Aktuellt 17

Förtroendet för Rinne, Haavistos planer för IS-barnen och FNs klimatmöte

 • 26 min
 • 11 mån. 16 d

Dagens politiska fråga handlar om förtroendet för den socialdemokratiske statsministern Antti Rinne. Efter ett långt möte med centerns riksdagsgrupp meddelade partiordförande Katri Kulmuni att centern är nöjd med regeringsunderlaget, men har inte förtroende på ett personplan, och att partistyrelsen möts omedelbart.
Aktuellt 17 serverar också en mellanrapport från kollektivavtalsförhandlingarna, och uppgifter om att utrikesminister Pekka Haavisto skulle ha försökt pressa en tjänsteman vid Utrikesministeriet att fatta beslut om att ta hem barn till IS-krigare från Syrien
FN:s klimat-toppmöte i Madrid har inletts och samlar delegater från närmare 200 länder

Sändningar

 • må 2.12.2019 17.00 • Yle Vega

Avsnitt

 • Det har varit en händelserik politisk arbetsvecka - både inrikes och utrikes.

  På hemmafronten har den nya regeringen och frågorna kring flyktinglägret Al-Hol dominerat - vi sammanfattar var vi står i nuläget.

  I Storbritannien har man gått till val och röstat fram Boris Johnsson och det konservativa partiet till makten i ett val som inte handlade om Brexit, men ändå handlade om Brexit.

  Vad valet innebär för resten av Europa och EU, det har varit ett av de stora samtalsämnena i Bryssel där man även diskuterade budget och EU:s stora klimatsatsningar.

  Och klimatutmaningar har det även avhandlats i Madrid - men det har varit en sammankomst präglad av förseningar och frågan är hur mycket diskussionerna faktiskt har lett till.

 • Det brittiska parlamentsvalet har kallats ett brexitval och kan bli det som skjutsar ut Storbritannien ur EU.

  Den heta debatten om finländare i al-hol-lägret i Syrien fortsätter i riksdagen, men i al-Hol har finländarna inte hör mycket om vad som pågår i Finland.

  Finlands färska statsminister Sanna Marin (SDP) står inför ett elddop när hon deltar i sitt första EU-toppmöte.

  Den ryska energimarknaden böjer sig inte för klimatåtgärder, fossila bränslen har fortsättningsvis en stark ställning hos vår granne i öst.

 • Den politiska turbulensen fortsätter i Finland. Frågan om de finländska IS-krigarnas familjer och deras möjligheter att få komma hit har skapat en storm kring utrikesminister Pekka Haavisto och hans hantering av frågan, nu kräver allt fler partier tydliga besked.

  Och vår nya statsminister Sanna Marins regering har mer än bara utrikespolitiska frågor att ta tag i - även den finländska gruvlagstifningen väntar på en överhalning och invånare och kommuner väntar ivrigt på att ha mera att säga till om.

  Appropå kommuner ska vi också summera läget kring den infekterade frågan kring sammanslagningen av Kaskö och Närpes - som inte blev av.

  Och så är det en dag i klimatets tecken i Europa - vi rapporterar både från klimatmötet i Madrid och sätter EU-kommissionens nya "gröna giv" under lupp.

 • Finland har fått en ny regering under ledning av socialdemokraten Sanna Marin, men med samma regeringsprogram som den förra regeringen
  I Aktuellt 17 diskuterar vi den nya regeringens största utmaningar med Hufvudstadsbladets ledarskribent Susanna Ginman.
  Utrikes handlar det om vänstervindar i Frankrike, och om hur Myanmars ledare Aung San Suu Kyi försvarar sitt land i den internationella domstolen i Haag angående våldsamheterna mot den muslimska minoriteten rohingyer.
  Vi uppmärksammar också Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed som fick ta emot Nobels fredspris tidigare i eftermiddag.

 • Efter veckor av intensivt politiskt spel börjar nu den nygamla regeringen ta form. Men maktkampen inom regeringen är långt ifrån över. Både SDP och Centern måste nu profilera sig tydligare för att få upp stödet, och många svåra frågor är ännu olösta.

  Knappt hann den dramatiska poststrejken avslutas innan 100 000 industriarbetare gick i strejk. Vad händer nu i förhandlingarna och hur mycket dramatik kan vi vänta oss den här gången? Arbetsmarknadsforskare Mika Helander ger sin bedömning av läget på arbetsmarknaden.

  Internationella antidopningsbyrån Wada stänger av Ryssland från all idrott för följande fyra år. Det hårda beslutet är historiskt, men räcker det till för att stävja den systematiska dopningen?

  Ukrainas presiden Zelenskyj och Rysslands president Putin träffas för första gången öga mot öga, för att diskutera kriget i östra Ukraina. Fredspipan lär ändå inte plockas fram, frågan är fortfarande högkänslig.

 • Ännu en turbulent dag i finländsk politik - SDP vill ha avgående statsministern Antti Rinne som regeringssonderare. Alla andra är inte helt nöjda - o alldeles strax ska vi få veta om det är Rinne som blir regeringssonderare.

