Dokumenterat

Dokumenterat: Änglavakt på Utö

 • 24 min
 • utgått

- sannsagan om Park Victorys förlisning utanför Utö julnatten 1947. Om skeppets s/s Park Victorys undergång och de hjältemodiga räddningsinsatser som Utöborna stod för den dramatiska julnatten för 70 år sen. Redaktör: Susanna Sjöstedt. (R)

Sändningar

 • on 25.12.2019 19.22 • Yle Vega

Avsnitt

 • Den lidande kvinnan och flera klichéer
  Religionsforskaren Sofia Sjö har film som specialområde och är intresserad av serievärldens sätt att behandla kvinnokroppen, religionen och ondskan.

  Redaktör: Silja Sahlgren, ljuddesigner: Anne Heikkilä, producent: Staffan von Martens
  Bilden från "Sorjonen", copyright Fisher King

 • Psykopater och andra offer
  Skådespelaren Anna Paavilainen fick nog av att spela våldtäktsoffer på scenen och började göra film istället. Och Sampo Sarkola vet hur det känns att ständigt spela rollen som kylig psykopat.

 • Ser världen verkligen ut såhär?
  En strypt kvinna invirad i plast. En styckad kvinna i en frysbox. Två bilder som kunde vara hämtade ur vilken kriminalserie som helst. Men hur väl överensstämmer dessa bilder med verkligheten?

 • Vägen för många svarta hockeyspelare har varit lång och besvärlig. Den nordamerikanska hockeyligan ansågs länge förbehållen vita män, men år 1958 sprängde Willie O’Ree rasbarriären genom att som första svarta spelare debutera i NHL.Han fick höra glåpord och rasistiska kommentarer om sin hudfärg både av publiken och medspelarna. Men stort mycket bättre är det inte idag säger han. Willie O'Ree fick vänta 50 år innan han valdes in i Hockey Hall of Fame.
  Redaktör: Petter Lindberg, ljuddesign: Anne Heikkilä, producent: Staffan von Martens.

 • Många män upplever att de förlorar kontakten med sina barn när de skiljer sig. Den svenska författaren Johan Kling och norrmannen Per Petterson beskriver detta i sina senaste böcker. Klings huvudperson David satsar precis allt på sitt barn, Pettersons Arvid letar vilsen efter hudkontakt ute på stan. Per Petterson själv tvingades välja mellan barnen och den nya kärleken.
  Redaktör: Mi Wegelius
  På bilden Johan Kling. Copyright Viktor Gårdsäter / Natur och Kultur

 • Flickboken som gömdes, men aldrig glömdes. Under fem decennier utkom Merri Viks (pseudonym för Ester Ringnér-Lundgren) serie om den glada och impulsiva flickan Lotta. Böckerna om Lotta sålde i miljoner exemplar och läses än idag av en hängiven skara fans.
  Redaktör: Silja Sahlgren-Fodstad.

 • För två och ett halvt år sedan lämnade Jan Backman allt bakom sig och seglade planlöst iväg från Jakobstad. Peter Lüttge fick åka med en bit på färden. Ur den färden föddes dokumentären "He gar inte ti res från sig själv" i september 2018. Nu över ett år senare möts Jan och Peter igen. Den här gången på den lilla ön Graciosa i Atlanten. Har Jan hittat det paradis han sökte?

 • Tomas Jansson reser till västukrainska Lviv för att hitta bakom rubriker om väpnade konflikter och korruption. Här träffar han tre unga som studerar svenska som biämne. Tillsammans går de runt i staden, talar på svenska om vardag och framtid och metoo, och förstås går det inte att undvika ämnen som den kriget i östra Ukraina.
  Till slut ställer han också frågan han funderat på under hela besöket – varför stannar de kvar istället för att exempelvis flytta till Polen för att studera som 30.000 jämnåriga ukrainare gjort.

  Från vänster: Margo Prodaivoda, Mykyta Nykonchuk och Elizabeth Tsareva.

 • "Vem var Alfred Nobel? Mannen som sände Champagneflaskor fyllda med nitroglycerin runtom i Europa och först inte förstod varför "det knallar i alla knutar". I skrift kunde han också skicka iväg frivola kommentarer, som medelålders kallade han sig för "brumbjörnen" i sina kärleksbrev till Sophie Hess men länge drömde han om en relation med en intellektuell kvinna med en själ.
  Ingrid Carlberg har skrivit den första oberoende biografin över Alfred Nobel sedan arkiven blivit mer åtkomliga och Nobelstiftelsens censur och bevakning av hans äreminne har släppt.
  Redaktör är Mi Wegelius.

 • För 80 år sedan, 30.11.1939, bröt Vinterkriget ut. I ett program från år 1989 berättar de som var med om den stund bomberna började falla över Helsingfors. Redaktör: Georg Wallgren.

 • Hjalmar Mäkelä, kungen i Korpo bygger ortens största hus och en velodrom av trä. Men år 1932 tar förbudstiden slut och spritsmugglingens glansdagar är över. På 1940-talet drabbas Hjalmar av en stor tragedi.

 • Förbudstiden är våldsam och många poliser och smugglare får sätta livet till. En av dem är en ung poliskonstapel. Samtidigt blomstrar Hjalmar Mäkeläs affärer och han äger såväl bilar som en flygsläde för att vara ett steg före myndigheterna.

Klipp

 • Lågstadierektorn Bengt Huhta var under några år i slutet på1960-talet och början på 1970-talet känd som sångaren Kristian. Gungerd Wikholm hittade några brev hon fått av Kristian, som svar på idolbrev hon hade skickat till honom i 13-årsåldern. Dokumentären har ett personligt anslag men tecknar också en bild av finländskt musikliv på 1960-talet. Ljudplanerare: Jyrki Häyrinen.

 • Vinnaren i finländska Shortdoxtävlingen 2018. Regissör Nina Eriksén: Öppna vidder och mil på mil av genomskinlig is. Spegelblankt under fötterna och sen det tillfredställande kraset. Det finns något fascinerande och ogreppbart i att ytan både kan bära dig och släppa igenom. Allt kan ändras. Allt kan byta form. Kommer du att räddas eller gå under?

 • Alma Södehjelm har ordet och talar "fritt ur hjärtat" i Sveriges Radio 1943. Temat är behovet av att få slut på fientligheterna i kriget. "Måste fredssträvandena förbli hobby?", frågar hon sig i ett tal om krigets och fredens historia.
  "Kanonen har nu varit en bestseller", säger Söderhjelm.

Lyssna också