Östnyland på 20 minuter

28.11.19 En morgon med bestörtning i Sannäs och charmoffensiv i Ebbo

 • 19 min
 • tillsvidare

Att börja skjutsa elever till Borgå centrum från Sannäs och Illby istället för att satsa på skolbyggnaderna är ingen bra idé anser Marianne Falck-Hvilstafeldt som är ordförande för Sannäs Hem och skola.

I Ebboskogarna pågår delar av försvarsmaktens huvudkrigsövning Kaakko 19. På onsdag var det dags för en charmoffensiv bland dagisbarn. Vi möter Ida Karlqvist och Mats Hansson.

Mikael Kokkola är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Fredrika Sundén är morgonreporter. Mira Bäck är reporter. Bettina Aspfors är nyhetschef.

Sändningar

 • to 28.11.2019 12.10 • Yle Arenan

Avsnitt

 • I dagens podcast träffar vi en Liljendalbo som tycker att det är viktigt att man också i fortsättningen kan gå in på ett bankkontor och uträtta ärenden. Borgåunga som vill satsa på företagsverksamhet kan nu få ekonomiskt stöd. Och fredagskaffegänget funderar på lokala pizzeriors ekonomi och på spraymålade älgar.

  I programmet medverkar Wille Grönman, Emelia Turunen, Laura Linkola, Annika Lindfors, Oscar Taimitarha, Saila Rosas, Klaus Suhonen och Mikael Grönroos.

  Katarina Lind är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Fredrika Sundén är morgonreporter. Helena von Alfthan är reporter och Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • I dagens podcast pratar vi också om döda regnbågslaxar, som påträffats i Storträsk i Sibbo. Vi hör också att skogen i Gammelbacka bevaras enligt Borgå stads nya utvecklingsplaner.

  I programmet medverkar Tom Liljestrand, Pia Aaltonen, Tomi Tukiainen, Esa Tiihonen och Sofie Backlund.

  Katarina Lind är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Mikael Kokkola är morgonreporter. Hedvig Sandell är reporter. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • I dagens podcast träffar vi också en Gammelbackabo, som var med på invånarmötet som besöktes av Borgås stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula. Nu ska staden utveckla Gammelbacka som stadsdel och vi får exempel på vad som fungerar bra och mindre bra där.

  I programmet medverkar Anni Wahlström, Benjamin Andersson, Mikael Forstén, Leif Eriksson och Gunn-Britt Grönholm.

  Katarina Lind är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Fredrika Sundén är morgonreporter. Mikael Kokkola, Lone Widestam och Stefan Paavola är reportrar. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • Vem har placerat stockar på skogsstigar vid Tornberget i Hammars i Borgå? Vi får också en kommentar om händelsen av Borgå stad. Dåliga vägar i Östnyland upprör. Vår reporter kollar in Söderkullavägen i Sibbo, och hör vad NTM-centralen har att säga om underhållet av vägen.

  I programmet medverkar Tuomas Vasama, Heikki Vestman, Kevin Andersson, Per Högström och Bastret Dushi.

  Katarina Lind är programvärd, Helena von Alfthan är nyhetsvärd och Fredrika Sundén är morgonreporter. Patrik Skön, Hedvig Sandell och Mikael Kokkola är reportrar. Mikael Crawford är producent.

 • Viltbroar ska leda djur över motorvägen. Allt från möbler till skolplanscher och djurskelett gick åt när Strömborgska skolans inredning såldes på loppis. Olivia Kortelainen från PSS önskar daminnebandy skulle få mera uppmärksamhet. Kungsvägen syntes på resemässan i helgen.

  Medverkande i podcasten är Thomas Vintervik, Kajsa Lindblom, Ronja Kuusela, Carola Wiksten, Krister Karlsson, Olivia Kortelainen och Mia Aitokari.

  Vi som gör podcasten heter Helena von Alfthan, Mikael Kokkola, Isabella Mattsson, Stefan Härus och Fredrika Sundén.

