Markku Harju finns där för djuren: "Behöver de hjälp, så försöker jag hjälpa"
- 27 min
- 7 mån. 23 d
Vi träffar hängivna djurvänner på olika håll av Svenskfinland. Vid Axxell Brusabys djurskötarutbildning i Kimito lär studerandena sig att ta hand djur, också mer exotiska arter. Juanita Blåfield i Borgå har 10 husdjur där hemma, av vilka fem är hönor. Vilda djur som skadats får ett tillfälligt hem hos Markku Harju i Norra Vallgrund. Då de är friska, släpper han ut dem igen i det fria.
Länkar och artiklar
Tilläggsuppgifter
Bild 16:9 HD
TV-sändningens ljudspår svenska stereo
Textning programtextning (svenska) finska svenska
Kan ses utomlands
Sändningar
- Yle Teema Fem
Avsnitt
-
De håller det svenska vid liv på sin hemort För 30 år sedan startade Karin Ihalainen en svenskspråkig dagklubb i Lahtis. Klubben har i dag vuxit till en skola med 132 barn. Östermyra svenska förening värnar om Seinäjokis svenska rötter.24 min Starta programmet
-
Många på jobbet säger att jag är mer en Närpesbo än vietnames Hur präglar språket och dialekterna livet i Svenskfinland? För Duong The Vinh som kom till Närpes från Vietnam har det varit ett viktigt steg i integrationen att lära sig den lokala dialekten.24 min Starta programmet
-
De unga idrottslöftena siktar mot stjärnorna Bertta Timmerbacka flyttade till Kimitoön för att bli bäst i dressyrritt. Vexalakillen Emil Hertén har siktet inställt på att bli snowcrossproffs i Nordamerika.23 min Starta programmet
-
Var allt verkligen bättre förr? Matkultur, trafiksäkerhet och skolundervisning - vad har förändrats genom åren? Var det bättre förr?23 min Starta programmet
-
Konsten har blivit deras liv Marcus Lerviks i Vasa tar inspiration av naturen i sina verk. Pia Rousku är en av många konstnärer som hittat ett hem för sitt skapande i Korpo i den åboländska skärgården.24 min Starta programmet
-
Österbottningarna har varit uppfinningsrika i hundratals år Wasa innovation center är en mötesplats som ska föda nyföretagande och revolutionerande idéer. Robotikens betydelse i vårt samhälle ökar hela tiden - hur långt har vi kommit?28 min Starta programmet
-
"Jag skulle vilja att det var möjligt att göra musik utan att oroa mig för tid och pengar" Hur är det att slå sig fram i musikbranschen idag? Vi träffar Anna-Stina Jungerstam från Helsingfors, även känd under artistnamnet Nightbird.28 min Starta programmet
-
Det här är den hårdaste sporten i världen, så nog är det roligt att testa sig lite Tomas Vesalainen i Kimito tränar stenhårt för tuffa MMA-matcher - där nästan allt är tillåtet. Helén Hirvelä arbetade många år utomlands som proffsmodell. Nu är hon tillbaka i Österbotten.27 min Starta programmet
-
"Smakar det gott så är det gott" Gunilla Norrlin har under senaste år satsat på att tillverka lyxiga chokladpraliner på sitt bageri i Kvimo. Det har gått 20 år sedan Maria Tigerstedt började tillverka viner på Mustila gård i Elimä.27 min Starta programmet
-
"Man har lite luffarblod, tycker om att vara på vägen och se nya landskap" Under det här året har finländare "hemestrat" flitigt, det vill säga rest omkring i eget hemland.27 min Starta programmet
-
Vad gör sjöbevakaren, bibliotekarien och chefskonservatorn egentligen? De ser till att vi är trygga till sjöss - de bildar och underhåller oss - och förvaltar de mest fantastiska skatter för framtida generationer. Och vi följer med dem en dag på jobbet.27 min Starta programmet
-
"Lyckas man motivera sig själv, kan man också motivera andra" Hur skapar man en meningsfull vardag för sig själv, då livet känns tungt? Erfarenhetsexpert Pia Alarto i Ingå har hittat en balans i livet igen, genom att dela sina svåra erfarenheter med andra.27 min Starta programmet
- De vågade byta riktning i livet må 1.3. kl 19.55 · Yle Teema Fem
- sö 7.3.2021 må 8.3. kl 19.55 · Yle Teema Fem
- sö 14.3.2021 må 15.3. kl 19.55 · Yle Teema Fem
- sö 21.3.2021 må 22.3. kl 19.55 · Yle Teema Fem
- sö 28.3.2021 må 29.3. kl 19.55 · Yle Teema Fem
Klipp
-
Finlandssvenska Harri Höglund förverkligar sin dröm i finska Nakkila6 min Starta programmet
-
"Språköarna är en resurs för Svenskfinland" I finskspråkiga Lahtis har den svenska skolan över 130 elever:7 min Starta programmet
-
"Seuraavana: Seinäjoki. Nästa: Östermyra" Föreningsaktiva stärker det svenska i Seinäjoki.8 min Starta programmet
-
“Det låter främmande när vuxna börjar använda våra ord” Ungdomarna i Lagstads skola i Esbo är måna om att tala korrekt, men de odlar också ett alldeles eget språk sinsemellan.7 min Starta programmet
-
Vietnamesiska Vinh talar som en äkta Närpesbo - dialekten gjorde att han lättare accepterades För Duong The Vinh som kom till Närpes från Vietnam har det varit ett viktigt steg i integrationen att lära sig den lokala dialekten.7 min Starta programmet
-
Alla Nagubor kan uttrycket "set käringen i kärrån å köör on ti körkan" Allt färre Nagubor talar den egna dialekten i dag, men man vill ändå att dess särdrag ska bevaras.7 min Starta programmet
-
Friidrottstjejerna Ella och Natalie har kul på vägen mot toppen Esbo IF-kastaren Ella Råstedt och sprintern Natalie Jakobsson har fått goda vänner och fina minnen genom idrotten, men också lärt sig att förlora.5 min Starta programmet
-
Vexalakillen Emil Hertén kör hårt och hoppar högt med siktet inställt på Nordamerika Drömmen är att gå i farbror Viktors fotspår och bli snöskoterproffs.8 min Starta programmet
-
Bertta Timmerbacka flyttade till Kimitoön för att satsa på dressyren Bertta Timmerbacka kunde knappast ana vad som väntade då hon för några års sedan deltog i en tävling, där priset var en lektion med Finlands främsta dressyrryttare, Anna von Wendt, i Björkboda.8 min Starta programmet
-
Läraren skulle ha kravatt och nias – men var skolundervisningen bättre förr? En skolelev i den Svedbergska skolan i Munsala bockade, neg och niade. Var man stygg blev det skamvrån. Mycket har förändrats men var det bättre förr?7 min Starta programmet
-
Gamla tiders bilar var vackra, men livsfarliga – allt var inte bättre förr i trafiken Trafiksäkerheten är definitivt bättre nu, men bilarna var vackrare förr, det konstaterar bilentusiasten Johan Gröndahl.7 min Starta programmet
-
Mer än bara brun mat på tallriken i dag: "Allt var inte bättre förr" På vilket sätt har maten och sättet att tillreda den förändrats sedan 1970-talet? Vi lagar och smakar på uppiffade varianter av gamla recept.7 min Starta programmet
Närbild
Aktuellt och nära Svenskfinland runt
Aktualiteter från Svenskfinland.