Nyhetspodden

Vill du förstå brexit - gå 500 år tillbaka i tiden!

 • 15 min
 • tillsvidare

Det drar ihop sig kring brexit. Tiden börjar rinna ut och goda råd är dyra. För att du ska förstå vad som händer just nu, måste du gå till brexits rötter. För minst 500 år sedan såddes de första brexit-fröna. Och här hittar du förklaringen till hur brexit sakta började växa fram till den snåriga skog den är idag. Nyhetspodden med brittiska statsvetaren Nicholas Aylott och Johannes Tabermann.

Sändningar

 • fr 18.10.2019 7.00 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Debatten om Finlands skogspolitik går hetare i takt med att klimatet värms upp. Skogsägare, forskare, miljöfolk, politiker - alla spejar på varandra i spelet om vårt gröna guld. Hur har skogen blivit så minerad mark? Och hur ska vi vanliga skogsflanörer kunna orientera oss fram mellan forskningsrapporter, falska nyheter och politiska inlägg? Det gäller att se skogen för alla träd! I Nyhetspodden guidar vi dig fram genom den snåriga skogsdebatten, med hjälp av Hufvudstadsbladets klimatjournalist Peter Buchert och Johannes Tabermann.

 • Läget i poststrejken är låst. Sympatistrejkerna blir allt fler, och förhandlingsparterna har krupit ner i sina skyttegravar. Någon borde nu gå in och blåsa av spelet innan strejken blir för dyr. Men var gömmer sig staten? Och varför har postsorterarna fått en nyckelroll? Och varför ska vi lyssna på tidningsutdelarnas bittra erfarenheter av postens avtalsshopping? Nyhetspodden med journalisten Minna Almark och Johannes Tabermann.

 • Hur är det att jobba på en av Finlands mest omdebatterade och hatade myndighet; Migri? Migrationsverkets beslut att avvisa irakiska Ali ledde till att Finland dömdes i Europeiska människorättsdomstolen. Alis ansökan behandlades under brådska och press samtidigt som 20 000 andra och nu efteråt medger även Migri självt att fel har begåtts.
  Journalisten Johanna Minkkinen jobbade på Migri under de hektiska åren och berättar i Nyhetspodden om hur det var.

 • Efter en lång dragkamp och tidvis häftig debatt bestämde sig lilla Kaskö att förbli en självständig kommun och säga nej till en fusion med Närpes, trots en väldigt pressad ekonomi.
  Men på senare år har Finlands kommuner minskat med en fjärdedel. Vad är bakgrunden till det här och hur påverkar kommunsammanslagningarna kommunens ekonomin och identiteten för invånarna?
  Nyhetspodden med kommunforskare Siv Sandberg och Johanna Minkkinen.

 • En snabb lösning är ännu inte i sikte i den svåra poststrejken. Allt fler sympatistrejker hotar och julen - paketens högsäsong - närmar sig med stormsteg. Men hur smart är det att ta julen som gisslan i en strejk? Och hur framskrider förhandlingarna bakom de stängda dörrarna? Nyhetspodden med arbetsmarknadsforskare Mika Helander och Johannes Tabermann.

 • För ett år sedan drog Gula västarna som en politisk stormvind över Frankrike. Hundratusentals ilskna fransmän drog på sig gula reflexvästar för att protestera mot den politiska eliten och höjda bränsleskatter. Men vad hände med den gula franska revolutionen? Slocknade den eller är den en tickande bomb? Nyhetspodden med Frankrikekännaren och författaren Tomas Lindbom och Johannes Tabermann.

 • Twitter, Twitter på webben där, säg mig vem som mäktigast är - Twitter, TV eller Trump?  TV-kamerorna har rullats fram och amerikanerna har bänkat sig i sina soffor för att följa med den första akten av utredningen kring president Donald Trumps skumma Ukraina-samtal. Tidigare hade TV stor makt i amerikansk politik, men hur är det idag när politiken har flyttat ut på Twitter? Kan TV fortfarande fälla presidenter? Nyhetspodden med Oscar Winberg, forskare i amerikansk politik och Johannes Tabermann.

 • För fyra år sedan sköljde en förödande terrorvåg över Europa, som nådde sin kulmen med terrordåden i Paris. Men så tog det nästan slut. Så vad hände riktigt, har terrorvågen ebbat helt ut eller samlar den bara ny kraft? Eller har vi blivit blinda för terrorismen? Nyhetspodden med Svenska Yles förra Europakorrespondent Daniel Olin och Johannes Tabermann.

 • Cannabis diskuteras allt oftare och substansens popularitet ökar bland många länders befolkning. På många håll har man ändrat lagar för att möta den nya trenden, medan man på andra håll är mera tveksam. Varför attityden till en drog som länge ansågs vara vägen till tyngre drogmissbruk nu verkar vara i förändring är temat för Nyhetspodden i dag med Thomas Silén och Yaira Obstbaum från Helsingfors universitet.

 • I Malmö i Sverige har det i helgen både skett bombdåd och en tragisk dödsskjutning, och man får intrycket av att det här numera är vardagsmat i Finlands grannland. Vi funderar i Nyhetspodden tillsammans med Svenska Yles Nordenkorrespondent Marianne Sundholm på läget i Malmö och Sverige, och om Sverige verkligen har tappat bollen i den här frågan, eller om skenet kan bedra?

 • Det har gått 30 år sedan Berlinmuren föll och nya vindar började dra in över Europa. En ny ljusare och friare värld skulle nu byggas upp. Men hur blev det riktigt med den saken? Nu ser vi nya murar byggas och nya nationalistiska vindar blåsa. Så vad borde vi lära oss av Berlinmuren och varför ska vi ens bry oss om en gammal betongmur? Nyhetspodden med Laura Kolbe, professor i historia, och Johannes Tabermann.

 • I Yles senaste partimätning visar Sannfinländarna igen att de fungerar som bäst i opposition, när de nu är det största oppositionspartiet. Frågan är vad framgången beror på och varför Socialdemokraterna, trots sitt fokus på sina valfrågor inte lyckas charma sina nyckelväljare som de tänkt. Det här talar Pia Johansson och Ingemo Lindroos från Svenska Yles politikgrupp om i dagens Nyhetspodd.

Lyssna också