Kan ses utomlands
Så fixar du 2019

Matilda och Andreas släcker bränder på fritiden – utan dem skulle Finlands skogar brinna upp

  • 3 min
  • tillsvidare

Den frivilliga brandkårsverksamheten har problem på landsbygden, då många unga flyttar in till större städer efter jobb och utbildning. Det här kan i framtiden bli ett stort problem eftersom de så kallade avtalsbrandkårerna som drivs av frivilliga är de första som rycker ut på 90 procent av Finlands yta.

Men Korpo FBK är undantaget som bekräftar regeln. På Korpo finns runt 30 alarmdugliga medlemmar och framtiden ser ljus ut trots att många unga flyttar bort.

De senaste åren har avtalsbrandkårerna i Finland fått cirka 1600 nya medlemmar, men ökningen gynnar främst större städer som redan har räddningsverk i närheten.

Bland de som är med i en avtalsbrandkår är den största utmaningen att få brandkårsverksamheten att passa ihop med det övriga livet.

Dessutom finns det problem med utrustningen. Bara 56 procent av avtalsbrandkåristrena anser att det finns tillräckligt med personlig släckningsutrustning - och det finns stora regionala skillnader.

Bara en tredjedel av avtalsbrandkårerna vet med säkerhet att de i framtiden har tillräckligt många alarmeringsdugliga medlemmar medan nästan 40 procent säger att de inte kommer att ha tillräckligt många alarmdugliga medlemmar i framtiden.

Videon producerades av Björn Karlsson, Tino Oksanen och Niklas Evers.

Tilläggsuppgifter

Bild 16:9

Kan ses utomlands

Sändningar

Visa tilläggsuppgifterDölj tilläggsuppgifter

Avsnitt

Inga kommande avsnitt

Se också på