Yle Vega Västnyland

Inkoo Shippings vd Thomas Bergman om kol som dammar

 • 5 min
 • tillsvidare

Yle Västnylands Marica Hildén åkte i väg till Ingå hamn en tidig morgon för att kolla om det dammar av stenkol och petrokoks som hamnbolaget Inkoo Shipping lossar och lagrar på området. Vd Thomas Bergman visade omkring i hamnen.

Sändningar

 • må 9.12.2019 7.35 • Yle Arenan

Avsnitt

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Redan i flera år har man i Lojo erbjudit överbliven skolmat till försäljning för en billig peng.

  För att undvika kontanter i skolköken köper man matbiljetter i förväg från biblioteken eller stadshuset. Biljetterna kostar två euro per styck och berättigar till en ask fylld med mat.

  Asken ingår i priset och man kan köpa hur många man vill.

 • Katianna Kuula som är direktör för hälsoövervakningen vid Sydspetsens miljöhälsa tror ändå inte att kraven är oöverstigliga.

  - Blir det mat över är det bra att det finns tydliga regler för hur man förfar med maten så att maten hålls trygg och så att människor inte blir sjuka av den, säger Katianna Kuula.

 • Var och en av oss borde fundera på hur vi kunde minska matsvinnet i våra skolmatsalar. Det anser Raseborgs kosthållschef Tove Damén-Wikholm. Hon påpekar att den mat som redan serverats inte heller kan återanvändas hur som helst.

  Det finns noggranna direktiv för hur varm mat bör kylas ned för att kunna serveras på nytt. Det här ställer krav särskilt på utrustningen i köken.

 • Ekobonden Anna Alm från Mörby gård i Pojo äger och driver också Svartå kvarn. I den gamla kvarnen invid Svartån blir gårdens spannmål till mjöl. Helena Rosenblad intervjuar Anna Alm.

 • Fysioterapeuten Cecilia Löfgren från Ekenäs besökte för en tid sedan Bangladesh. Hon fungerade som utbildare för en kurs i bobath vid ett rehabiliteringscenter i staden Savar. Hon säger att allting är väldigt primitivt i Bagnladesh jämfört med Finland. Veronica Montén intervjuar.

 • Under veckoslutet (1-2.2.2020) står Rasbeorgsföreningen RasBudo arrangör för FM-tävlingarna i taekwondo. Tävlingarna ordnas i Ekenäs bollhall. Tävlingsledaren Rafael Kesti säger att omkring 200 idrottare deltar i FM. Från RasBudo deltar 26 idrottare. Rufus Kesti, 19 år, är en av dem. Veronica Montén och Bubi Asplund

 • Enligt kalendern är det mitt i vintern, men kattugglan och berguven har redan revirläten. Den varma vintern har också gjort att Svartåbon Christer Kalenius inte har behövt fylla på fågelborden med lika mycket frön och fett som tidigare år. Det finns helt enkelt mat i naturen.Redaktör: Tiina Grönroos

 • TUF Tenala visar deckargåtan En mördares manuskript på Bygdegården i Tenala. Det är premiär lördagen den 25 januari 2020. Marica Hildén har sett generalrepetitionen och berättar om den tillsammans med Yle Västnylands programvärd Sebastian Dahlström.

 • Två 13-åringar rånade och misshandlade en 12-åring i stationstunneln i Karis på lördagen. Misshandeln filmades och videon spreds via Snapchat. Nu berättar polisen om liknande fall samma veckoslut i Karis centrum. Både på fredagen och söndagen misstänks unga i samma umgängeskrets för misshandel. Söndagens fall ska också ha spelats in på video. Polisen ska öka sin närvaro i Karis, säger kriminalkommissarie Mats Sjöholm.

 • - En vacker dag kanske man själv står där, berättar raseborgaren Tika att hon tänkt när hon följt med Eurovisionen och de finska och svenska uttagningarna under sin uppväxt. Det fanns ändå en tid då hon lät bli att se på Eurovisionen helt och hållet. I intervjun berättar hon om det och om låten hon ska uppträda med i UMK. Redaktör är Hanna Othman.

 • Ljusa lokaler med många fönster. Smala korridorer med prydliga enrummare på rad, bastu och rymlig terrass. Det sammanfattar det första intrycket av servicehemmet i Gammelboda dit flyttlasset från Hagahemmet går den 21.1.2020. Enhetschef Pamela Karén säger att de flesta anhöriga är positivt inställda till flytten.

 • Snappertunabon Niklas Hyvärinen, 3 år, har tävlingsskjutit sedan tonåren. Årligen skjuter han omkring 20 000 skott. Hyväinen säger att han vill delta i VM i Frankrike i juni. För att få delta i VM-tävlingarna måste han klara sig i kvaltävlingarna under våren. Marica Hildén och Bubi Asplund intervjuar.

Lyssna också