Yle Vega Österbotten

"Inget problem med föreläsning som är kritisk mot vaccin vid Åbo Akademi"

 • 4 min
 • tillsvidare

Mikael Lindfelt, forskare och vicerektor vid Åbo Akademi, anser inte att det finns några problem med att det en föreläsning som är vaccinkritisk till innehållet ordnas i universitetets utrymmen. - Det är helt klart vem som står som arrangör och den arrangören har en helt egen linje, säger Lindfelt som forskar kring vaccinfrågan.

Sändningar

 • må 28.10.2019 11.00 • Yle Arenan

Avsnitt

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Det är viktigt att kulturen kommer sig ut på landsbygden och det är ingen skillnad om vi spelar för 150 i Liljendal eller 400 i Schaumanssalen i Jakobstad, känslan är ändå den samma. Det säger Thomas Enroth som till Årets stora julkonsertturné samlat ihop fyra av Svenskfinlands mest omtyckta artister, alla med lite olika musikalisk bakgrund. Philip Järvenpää, Heléne Nyberg, Kristoffer Streng och Susann Sonntag sprider julstämning i Svenskfinland fr.o.m 19.11.

 • Efter att ha dokumenterat danspublikens minnen i tre böcker har nu Alice Lillas, Margareta Södergård och Marianne Nordman gett sig i kast med dansorkestrarna. I boken "Scenen är vår" samlas österbottniska dansmusikers minnen.

 • Sveriges ambassadör Anders Ahnlid befinner sig i Österbotten för att bland annat inviga Sveriges honorärkonsulat i Vasa.

 • Den 8 november tog en grupp ÅA-studerande över sändningen och bjöd på reportage och intervjuer om bland annat julkalendrar för vuxna, trenden att hyra vardagskläder och innebandy över språkgränsen.

 • Skolindragningar är aktuella på många håll i Österbotten. Trenden är klar, små byskolor stänger och elever centraliseras till större skolor. Det här väcker nästan alltid debatt, åtminstone i lokalsamhället. Universitetslärare Ann-Sofie Smeds-Nylund har nyligen doktorerat i just det här - det vill säga i hur den offentliga diskussionen ser ut när det kommer till skolindragningar.

 • Nu finns det en shoppinggalleria för vänner av vintage och cirkulär ekonomi. I Minimossen säljs varor som har donerats av Stormossens kunder och iståndsätts och renoverats.

 • På Vamia i Vasa anordnades den 5.11 en minimässa för studerande som deltar i studieprogrammet "Ett år som företagare". Bland företagen fanns bland ett som hjälper folk att sälja sin bil, ett som fotograferar sällskapsdjur och ett som säljer festliga sockervaddsfigurer.

 • Nu kan du ladda ner mobilappen "Pocket democracy" som ska hjälpa dig följa med lokalpolitiken. I det här skedet är det endast Malax kommun som deltar i projektet. Men i framtiden hoppas Jenny Lindholm och Janne Berg, forskare vid Åbo Akademi, att alla österbottniska kommuner hittas i applikationen.

  Programledare: Kati Enkvist.

 • Fotbollslaget IK Myran från Nedervetil steg i fjol sensationellt till damligan. Lördagen den 2 november är en ödesmättad dag, då laget möter PK-35 i en returmatch som avgör om Myran hålls kvar i den högsta serien.

 • En av de största skillnaderna mellan begravningar nu och på 1930-40 talet är att det förr var de anhöriga som tog hand om den döde. Tidigare skedde begravningsceremonierna enbart utomhus, med undantag för soldater som stupat i krig. Det här och mycket annat framgår ur den magistersavhandling i teologi Gerd Lindén skrev om begravningsseder i Närpes och Kaskö på 1930- och 40 talet. Gerd Lindén är kantor i Närpes församling. Redaktör Pia Lagus.

 • Stundars friluftsmuseum ordnar torsdagen den 31.10 en temakväll om traditioner kring döden och begravningar i Österbotten för 100 år sen. Forskare Susanne Lagus och museipedagog Pia Timberg intervjuas av Roger Källman.

 • Gamla prästgården i Korsnäs fungerar numera som museum och festlokal. I byggnaden som uppfördes 1831 finns i dagens läge över 800 föremål som alla berättar en del av bygdens historia. Pontus Westmalm utför sin Kulturarvspraktik i prästgården och till hans uppgifter hör att fotografera och digitalisera alla föremål. Ett tidsdrygt arbete som samtidigt ger Pontus, som även jobbar som museiguide, möjligheten att lära känna huset och dess historia mycket väl. Redaktör Pia Lagus.

Lyssna också