Vega i dag

Bokvakan 2019

 • 2 t 22 min
 • tillsvidare

Våra största bokälskare samlas för att diskutera det bästa, intressantaste och starkaste läsupplevelserna från årets bokskörd. Vilken är 2010-talets bästa bok, vilken är den samhälleligt viktigaste, vad vill vi läsa för barnen och vilka av årets böcker föredrar vi som ljudbok? Publikens favoriter presenteras också.

Det här och mycket mer behandlas tillsammans med Kia Svaetichin, Ted Forsström, Anne Hietanen, Marit Lindqvist, Mathias Rosenlund och Ida Fellman.

Här är listan över böcker som vi pratar om i Yle Vegas bokvaka 2019:

Ett litet liv av Hanya Yanagihara
Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie
Realm of the Elderlings av Robin Hobb
We are Legion, We are Bob av Dennis E. Taylor
Fisens liv av Malin Klingenberg och Sanna Mander (illustration)
Snösystern av Maja Lunde
Bockarna Bruse kommer igen av Bjørn F. Rørvik, Gry Moursund
Allt jag fått lära mig av Tara Westover
The Testaments av Margaret Atwood
Normala människor av Sally Rooney
Vem dödade Bambi av Monika Fagerholm
I'll Be Gone in the Dark: One Woman's Obsessive Search for the Golden State Killerav Michelle McNamara
Styr din plog över de dödas ben av Olga Tokarczuk
Daghus natthus av Olga Tokarczuk
Testamente av Nina Wähä
Osebol av Marit Kapla
Vi for upp med mor av Karin Smirnoff
Drick bröder av Mikael Crawford
My Year of Rest and Relaxation av Ottessa Moshfegh
Svenska Akademien: Makten, kvinnorna och pengarna av Christian Catomeris och Knut Kainz Rognerud
Klubben av Matilda Gustavsson
K av Katarina Frostenson
Oktoberbarn av Linda Boström Knausgård
Rú av Kim Thúy
Smaker från Vietnam av Kim Thúy
Den stora skrivboken/Beviset/Den tredje lögnen av Ágota Kristóf
Nickelpojkarna av Colson Whitehead

Sändningar

 • to 19.12.2019 19.22 • Yle Vega

Klipp

 • Respekt för de äldre, ta med personalen, tydligt ledarskap. I dag berättade Esperi Care hur bolaget skärper sig och undviker problem vid sina äldreboenden. Reporter: Anna Savonius.

 • Krista och Mikael Holmbergs första barn Viljam fick svårt att sova då han var några månader gammal. Det var otaliga dåligt sovna nätter innan det kom fram att Viljam var allergisk. Då andra barnet Amelie födde besannades förädrarnas rädsla: hon fick kolik. Vad tog de till för knep, var fick de hjälp, vad tänkte de då vakandet var som värst?
  Redaktör Camilla Andelin

 • Misofoni definieras som en neurologisk störning som medför intensiva besvär av specifika ljud. I Finland finns det ingen medicinsk diagnos för misofoni men många människor upplever dagligen besvär och obehag p.g.a. vardagliga ljud. Nabaz Baki som lider av misofoni gästade Vega Dag för att berätta om hur överkänsligheten påverkar hans liv. Programledare: Hannah Norrena.    

 • På Raseborgs sjukhus finns HUS' sömnskola för småbarn. Hit får man komma - med läkarremiss - för att lära sitt barn sova. Men vad gör man i en sömnskola, hur går det hela till? Maria Holmberg är en av de 6 skötarna som håller i sömnskolan på Raseborgs sjukhus.
  Redaktör Camilla Andelin

 • Två professorer om torskens framtid. Gör parasiter från sälar torskarna sjuka? Ligger syrebrist eller övergödning bakom förkrympta torskar? Eller alltihopa? Hör Erik Bonsdorff och Lennart Balk om hoten mot torsken i Östersjön. Reporter: Anna Savonius.

 • De första Suneböckerna kom på 80-talet, men Sune och hela familjen Andersson klarar sig bra på bio också i dag. De senaste två Sunefilmerna har fått stor publik och nu är "Sune - best man" också Guldbaggenominerad i flera kategorier. En del av succén kan tillskrivas Finland, för Elis Gerdt som spelar Sune har nämligen finska rötter.

  Reporter: Marianne Sundholm
  Foto: Frida Lönnroos

 • Jonathan Iilahti blev osynlig på hockeykartan - men gav aldrig upp och tog sig tillbaka till ligan. Redaktör: Sebastian Backman

 • Rökstenen är en av världens mest kända runstenar. Den senaste tolkningen, som forskare nyligen gjort, är att vikingarna kände oro för klimatet och att runstenen består av nio gåtor som handlar om solen och ljusets rytm. Redaktör: Emil Friman

 • Dödsskjutningarna minskade marginellt i Sverige i fjol, men sprängdåden har ökat markant. Svenska Yle har träffat rikspolischef Anders Thornberg som berättar om polisens arbete med att kraftsamla mot kriminaliteten i Operation Rimfrost. Han är hoppfull, men säger att arbetet kommer ta lång tid.

  – Det är fullt i fängelserna i Sverige, det är fullt på häktena. Ändå är det ungefär lika många skjutningar, trots att polisen tar mer vapen och narkotika än vi någonsin har gjort. Vi på polisen måste bli ännu bättre på vårt arbete men framför allt måste man bryta tillväxten. I region Syd i Malmö ser vi 8–14-åringar som springer och hjälper de kriminella med vapen och narkotika och rånar varandra.

  Reporter: Marianne Sundholm
  Foto: Pelle T Nilsson/Stella Pictures/All Over Press

 • Att laga mat kan ibland kännas tråkigt och jobbigt. Det kanske inte finns tid eller så är ideérna på maträtter slut. Lotten Lindborg-Suhonen är kock och krögare och hon älskar att laga mat. Här är hennes tips på hur man hittar inspiration för matlagning.
  Redaktör: Sofie Gammals

 • Har du tänkt på hurdana skor som är bäst för dina fötter och hurdana skor som kan vara dåliga i längden? Det vet fysioterapeut Sandra Nybacka.
  Redaktör: Sofie Gammals

 • Varje januari fylls gymmen av nya medlemmar som är ivriga och motiverade att börja det nya året med att komma igång med träning. Men efter några veckor tröttnar många. Fysioterapeut och personlig tränare Bettina Heiskari tipsar om hur vi håller träningsmotivationen uppe under hela året.
  Redaktör: Sofie Gammals

Lyssna också