Nyhetspodden

Höga svallvågor efter metoo i Sverige

 • 16 min
 • tillsvidare

I Sverige går debatten fortfarande het om metoo-rörelsen - inte så mycket om själva övergreppen men om hur man får berätta om övergrepp och hur man får eller inte får sprida berättelserna.
Hur går diskussionen och hur skiljer sig den svenska metoo-rörelsen från den finländska?
Det här pratar Svenska Yles Nordenkorrespondent Marianne Sundholm om i Nyhetspodden tillsammans med Carin Göthelid

Sändningar

 • ti 10.12.2019 15.40 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Boris Johnson och hans konservativa parti tog en historisk skrällseger i det brittiska parlamentsvalet. Vad betyder valresultatet för Storbritannien? Är det här början på slutet eller slutet på början på den långa brexitsagan? Kommer vi att sitta och diskutera brexit fortfarande om ett år? Det här pratar utrikesreporter Viktor Heikel, EU-korrespondent Rikhard Husu och Johannes Tabermann i Nyhetspodden.

 • Det bor drygt 30 finländska barn i Al-hol-lägret i Syrien.
  De har blivit ett av höstens största politiska samtalsämnen, för ingen kan bestämma sig för vad som ska hända med dem.
  Yles utrikesreporter har som enda finländska journalist besökt Al-hol två gånger - under hurdana förhållanden lever barnen? Nyhetspodden med Antti Kuronen och Johanna Minkkinen.

 • Storbritannien ska välja ett nytt parlament som i sin tur ska försöka fatta beslut i den extremt utdragna brexitprocessen. Fungerar premiärminister Boris Johnsons strategi med en showartad och skandalkantad kampanj? Och kan han hålla sitt löfte om utträde ur EU 31.1 nästa år?
  Utrikesreportern Viktor Heikel och Carin Göthelid pratar om det här i Nyhetspodden.

 • I Sverige går debatten fortfarande het om metoo-rörelsen - inte så mycket om själva övergreppen men om hur man får berätta om övergrepp och hur man får eller inte får sprida berättelserna.
  Hur går diskussionen och hur skiljer sig den svenska metoo-rörelsen från den finländska?
  Det här pratar Svenska Yles Nordenkorrespondent Marianne Sundholm om i Nyhetspodden tillsammans med Carin Göthelid

 • Finland håller på att få en ny regering med socialdemokraten Sanna Marin i spetsen. Men ingen ska tro att lugnet nu lägger sig i politiken, för det är nu det börjar. Både Centern och SDP ligger risigt till i opinionsmätningarna och ska nu samsas om de riktigt stora och svåra framtidsfrågorna. Hur ska det gå? Det här diskuterar politiska reportern AG Karlsson och Carin Göthelid i Nyhetspodden.

 • Nästan var fjärde finländare skulle rösta på Sannfinländarna om det vore riksdagsval i dag och det här är historiska siffror. Det visar Yles senaste partimätning. Centern slår ett annat rekord och har sina sämsta opinionssiffror på 100 år.
  Vad är det som händer i den finländska politiken? Det här pratar politiska reportern Ingemo Lindroos och Carin Göthelid om i Nyhetspodden.

 • Socialdemokraterna Sanna Marin och Antti Lindtman är bägge redo att ta över efter Antti Rinne. Statsministerbytet kan tillfälligt höja den annars sjunkande stöder för socialdemokraterna. Men världen ser inte ut som förr och frågan är om partiet kan hitta den nya arbetaren.
  I Nyhetspodden samtalar politiska reportern Johan Ekman och Carin Göthelid om socialdemokraternas kris.

 • De senaste veckornas politiska följetong i Finland har sannerligen bjudit på mer än väntat.

  Socialdemokraternas Antti Rinne fick stiga åt sidan, medan oppositionen kunde sitta bänkad i åskådarsoffan med en påse popcorn och beskåda kalabaliken. Nu väntar nästa avsnitt och utmaningen att föra en samstämmig regeringspolitik samtidigt som misstänksamma blickar kastas mellan åtminstone två av regeringspartierna.

  Susanna Sjöstedt från Svenska Yles politikergrupp och Thomas Silén summerar läget och spekulerar kring följderna i dagens Nyhetspodd.

 • Statsminister Antti Rinne har inte längre regeringskumpanen Centerns förtroende, efter oklarheterna kring hela posthärvan. Men Centern vill att regeringsbasen hålls oförändrad. Ger Rinne nu självmant ifrån sig makten eller tvingar han fram ett nyval? Och vad vinner Centern på att bli av med Rinne? I Nyhetspodden det senaste kring regeringskrisen, med politikreporter Freddi Wahlström och Johannes Tabermann.

 • Det blev en svart fredag för regeringen Rinne och Socialdemokraterna. Posthärvan kulminerade i att ägarstyrningsminister Sirpa Paatero tvingades avgå. Men posttraumat är inte över. Statsminister Antti Rinne sitter kvar i sin rävsax, medan oppositionen har fått upp vittringen. Klarar regeringen sig med att offra en minister eller kommer fler huvuden ännu att rulla? Nyhetspodden med politiska reportern Johan Ekman och Johannes Tabermann.

 • Fejknyheter - dessa falska, förvrängda, förvirrande och fabricerade så kallade nyheter - flimrar förbi i våra dagliga flöden. Det är mycket snack om fejknyheter och hur farliga de är. Men hur ska vi känna igen dem, och hur stort och nytt problem är de egentligen? Nyhetspodden med Jonas Jungar chef för kvalitetskontroll på Svenska Yle och Johannes Tabermann.

 • Donald Trump är en bra president och har gjort det han har lovat - det tycker många amerikaner som tycker att riksrättsprocessen är både orättvis och onödigt slöseri med skattepengar. Trump har också ett starkt stöd bland de amerikanska folkvalda i kongressen.
  Hur resonerar Trumps vänner? Det pratar Svenska Yles USA-korrespondent Ville Hupa om med Carin Göthelid i Nyhetspodden.

Lyssna också