 • I dagens podcast hör vi att allt fler besöker Sibbo storskogs nationalpark. Dessutom hör vi vad skärgårdsbor i Sibbo tycker att borde ingå i kommunens nya skärgårdsprogram.

  I programmet medverkar Eijaliisa Koivu, Synnöve Sjöholm, Gunilla Holmberg, Göran Martin, Carina Wennström och Jan Fröjdman.

  Katarina Lind är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Fredrika Sundén är morgonreporter. Mira Bäck, Hedvig Sandell och Lone Widestam är reportrar. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • I dagens podcast hör vi hur OK Trian förbereder sig för uppskattningsvis 50 000 besökare vid Jukolakavlen i Ebbo 2022. Dessutom träffar vi föreningens nya träningschef. Många rektorer i Finland är utbrända, men rektor Jan-Erik Holmqvist vid Söderkulla skola i Sibbo blir inte stressad i första taget.

  I programmet medverkar Otto Simosas, Jari Johansson, Katariina Salmela-Aro och Jan-Erik Holmqvist.

  Katarina Lind är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Helena von Alfthan är morgonreporter. Fredrika Lindholm och Tintin Råholm är reportrar. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • Ifall anläggningarna i Sköldvik körs ner, så kommer grannarna att märka av det i form av att buller och facklor uppstår, säger Martina Haglund, personalchef på Borealis.

  Cia Åström är med om att etablera en lokal Zontaklubb i Sibbo, som ska jobba för att stärka kvinnors ställning i samhället.

  I podcasten träffar vi också en aktör som bidragit till Lovisas höga andel av fasta bredband,
  det vill säga Liljenets styrelseordförande, Paul Valkama.

  Vi som gör podcasten heter Mikael Kokkola, Stefan Härus, Hedvig Sandell och Rebecka Svedberg,

 • Lovisa satsar på byggrea för att locka nya invånare. Föreningar i Östnyland kan få stöd av utvecklingsföreningen Silmu för att skaffa maskiner och redskap. Mer om det här i dagens podcast.

  I programmet medverkar Anette Sundström, Tiina Kurki, Marina Silvast, Henry Johansson och Miia Hento.

  Katarina Lind är programvärd, Helena von Alfthan är nyhetsvärd och Mira Bäck är morgonreporter. Hedvig Sandell och Mikael Kokkola är reportrar. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • I dagens podcast handlar det också om Borgå huvudbibliotek som fyller 20 år. För tillfället förnyas bibban, som bland annat ska få en estrad och ett hobbyrum.

  I programmet medverkar Fredrick von Schoultz, Matilda Rehnstrand, Sigfrid Ahlberg, Monica Äikäs och Malin Hollmén.

  Katarina Lind är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Fredrika Sundén är morgonreporter. Hedvig Sandell och Mikael Kokkola är reportrar. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • I dagens podcast går vi också på invigningen av Pyttisborg. I nybygget arbetar till exempel Pyttis kommuns ledning och församlingen. Dessutom finns där privata bostäder. Fredagskaffegänget funderar på den milda vintern i Östnyland, och åsikterna går isär.

  I programmet medverkar Rune Drockila, Anne Skoas, Christel Liljeström och Malin Lönnroth.

  Katarina Lind är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Fredrika Sundén är morgonreporter. Hedvig Sandell och Mira Bäck är reportrar. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • I dagens podcast handlar det också om en ny talangskola som har öppnat dörrarna i Söderkulla. Det är Noora Karma, känd trollkonstnär och mentalist i Finland, som står bakom projektet.

  I programmet medverkar Melanie Rosas, Noora Karma, Ove Simosas och Dan Wickholm.

  Katarina Lind är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Fredrika Sundén är morgonreporter. Leo Gammals och Mikael Kokkola är reportrar. Bettina Aspfors är nyhetschef.

Lyssna också