Kan ses utomlands
Så fixar du 2019

Du borde få tjäna mera pengar fast du lyfter studiestöd, säger rapport – men varför vill ingen höja inkomstgränserna?

  • 2 min
  • tillsvidare

Det är dyrt att vara studerande, och ofta är inkomsterna små. Skulle det vara bättre om du skulle få jobba mer vid sidan av studierna utan att det påverkar studiestödet?

En rapport från Löntagarnas forskningsinstitut menar att inkomstgränsen för studiestöd kunde höjas med hela 50 procent utan att staten förlorar något på det. Om du skulle få tjäna 18 000 euro per år istället för nuvarande 12 000 euro, skulle staten tvärtom vinna 5,9 miljoner euro om året på att höja inkomstgränsen.

Men alla är inte överens om de här siffrorna. Enligt FPA skulle det leda till att fler studerande skulle lyfta studiestöd, och det skulle i sin tur betyda att det blir dyrare för staten. Den nya regeringen har inte heller planer på att höja inkomstgränserna ordentligt.

Nästa år kommer inkomstgränserna faktiskt att höjas lite, men bara med några procent, alltså långt i från de 6000 euro som rapporten föreslog. Nästa år får du tjäna ungefär 500 euro mera per år utan att det påverkar studiestödet.

Studentorganisationerna säger att om det finns pengar att lägga på studerande borde man höja studiestödet, det skulle vara mest rättvist. Men allra bäst skulle det vara med en basinkomst.
Enligt FPA beräknas årsinkomstgränsen så att du för varje stödmånad kan ha en inkomst på 696 euro och per månad utan studiestöd 2 078 euro.

Riksdagen har beslutat att studiepenningen binds vid folkpensionsindex. Lagen träder i kraft nästa år.

Videon producerades av Björn Karlsson, Tino Oksanen och Niklas Evers.

Tilläggsuppgifter

Bild 16:9

Kan ses utomlands

Sändningar

Visa tilläggsuppgifterDölj tilläggsuppgifter

Avsnitt

Inga kommande avsnitt

Se också på