  Och spänningen är inte slut där - på söndag kväll bestämmer socialdemokraterna vem de vill se som nästa statsminister. Marin eller Lindtman - det är frågan.

  - och det valet kan påverka också väljarstödet - i Yles färska partmätning faller valvinnaren SDP till fjärde plats medan Sannfinländarna vinner ännu mer mark.

  Varför? frågar vi oss i dagens sändning

  Och det kokar inom poliitken också i Storbritannien - där drar det ihop sig till parlamentsval och ordet på allas läppar är förstås - - - - - - BREXIT!

 • Rinne har avgått och regeringen har avgått, men den politiska krisen fortsätter. Socialdemokraterna kan fortfarande inte förlåta Centerns rävspel mot Rinne, och det talas om hämnd. Kan partierna lita på varandra och kan de regera tillsammans?

  Vad handlar SDP:s och Centerns konflikt egentligen om? Handlar det om dålig personkemi eller om ideologiska klyftor?

  Just nu lutar det mot att Sanna Marin blir Finlands följande statsminister, men en maktkamp pågår inom SDP som måste förnya sig.

  Nato firar som bäst sitt 70-årsjubileum under toppmötet i London. Men någon feststämning råder inte. Interna gräl pågår inför öppen ridå, och frågan är hur trovärdig försvarsalliansen är idag.

  I Chile är de massiva demonstrationerna inne i något av en svacka, men det är långt ifrån över. Vi får en rapport från huvudstaden.

 • Det har varit en dramatisk dag inom politiken: statsminister Antti Rinne lämnade in regeringens avskedsansökan. På presidentens begäran fortsätter regeringen nu som en expeditionsministär.
  Det lutar mot att regeringen fortsätter med samma fem partier - men med en ny statsminister från socialdemokraterna. Både kommunikationsminister Sanna Marin och riksdagsgruppens ordförande Antti Lindtman har anmält intresse.
  Aktuellt 17 handlar också om nya Pisa-resultat som visar att Finland håller sig kvar i Pisa-toppen, men klyftan mellan vad olika elever kan syns allt tydligare.
  Det handlar också om det brittiska parlamentsvalet nästa vecka

 • Dagens politiska fråga handlar om förtroendet för den socialdemokratiske statsministern Antti Rinne. Efter ett långt möte med centerns riksdagsgrupp meddelade partiordförande Katri Kulmuni att centern är nöjd med regeringsunderlaget, men har inte förtroende på ett personplan, och att partistyrelsen möts omedelbart.
  Aktuellt 17 serverar också en mellanrapport från kollektivavtalsförhandlingarna, och uppgifter om att utrikesminister Pekka Haavisto skulle ha försökt pressa en tjänsteman vid Utrikesministeriet att fatta beslut om att ta hem barn till IS-krigare från Syrien
  FN:s klimat-toppmöte i Madrid har inletts och samlar delegater från närmare 200 länder

 • I dag blev klart att den socialdemokratiska ministern för statens ägarstyrning Sirpa Paatero avgår, på grund av oklarheterna kring de postanställdas arbetsvillkor - och vem som har vetat vad och när.
  Statsminister Antti Rinne vidhåller att han själv inte har gjort något fel, men säger att tjänstemännen kanske har informerat dåligt och att ägarstyrningsministern inte har varit tillräckligt tydlig.
  Aktuellt 17 handlar också om den allt råare brottsligheten i Sverige: politikerna kan inte kan säga att de inte har sett den här utvecklingen komma, anser en grävande journalist i Sverige.
  Vi träffar också flyktingar från Venezuela som har tagit sig till Europa.

 • Aktuellt 17 minns den förra riksdagsledamoten Maarit Feldt-Ranta från SDP som nu har avlidit av den magcancer som hon drabbades av för tredje gången i början av det här året. Inom SDP var Feldt-Ranta en svensk röst med inflytande, och vi hör kommentarer av hennes kolleger i riksdagen.
  Vi resonerar också kring varför läget på arbetsmarknaden är så krångligt just nu.
  Utrikes handlar det om Nato: häromveckan kallade Frankrikes president Emmanuel Macron Nato för en hjärndöd allians. I dag fick han Natochefen Jens Stoltenberg på besök.

 • Poststrejken är avslutad. Och det verkar som att arbetartagarsidan drog det lite längre strået.

  Men det är inte över. Nya strejker hotar inom den tunga industribranschen, och nu hotar Skogsindustri att hämnas med en lockout. Mera konflikter är alltså att vänta.

  Den politiska turbulensen kring posten ser inte heller ut att lägga sig. Tre oppositionspartier lämnar nu in en interpellation om regeringens ägarpolitik.

  EU har nu valt en ny kommission, efter en svår och utdragen urvalsprocess. Den blev inte helt jämställd, men har en klart annan framtoning än den förra. Nu ska man satsa mer än någonsin på socialrättvisa och ambitiösa klimatmål.

Lyssna också