Efter Nio radio

Efter Nio radio med miljömedvetna Julia Degerth (Serien finns på Arenan)

 • 35 min
 • utgått

Bloggaren och miljöaktivisten Julia Degerth har följt zero waste-livsstilen i flera år men blev till sist så provocerad att hon slutade. Vad var det som fick henne att göra det? Hur ska man tänka och agera om man vill vara så miljömedveten som möjligt? Camilla Sederholm är expert på hållbara lösningar. Hon är ointresserad av vad som hamnar i sopkärlet - det är själva konsumtionen vi ska komma åt, menar hon.

Sändningar

 • on 13.11.2019 21.03 • Yle Vega

Avsnitt

 • Nästa vecka firas Barnkonventionens dag. Hur bra känner vi till barnens rättigheter, frågar sig Barnavårdsföreningens verksamhetsledare Pia Sundell. Hon utmanade sig själv och oss att aktivare lyssna till barnen och ta deras åsikter i beaktande. Med och diskuterar är också Tove Lönnqvist från Rädda Barnen.

 • Bloggaren och miljöaktivisten Julia Degerth har följt zero waste-livsstilen i flera år men blev till sist så provocerad att hon slutade. Vad var det som fick henne att göra det? Hur ska man tänka och agera om man vill vara så miljömedveten som möjligt? Camilla Sederholm är expert på hållbara lösningar. Hon är ointresserad av vad som hamnar i sopkärlet – det är själva konsumtionen vi ska komma åt, menar hon.

 • Modejournalisten Sami Sykkö lärde sig svenska då han i ungdomen sålde på salutorget. Hans motivation till att behärska språket var att få så många produkter sålda som möjligt. Då gällde det att prata oavsett om språket var korrekt eller ej. Idag talar Sami en mycket god svenska tack vare sin inställning. Satu Pessi är ordförande för Svensklärarna i Finland. Hon jobbar också som språklärare i Nokia - hur gör hon för att entusiasmera och motivera eleverna? Hurdan nytta har de av att kunna svenska och har de vilja att lära sig det?

 • Skådespelaren och dansaren Dennis ”Ätä” Nylund är en person som älskar intensitet. Han skulle ändå vilja hitta en bättre balans mellan sina emotionella toppar och dalar. Han fick hjälp av meditiationsläraren Tove Palmgren som under en månads tid stöttat honom i processen att hitta harmoni. Har de dagliga meditationsövningarna haft någon effekt och hur ska han nu gå vidare i processen?

 • I veckans Efter Nio tar författaren Sanna Tahvanainen programvärdarna Sonja Kailassaari och Mårten Svartström i handen och guidar dem genom processen att skriva dagbok. Från det att de väljer en lämplig dagbok till att de sätter igång med det dagliga skrivandet. I programmet får vi också höra valda snuttar ur deras respektive dagböcker.

 • Att skapa och vara kreativ är Annika Cleos drivkraft. Att komma till skott och göra kreativiteten till en produkt hon ekonomiskt kan leva på är däremot svårt. Johanna Stenback är producent och van att jobba med kreativitet. Att hjälpa kreativa personer framåt i karriären och få dem att sluta prokrastinera är för henne en passion.

 • Då det på föräldramötet är dags att välja klassföräldrar är det många som vänder bort blicken eller gömmer sig. Speciellt svårt är det att få pappor med i verksamheten. Föräldrarna Johan Lindberg och Anders Adlercreutz från Hem och skola jobbar för att fler pappor ska komma med och skapa evenemang där föräldrar, lärare och barn lär känna varandra.

 • Programledaren och mediapersonligheten Tom Nylund gillar att utmana sig med helknasiga saker. Att leva ett högintensivt liv är härligt men också beroendeframkallande. För Tom Nylund är det betydligt svårare att sluta röka eller stå ut med vardagstristessen än att kasta sig ner för stup eller sluka eld. I dagens Efter Nio utmanar han programledarna Sonja och Mårten med en liten tävling av det mer knäppa slaget i bästa Tom Nylund stil.

 • Programvärdarna Sonja Kailassaari och Mårten Svartström utmanade sig att leva utan kött och fisk under två veckor. Hur gick det? Med i studion är också professor Mikael Hildén från Finlands miljöcentral, som berättar om kostens och matproduktionens stora inverkan på miljön.

 • Matentusiasten och kokboksförfattaren Louise Mérus fick i uppdrag att fiska under sommaren och ta till vara fiskarter som mört och braxen. Sebastian Hielm jobbar som livsmedelssäkerhetsdirektör vid jord-och skogsbruksministeriet. Han fiskar gärna under somrarna och uppmanar oss att äta mera inhemsk fisk. Hur tycker han att vi ska ta till oss råvaran och hur gör Louise Mérus för att få familjens minsta att gilla pasta med mörtsås?

 • I veckans Efter Nio utmanar Eveliina Lindell kocken Filip Forsberg och hans kollegor att följa upp matsvinnet och hitta på lösningar för att minska det. Filip Forsberg är matansvarig för ett stort hotell, dess restaurang och tillhörande bageri. Eveliina Lindell jobbar med att hitta ekologiska lösningar för att minska matsvinnet.

 • Hur reagerar omgivning på ens utseende då man bär på tydliga spår av misshandel? Det här provade politikern Eva Biaudet på då hon lät sig sminkas till ett misshandelsoffer under kvinnoveckan. Kampanjen ville uppmärksamma våldet som många kvinnor utsätts för i vårt land. Med och diskuterar är också skådespelaren Marika Parkkomäki som bevittnat familjevåld i sin barndom och utsatts för det själv som vuxen. Hur ser mekanismerna ut som håller en kvar i våldsamma relationer och hur ska man göra för att hjälpa någon närstående komma ur en destruktiv relation?

Klipp

 • Fredrik Furu är musiker och van vid att skriva låttexter. I veckans Efter Nio utmanar han sig med att skriva en barnbok. För att komma igång med processen får han hjälp av författaren Hannele Mikaela Taivassalo. Vad behövs för en lyckad text och vad ska man tänka på då man skriver? I slutet av programmet blir det världspremiär då Fredrik Furu läser sin pinfärska berättelse för oss.

 • Kasper Strömmans låt.

Lyssna också