemmen i Föräldrasnack. Carro funderar på skuldkänslor i förlossningssalen och hur hon till slut lyckades komma över sin rädsla inför den tredje förlossningen. Rebecka har bestämt sig för att sätta stopp för sin prestationsångest inför att föda. Men hur?

  Svenska Yle 2020

 • Hur bestämmer man sig för hur många barn man vill försöka få? Carro är på slutrakan av sin tredje graviditet och funderar tillbaka på hur de bestämt sig för tre. Rebecka har alltid vetat att hon vill ha barn och det har hon varit tydlig med från början. Men hur göra om man tycker olika om antal barn med sin partner? Carro bjuder på sina bästa övertalningsknep.

 • Går det att hålla kontakten med sina gamla vänner när man får barn? Hur gör du för att upprätthålla ett socialt liv när du samtidigt är småbarnsförälder? Carro och Rebecka har frågat dig och funderar kring svaren och sina egna erfarenheter. Om att lämna chattdiskussioner som inte längre känns relevanta och att också hitta nya vänner i babybubblan.

 • Det senaste året har igångsättning av förlossning varit ett stort samtalsämne i Sverige. Carro och Rebecka funderar på skillnaden för mamman. Carro har erfarenhet av både en igångsatt förlossning och en naturlig. Hon berättar varför hon personligen hoppas att hon ska slippa gå igenom en till igångsättning. Ni berättar era erfarenheter - både positiva och negativa. Känsliga lyssnare varnas!

 • Carro och Rebecka har bjudit in Sebastian Holmgård för att diskutera hur han ser på pappans roll under förlossningen och den första tiden med en ny familjemedlem. Hur omgivningen tog emot det faktum att han och hans fru Linn delade upp föräldraledigheten och varför det ännu år 2020 kan kännas svårt för män att gå till chefen och säga att man ska vara pappapledig en längre tid.

 • Skärmförbud. Aldrig skrika åt barnen. Och absolut inga makaroner! Många var tankarna före barnen kom, men hur gick det sedan egentligen?

  Carro och Rebecka går igenom lyssnarnas tankar om hur de skulle bli som föräldrar och hur det gick egentligen. Du får höra löften och åsikter man hade före barnen kom. Vad var det Carro absolut inte skulle ge sina barn och vad var det Rebecka inte trott att hon skulle säga?

 • Carro drabbades av förlossningsdepression trots att förlossningen gått bra. Rebecka har tampats med ångest och utmattning samtidigt som hon varit hemma med två barn. De pratar om hur de kom ut ur nedstämdheten och vad som kunde ha hjälpt dem bli friskare snabbare.

 • Sömnbrist kan bland annat leda till att man förändras som person och att parförhållandet påverkas negativt.

  Carro och Rebecka diskuterar om sina egna erfarenheter av sömnbrist under småbarnsåren. Rebeckas två barn sov väldigt dåligt om nätterna när de var små, medan Carro skäms nästan att berätta hur hennes barn sovit hela nätter redan vid 7 veckors ålder.

 • Varför lider betydligt fler mammor än pappor av ständigt dåligt samvete? Och när det är dags att börja lyssna på vad det dåliga mamma-samvetet har att säga?

  Carola "Carro" Nordberg och Rebecka Hägert-Backull diskuterar om forskning som gjorts vid Jyväskylä universitet om orsaker som bidrar till utbrändhet bland föräldrar.

 • Hur förhåller sig personalen på förlossningsavdelningen till doulor? Och tar doulan helt och hållet över partnerns roll under förlossningen?

  Föräldrasnack gästas av doulan Sara Jungersten som tillsammans med Carro Nordberg och Rebecka Hägert-Backull tar upp de vanligaste fördomarna med doulor.

  Carro berättar också om hur hennes doula hjälpte henne med att läka en tidigare traumatisk förlossningsupplevelse.

Inga kommande avsnitt

Lyssna också