Nyhetspodden

Tar Ryssland USA:s plats i Mellanöstern?

 • 13 min
 • tillsvidare

President Trumps kaotiska reträtt från Mellanöstern lämnar ett stort maktvacuum efter sig och frågan är vem som fyller det. Därför passar Ryssland på att bygga på gamla allianser, men också skapa nya och därmed stärka sin roll i regionen.
Nyhetspodden med utrikesreporter Viktor Heikel och Carin Göthelid

Sändningar

 • on 16.10.2019 14.40 • Yle Arenan

Avsnitt

 • I Malmö i Sverige har det i helgen både skett bombdåd och en tragisk dödsskjutning, och man får intrycket av att det här numera är vardagsmat i Finlands grannland. Vi funderar i Nyhetspodden tillsammans med Svenska Yles Nordenkorrespondent Marianne Sundholm på läget i Malmö och Sverige, och om Sverige verkligen har tappat bollen i den här frågan, eller om skenet kan bedra?

 • Det har gått 30 år sedan Berlinmuren föll och nya vindar började dra in över Europa. En ny ljusare och friare värld skulle nu byggas upp. Men hur blev det riktigt med den saken? Nu ser vi nya murar byggas och nya nationalistiska vindar blåsa. Så vad borde vi lära oss av Berlinmuren och varför ska vi ens bry oss om en gammal betongmur? Nyhetspodden med Laura Kolbe, professor i historia, och Johannes Tabermann.

 • I Yles senaste partimätning visar Sannfinländarna igen att de fungerar som bäst i opposition, när de nu är det största oppositionspartiet. Frågan är vad framgången beror på och varför Socialdemokraterna, trots sitt fokus på sina valfrågor inte lyckas charma sina nyckelväljare som de tänkt. Det här talar Pia Johansson och Ingemo Lindroos från Svenska Yles politikgrupp om i dagens Nyhetspodd.

 • Den nya regeringen grävde fram den obligatoriska studentsvenskan ur askan, nästan femton år efter att den begravdes. Men blir det andra inhemska språket obligatoriskt i studentexamen igen och vilken betydelse har det egentligen?
  Nyhetspodden med chefen för Hufvudstadsbladets ledaravdelning Susanna Ginman och Johanna Minkkinen.

 • I New Delhi i Indien kämpar invånarna med allt mera katastrofala luftföroreningar, och staden är på intet sätt unik - 22 av de 30 mest förorenade städerna i världen finns i Indien. Men mångåriga traditioner inom jordbruket och käbblande politiker gör vägen till förändning långsam, trots att situationen är ett återkommande fenomen i landet. I Nyhetspodden i dag diskuterar Thomas Silén läget i Indien med Erik af Hällström vid den finländska ambassaden i New Delhi.

 • Stora skattedagen är här igen. Vad berättar våra skatteuppgifter om Finland idag? Hur ser en typisk rikeman ut? Vad borde jag satsa på för att bli rik? Vem borde vara på listan, men finns inte där? Mediernas årliga skatteritual ger oss många svar, men väcker minst lika många frågor, om bland annat våra offentlighetsprinciper. Nyhetspodden med ekonomijournalist Patrik Schauman, datajournalist Linus Lång och Johannes Tabermann.

 • Allt fler kräver att Finland inför en flygskatt. Ett medborgarinitiativ kring det här ska nu börja behandas i riksdagen. Vi vet att flygplanen är stora klimatbovar. Men hur stor effekt har en flygskatt egentligen? Kan vi rädda världen genom att sluta flyga, eller handlar det mest om att stilla vår flygskam? Nyhetspodden med Kristina Lindström, professor i hållbar utveckling och Johannes Tabermann.

 • Medan syriska och kurdiska styrkor strider sida vid sida mot Turkiet, för president Assads regering och oppositionen nya fredssamtal. Men blir det någonsin fred i Syrien, eller hinner en ny arabisk vår inledas innan kriget tagit slut? Nyhetspodden med krigsfotografen Niklas Meltio och Johannes Tabermann.

 • Stockmann har redan länge beskrivits som Svenskfinlands sjunkande flaggskepp, och fortsätter att göra dåligt resultat. Kan Stockmann ännu räddas, när nya konkurrenter växer fram på löpande band? Och ska det gamla varuhuset ens räddas, eller borde Svenskfinland helt klippa av navelsträngen till Stockmann? Nyhetspodden med ekonomireporter Magnus Hertzberg och Johannes Tabermann.

 • Kan Posten reparera sitt skamfilade rykte? Och vem ska i så fall göra det? Bolaget har ingen stadigvarande VD, men däremot missnöjda kunder och dessutom en svårlöst arbetskonflikt hängande över sig.
  Nyhetspodden med politiska reportern Carmela Walder och Carin Göthelid

 • Terrororganisationen Islamiska statens högsta ledare Abu Bakr al-Bagdadi är död. IS är visserligen decimerat men ingalunda besegrat. Vad betyder det att ledaren är död och vad händer nu?
  Nyhetspodden med mellanösternexperten Bitte Hammargren vid Totalförsvarets forskningsinstitut i Sverige och Carin Göthelid.

 • Den politiska och ekonomiska eliten i Sydamerika tappar greppet och ifrågasätts allt mer eftersom klyftorna på kontinenten bara växer. Vi ser det nu i flera länder och protesterna kan mycket väl sprida sej. Vad är det som händer i Sydamerika?
  Nyhetspodden med latinamerikaforskaren Mikael Wigell vid Utrikespolitiska institutet och Carin Göthelid.

Lyssna också