Vega i dag

Bokvaka med Kia Svaetichin och Ted Forsström med flera

 • 57 min
 • utgått

Våra största bokälskare samlas för att diskutera det bästa, intressantaste och starkaste läsupplevelserna från årets bokskörd. Vilken är 2010-talets bästa bok, vilken är den samhälleligt viktigaste, vad vill vi läsa för barnen och vilka av årets böcker föredrar vi som ljudbok? Publikens favoriter kommer också presenteras under kvällen. Det här och mycket mer behandlas tillsammans med Kia Svaetichin, Ted Forsström, Anne Hietanen, Marit Lindqvist, Mathias Rosenlund och Ida Fellman.

Sändningar

 • to 19.12.2019 20.03 • Yle Vega

Klipp

 • Socilogen Mika Helander forskar bland annat om arbetstid.

 • Vår åldrande befolkning och bristen på arbetskraft är redan ett problem i Finland. En förkortad arbetstid skulle leda till sämre konkurrenskraft och i slutändan sämre levnadsstandar, säger Österbottens handelskammares vd Juha Häkkinen. Red. Jessica Morney

 • Det handlar om att ge och ta. När arbetstagare känner att de får något tillbaka, så är de också villiga att ställa upp för företaget.
  Anna Bertills driver en kommunikationsbyrå i Vasa där de anställda har förkortad arbetstid. Anne Teir-Siltanen jobbar som innehållsproducent på byrån. Red. Jessica Morney

 • Det brittiska kungahuset har varit mycket i media på sistone efter prins Harrys och hertiginnan Meghans beslut att avstå från sina kungliga titlar.

  Vi tittar här närmare på en händelse som har med de brittiska kungahuset att göra men som inträffade för närmare 40 år sen, nämligen då drottning Elizabeth II råkade ut för att en främmande man olovligt tog sig in i Buckingham palace och vandrade ända fram till hennes sovrum. Yle Arenan har i januari publicerat en gammal finlandssvensk komedi som handlar om just detta "Dialog på sängkanten" med Ritva Valkama och Nils Brandt.

 • Respekt för de äldre, ta med personalen, tydligt ledarskap. I dag berättade Esperi Care hur bolaget skärper sig och undviker problem vid sina äldreboenden. Reporter: Anna Savonius.

 • Krista och Mikael Holmbergs första barn Viljam fick svårt att sova då han var några månader gammal. Det var otaliga dåligt sovna nätter innan det kom fram att Viljam var allergisk. Då andra barnet Amelie födde besannades förädrarnas rädsla: hon fick kolik. Vad tog de till för knep, var fick de hjälp, vad tänkte de då vakandet var som värst?
  Redaktör Camilla Andelin

 • Misofoni definieras som en neurologisk störning som medför intensiva besvär av specifika ljud. I Finland finns det ingen medicinsk diagnos för misofoni men många människor upplever dagligen besvär och obehag p.g.a. vardagliga ljud. Nabaz Baki som lider av misofoni gästade Vega Dag för att berätta om hur överkänsligheten påverkar hans liv. Programledare: Hannah Norrena.    

 • På Raseborgs sjukhus finns HUS' sömnskola för småbarn. Hit får man komma - med läkarremiss - för att lära sitt barn sova. Men vad gör man i en sömnskola, hur går det hela till? Maria Holmberg är en av de 6 skötarna som håller i sömnskolan på Raseborgs sjukhus.
  Redaktör Camilla Andelin

 • Två professorer om torskens framtid. Gör parasiter från sälar torskarna sjuka? Ligger syrebrist eller övergödning bakom förkrympta torskar? Eller alltihopa? Hör Erik Bonsdorff och Lennart Balk om hoten mot torsken i Östersjön. Reporter: Anna Savonius.

 • De första Suneböckerna kom på 80-talet, men Sune och hela familjen Andersson klarar sig bra på bio också i dag. De senaste två Sunefilmerna har fått stor publik och nu är "Sune - best man" också Guldbaggenominerad i flera kategorier. En del av succén kan tillskrivas Finland, för Elis Gerdt som spelar Sune har nämligen finska rötter.

  Reporter: Marianne Sundholm
  Foto: Frida Lönnroos

 • Jonathan Iilahti blev osynlig på hockeykartan - men gav aldrig upp och tog sig tillbaka till ligan. Redaktör: Sebastian Backman

 • Rökstenen är en av världens mest kända runstenar. Den senaste tolkningen, som forskare nyligen gjort, är att vikingarna kände oro för klimatet och att runstenen består av nio gåtor som handlar om solen och ljusets rytm. Redaktör: Emil Friman

Lyssna också