Yle Vega Österbotten

Tidningen Eos med 165 år på nacken söker ständigt nya former

 • 14 min
 • tillsvidare

För 165 år sedan gav Zacharias Topelius ut det första numret av tidningen Eos. Numera görs den i Nykterhetsförbundets regi och riktar sig fortfarande till barn i lågstadieåldern. Tidningen står precis som alla andra papperstidningar inför utmaningar. Därför utvecklar man nya samarbetsformer och lyfter fram papperstidningens styrkor. För både barnen och deras föräldrar vill ha en egen papperstidning, säger tidningens vikarierande redaktör Maria Erikslund.

Sändningar

 • ti 26.11.2019 10.50 • Yle Arenan

Avsnitt

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • PISA-undersökningens resultat visar att de finländska 15-åringarna lägger ner mindre tid på läxor än elever i andra länder. Trots det presterar eleverna väl. Men medan finländska elever generellt har goda matematikkunskaper, blir de svaga eleverna ännu svagare. - PISA-resultaten kan vara svåra att analysera, säger Johan Korhonen, universitetslärare i specialpedagogik vid ÅA i Vasa. Kati Enkvist intervjuar.

 • 94-åriga Karl-Erik Källström har också blivit bjuden på bal till Presidentens slott på självständighetsdagen.

  Källström som deltog i Fortsättningskriget ska tillsammans med hustrun Eva-Liisa få trycka president Niinistös hand. En man som Källström alltid beundrat. Att få gå på balen är en fin upplevelse, en viktig sådan. Och kanske Källströms sista fest.

  Redaktör: Kati Enkvist.

 • Efter att jävsproblematiken i Kaskö fullmäktige nu är utredd tyder allt på att fullmäktige röstar ja till en fusion med Närpes den här gången, med en rösts marginal, säger statsvetaren Thomas Karv vid Åbo Akademi.

 • I dag uppmärksammas den internationella dagen för personer med funktionsnedsättningar. Yle Österbotten träffade Vasa stads tillgänglighetskoordinator Ellisabeth Hästbacka. Hon jobbar för att samhället ska vara så öppet och tillgängligt som möjligt för alla stadens invånare. Hon jobbar också som bäst med sin doktorsavhandling om möjligheterna för personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i samhället.

 • Snor, hosta, muskelvärk och hög feber - säsongsinfluensan har gjort sitt intåg nu. Hur ser det ut inför högsäsongen? Ulrika Stagnäs-Lund har träffat infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus.

 • Det är ett halvt år sedan fusionsstriden i Korsholm och efterdyningarna efter den rasade som värst i april och maj. Carola Lithén (SFP) och Samuel Broman (SFP) besökte Vega Österbotten för att tala om stämningen inom Korsholms kommun idag.

  Programledare: Kati Enkvist.

 • För några veckor sen åkte folk från olika delar av Österbotten ner till Grekland och ön Lesbos för att hjälpa flyktingar igen - resan gjordes av Nada Nord som hade samlat kläder och annat till flyktingarna. Med på resan var bland annat
  Catharina Nordström (Kati), Anina Kontio, Christina och Tom Stenvall och Gunilla Luther-Lindqvist. De besökte samma plats för ett år sen:

 • För Martina Uthardt i Malax är det viktigt att dela med sig och hjälpa andra. Hon vill också hjälpa andra att hjälpa. Där för samlar hon genom sin matinsamling in förnödenheter till mindre bemedlade i närregionen.

 • Kevin Holmström, Axel Åhman och Jakob Norrgård startade humorgruppen KAJ för tio år sen. Nu firar de tvåsiffrigt och ger två föreställningar i Botniahallen i Korsholm. Pia Lagus rapporterar från förberedelserna... och träffar också grabbarna!

 • Projektorkestern Ostrobothnia Jazz Sextet gav år 2017 ut skivan "Hotel Astor", på vilken de tolkar den argentinske tangokompositören Astor Piazzollas musik sedd genom jazzens ögon.
  Marcus Söderström och Ralf Nyqvist är två av sextettens medlemmar.

 • Sångaren Fredrik Furu skivdebuterade som soloartist i november 2009. Nu, tio år senare, ger han åter ut debutalbumet "Hollywoodhjärtan" i digital form. Den 27 november ger Fredrik också en konsert som streamas live, på konserten spelar han med många av de musiker som medverkade på skivinspelningen.

 • Nya Chydenius skola tas i bruk efter jullovet och vi har fått en rundvandring. Skolan är 3500 kvadratmeter stor och har kostat 11,5 miljoner euro att bygga. Från huvudingången står man i det som kallas Atrium - där finns matsal, musiksal och bibliotek som går i lila färger. Gymnastiksalen finns bakom en vägg som går att flytta bort och så finns där en jättetrappa - rektor Charlotta Uusitalo förklarar vad jättetrappan egentligen är.

Lyssna också