Östnyland på 20 minuter

21.11.2019: Borgå satsar stort på att vara en äkta julstad och poststrejken blir dyr för Nya Östis

 • 20 min
 • tillsvidare

Har du väntat på att de nya trapporna vid Kvarnåsen i Lovisa ska bli klara? Nu är de klara och ska snart invigas officiellt. Polisen har slutat leta i terrängen efter kvinnan som försvann i Strömfors. Vi pratar också om Lovisas julhem, som snart öppnar dörrarna för allmänheten.

I programmet medverkar Katarina Broas, Carita Liljendahl och Markus Hammarström.

Katarina Lind är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Mikael Kokkola är morgonreporter. Helena von Alfthan och Rebecka Svedberg är reportrar. Bettina Aspfors är nyhetschef.

Sändningar

 • to 21.11.2019 10.52 • Yle Arenan

Avsnitt

 • I dagens podcast hör vi att allt fler besöker Sibbo storskogs nationalpark. Dessutom hör vi vad skärgårdsbor i Sibbo tycker att borde ingå i kommunens nya skärgårdsprogram.

  I programmet medverkar Eijaliisa Koivu, Synnöve Sjöholm, Gunilla Holmberg, Göran Martin, Carina Wennström och Jan Fröjdman.

  Katarina Lind är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Fredrika Sundén är morgonreporter. Mira Bäck, Hedvig Sandell och Lone Widestam är reportrar. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • I dagens podcast hör vi hur OK Trian förbereder sig för uppskattningsvis 50 000 besökare vid Jukolakavlen i Ebbo 2022. Dessutom träffar vi föreningens nya träningschef. Många rektorer i Finland är utbrända, men rektor Jan-Erik Holmqvist vid Söderkulla skola i Sibbo blir inte stressad i första taget.

  I programmet medverkar Otto Simosas, Jari Johansson, Katariina Salmela-Aro och Jan-Erik Holmqvist.

  Katarina Lind är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Helena von Alfthan är morgonreporter. Fredrika Lindholm och Tintin Råholm är reportrar. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • Ifall anläggningarna i Sköldvik körs ner, så kommer grannarna att märka av det i form av att buller och facklor uppstår, säger Martina Haglund, personalchef på Borealis.

  Cia Åström är med om att etablera en lokal Zontaklubb i Sibbo, som ska jobba för att stärka kvinnors ställning i samhället.

  I podcasten träffar vi också en aktör som bidragit till Lovisas höga andel av fasta bredband,
  det vill säga Liljenets styrelseordförande, Paul Valkama.

  Vi som gör podcasten heter Mikael Kokkola, Stefan Härus, Hedvig Sandell och Rebecka Svedberg,

 • Lovisa satsar på byggrea för att locka nya invånare. Föreningar i Östnyland kan få stöd av utvecklingsföreningen Silmu för att skaffa maskiner och redskap. Mer om det här i dagens podcast.

  I programmet medverkar Anette Sundström, Tiina Kurki, Marina Silvast, Henry Johansson och Miia Hento.

  Katarina Lind är programvärd, Helena von Alfthan är nyhetsvärd och Mira Bäck är morgonreporter. Hedvig Sandell och Mikael Kokkola är reportrar. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • I dagens podcast handlar det också om Borgå huvudbibliotek som fyller 20 år. För tillfället förnyas bibban, som bland annat ska få en estrad och ett hobbyrum.

  I programmet medverkar Fredrick von Schoultz, Matilda Rehnstrand, Sigfrid Ahlberg, Monica Äikäs och Malin Hollmén.

  Katarina Lind är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Fredrika Sundén är morgonreporter. Hedvig Sandell och Mikael Kokkola är reportrar. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • I dagens podcast går vi också på invigningen av Pyttisborg. I nybygget arbetar till exempel Pyttis kommuns ledning och församlingen. Dessutom finns där privata bostäder. Fredagskaffegänget funderar på den milda vintern i Östnyland, och åsikterna går isär.

  I programmet medverkar Rune Drockila, Anne Skoas, Christel Liljeström och Malin Lönnroth.

  Katarina Lind är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Fredrika Sundén är morgonreporter. Hedvig Sandell och Mira Bäck är reportrar. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • I dagens podcast handlar det också om en ny talangskola som har öppnat dörrarna i Söderkulla. Det är Noora Karma, känd trollkonstnär och mentalist i Finland, som står bakom projektet.

  I programmet medverkar Melanie Rosas, Noora Karma, Ove Simosas och Dan Wickholm.

  Katarina Lind är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Fredrika Sundén är morgonreporter. Leo Gammals och Mikael Kokkola är reportrar. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • Sibbobon och biologen Anders Albrecht berättar mer om hur djuren påverkas av den regniga vintern. Vi hör också en Liljendalbonde kommentera läget med höstvetet. Dessutom pratar vi med den nya ordföranden vid Borgå Akilles skidsektion. Hur får man upp intresset för skidning då vintrarna är snöfattiga?

 • Under 2020-talet ska Sibbo Energi gräva ner alla ledningar som går genom skog. I podcasten funderar Lovisa Tors nya tränare Peik Salminen på lagets steniga framtid. Vi spelar också vintergolf tillsammans med Benny Hölgström.

  Vi som gör podcasten heter Mikael Kokkola, Leo Gammasl, Fredrika Sundén och Helena von Alfthan.

 • Svenskläraren Hanna Graeffe önskar att Sibbo skulle satsa på mer undervisning också för dem som läser kort svenska. Tf bildningsdirektör Hannu Ollikainen påpekar att Sibbo satsat mycket på lång svenska och språkbad. Sibbos kommundirektör Mikael Grannas och Borgås stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula kommenterar vårdreformen. Fredagskaffegästerna Christina Mickos och Mikael Grönroos har jul i sinnet.

  Vi som gör podcasten heter Helena von Alfthan, Stefan Härus och Fredrika Sundén.

 • Hur firar man jul i Borgå skyddshem? Och vilka tider på året är där som livligast? Svar på de här och andra frågor får vi i dagens podcast.

  I programmet medverkar Marika Johansson, Staffan Björkell, Irina Lemberg, Cecilia Forsén, Majvor Tillander och Marianne Reijonen.

  Katarina Lind är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Fredrika Sundén är morgonreporter. Fredrika Lindholm är reporter och Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • Lovisas ledande läkare säger upp sig och staden har överlag problem med att rekrytera läkare. Mer om det här i dagens podcast. Dessutom hör vi en besviken mamma efter beskedet om att Kuggom dagis inte får pengar i Lovisas budget för nästa år.

  I programmet medverkar Linda Varoma, Carita Schröder, Alf Lindholm och Rolf Törnqvist.

  Katarina Lind är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Fredrika Sundén är morgonreporter. Helena von Alfthan, Mira Bäck och Stefan Paavola är reportrar. Bettina Aspfors är nyhetschef.

Lyssna också