Slaget efter tolv - dagens debatt

Har vi för höga eller för låga löner i Finland?

 • 34 min
 • tillsvidare

Hundra tusen finländare som jobbar inom industrin strejkar i dag för högre löner. Hur ser löneutrymmet ut? Är de anställda en lönehöjning efter många goda år eller borde man hålla tillbaka inför kommande konjuntursvackor?
I Slaget efter tolv diskuterar ekonomerna Ralf Sund, ekonom tidigare verksam inom STTK och Penna Urrila, direktör och chefekonom på Finlands Näringsliv EK.
Programledare: Stefan Winiger
E-post: slaget@yle.fi

Sändningar

 • må 9.12.2019 12.03 • Yle Vega

Avsnitt

 • Yles Kerstin Kronvall håller inte alls med om att Vladimir Putin kommer att sluta som president. Och det mullrar i frågan om den kaotiska sophanteringen i Ryssland.

  Detta avhandlas i Slaget efter tolv med forskaren Hanna Smith från Centret för hybrida hot i Helsingfors och rysslandskorrespondenten Kerstin Kronvall

  Programledare: Stefan Winiger

  E-post: slaget@yle.fi

 • Riksdagsledamoten Anna Kontula (vf) anhölls på måndag av israelisk polis då hon som del av en internationell aktivistgrupp utförde en aktion på gränsen mellan Israel och Gaza.
  Gruppen hade för avsikt att göra ett hål i stängslet som omgärdar Gaza och ta sig in på området, men stoppades av polisen innan de hann utföra aktionen.
  Hur passar aktivism och politik ihop, och varför behöver lagstiftare utöva påverkan via aktivism?
  Janne Wass, chefredaktör för Ny tid, Annika Lyytikäinen, ordförande för KD-unga och Markku Suksi, professor i offentlig rätt debatterar under ledning av Bettina Sågbom.

  E-post: slaget@yle.fi

 • Institutet för hälsa och välfärd slår fast att symptom som tyder på inneluftproblem i sig inte bevisar att en fastighet verkligen är skadad, och att det finns ett verkligt problem. Hur mycket ska man och kan man lyssna på patienter som lider av inneluftproblem? Varför är det så svårt för patienter att få gehör? I Slaget efter tolv deltar Mika Salminen från Institutet för hälsa och välfärd, Tuula Putus från Åbo universitet och Maria Laine från föreningen Frisk skola. Maria Nylund leder ordet. E-post: slaget@yle.fi

 • Livet som prinsessa kan se ut som en dröm. Men i realiteten är det ett liv ständigt i paparazzifotografernas blixtljus. Vad Prins Harry och Hertiginnan Meghan i Storbritannien vill när de säger att de tänker gå på distans spekulerar nu världens rojalister i.

  Är det vanligheten som gör intåg i kungafamiljerna eller är det systemet som knakar i fogarna?

  I Slaget efter tolv diskuterar utrikeskorrespondenten Charlotta Buxton, kunglighetsreporter Rita Tainola och Veera Hellman från Samlingspartiets unga.

  Programledare: Stefan Winiger

  E-post: slaget@yle.fi

 • Svenskspråkiga barn i Helsingfors erbjuds plats på finska daghem på grund av akut personalbrist. Ska det vara så i landets huvudstad?
  I Slaget efter tolv diskuteras frågan av lokalpolitikerna Martina Harms-Aalto (SFP) och Ted Apter (Saml.), helsingforsföräldern Markus Andersén samt Marika Sorja (Sannf.) som jobbat på flera daghem i Helsingfors. Programledare Ann-Charlotte Åkerholm.
  E-post: slaget@yle.fi

 • Markbränderna i Australien väntas ta ny fart igen då extremt höga temperaturer och ökande vind utlovats. Redan nu uppskattas över en miljard djur ha dött i bränderna.
  Hur drabbas biodiversiteten och hur kan natur och djurliv återhämta sig efter katastrofen? Hur kan vi förhindra att bränder av den här typen uppstår och hur kan vi släcka dem?
  Och vilket är sambandet mellan markbränderna och klimatförändringen?
  Vetenskapsredaktören Marcus Rosenlund, professor Leif Schulman och Mike Jurvélius, specialist på globalt brandskydd för skog diskuterar under ledning av Bettina Sågbom.
  E-post: slaget@yle.fi

 • Börjar tiden vara mogen för att förändra religionsundervisningen? Det tycker i alla fall 70 procent av finländarna. Vad skulle bli bättre och vad går förlorat om vi frångår det nuvarande systemet? Och hur kan man garantera att till exempel muslimer och katoliker får det stöd de behöver och som de har rätt till? I Slaget efter tolv diskuterar Maria Björkgren-Vikström, sakkunnig i skolsamverkan vid Kyrkostyrelsen, Birgit Schaffar-Kronqvist universitetslektor i pedagogik vid Helsingfors universitet och rektor Nicke Wulff. Maria Nylund leder ordet. E-post: slaget@yle.fi

 • Läget i Mellanöstern har skärpts ytterligare efter det amerikanska mordet på den iranska generalen Qasem Soleimani. Vilka blir konsekvenserna? I Slaget efter tolv diskuterar USA-experten Oscar Winberg, forskaren Mariette Hägglund vid utrikespolitiska institutet samt utrikesredaktör Viktor Heikel från Svenska Yle.
  Programledare Filip Stén.
  E-post: slaget@yle.fi

 • Efter en turbulent politisk höst stegar vi in i 2020-talet. Utgångsläget är en socialdemokrati som är svagare än någonsin, gröna som växer i takt med klimatuppvärmningen och en höger som försiktigt rör sig åt det konservativa och nationella hållet.
  I Slaget efter tolv diskuterar ledarskribenterna Susanna Ginman, chef för ledarredaktionen på Hufvudstadsbladet och Torbjörn Kevin, tidigare chefredaktör på Åbo Underrättelser.
  Programledare: Stefan Winiger
  E-post: slaget@yle.fi

 • Finlands nya regering, frontad av statsminister Sanna Marin och fyra andra kvinnor har väckt uppmärksamhet både inrikes och utrikes. Äntligen jämlikhet, säger vissa - på bekostnad av erfarenheten säger andra. I Slaget efter tolv debatterar gröna fullmäktigeledamoten i Vasa Laura Ala-Kokko, kristdemokraternas ordförande för den svenska organisationen Leo Byskata och statsvetaren Claus Stolpe vid Åbo Akademi. Ordet leds av Filip Stén.

  E-post: slaget@yle.fi

 • Bioresonans, homeopati, akupunktur - varför tyr sig människor till alternativa vårdformer trots att vården inte grundar sig på vetenskap? Många patienter vittnar om att de verkligen har blivit hjälpta av den alternativa vården där den etablerade läkarkåren har stått handfallen. Vad kan läkarna lära sig av dem som kallas kvacksalvare? I Slaget efter tolv medverkar forskaren Carl-Gustav Stenvall från Åbo Akademi, Yvonne Holm från Helsingfors universitet och läkaren Björn Bragée från Sverige. Maria Nylund leder ordet.
  E-post: slaget@yle.fi

 • Regeringen formulerade en linje gällande al-Hol och utrikesminister Pekka Haavistos fick fortsatt förtroende av riksdagen.Men vad ska vi göra med al - Hol finländarna? I Slaget efter tolv debatterar veteranpolitikern och tidigare människorättsrapportören Elisabeth Rehn (bilden) och terrorismforskaren och politikern Atte Kaleva (Saml).
  Diskussionen leds av Bettina Sågbom.
  E-post: slaget@yle.fi

Lyssna också