Nyhetspodden

Bra vård för alla - den hårdaste politiska nöten

 • 12 min
 • tillsvidare

Nu är det dags igen. Den nya regeringen ska ta vid där den gamla föll och försöka åstadkomma en vårdreform där alla finländare har lika rätt till vård oberoende av region och samhällsställning. Men ska den lyckas och vad hänger det på?
Nyhetspodden med kommunforskaren Siv Sandberg vid Åbo Akademi och Carin Göthelid.

Sändningar

 • ti 15.10.2019 15.40 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Efter en lång dragkamp och tidvis häftig debatt bestämde sig lilla Kaskö att förbli en självständig kommun och säga nej till en fusion med Närpes, trots en väldigt pressad ekonomi.
  Men på senare år har Finlands kommuner minskat med en fjärdedel. Vad är bakgrunden till det här och hur påverkar kommunsammanslagningarna kommunens ekonomin och identiteten för invånarna?
  Nyhetspodden med kommunforskare Siv Sandberg och Johanna Minkkinen.

 • En snabb lösning är ännu inte i sikte i den svåra poststrejken. Allt fler sympatistrejker hotar och julen - paketens högsäsong - närmar sig med stormsteg. Men hur smart är det att ta julen som gisslan i en strejk? Och hur framskrider förhandlingarna bakom de stängda dörrarna? Nyhetspodden med arbetsmarknadsforskare Mika Helander och Johannes Tabermann.

 • För ett år sedan drog Gula västarna som en politisk stormvind över Frankrike. Hundratusentals ilskna fransmän drog på sig gula reflexvästar för att protestera mot den politiska eliten och höjda bränsleskatter. Men vad hände med den gula franska revolutionen? Slocknade den eller är den en tickande bomb? Nyhetspodden med Frankrikekännaren och författaren Tomas Lindbom och Johannes Tabermann.

 • Twitter, Twitter på webben där, säg mig vem som mäktigast är - Twitter, TV eller Trump?  TV-kamerorna har rullats fram och amerikanerna har bänkat sig i sina soffor för att följa med den första akten av utredningen kring president Donald Trumps skumma Ukraina-samtal. Tidigare hade TV stor makt i amerikansk politik, men hur är det idag när politiken har flyttat ut på Twitter? Kan TV fortfarande fälla presidenter? Nyhetspodden med Oscar Winberg, forskare i amerikansk politik och Johannes Tabermann.

 • För fyra år sedan sköljde en förödande terrorvåg över Europa, som nådde sin kulmen med terrordåden i Paris. Men så tog det nästan slut. Så vad hände riktigt, har terrorvågen ebbat helt ut eller samlar den bara ny kraft? Eller har vi blivit blinda för terrorismen? Nyhetspodden med Svenska Yles förra Europakorrespondent Daniel Olin och Johannes Tabermann.

 • Cannabis diskuteras allt oftare och substansens popularitet ökar bland många länders befolkning. På många håll har man ändrat lagar för att möta den nya trenden, medan man på andra håll är mera tveksam. Varför attityden till en drog som länge ansågs vara vägen till tyngre drogmissbruk nu verkar vara i förändring är temat för Nyhetspodden i dag med Thomas Silén och Yaira Obstbaum från Helsingfors universitet.

 • I Malmö i Sverige har det i helgen både skett bombdåd och en tragisk dödsskjutning, och man får intrycket av att det här numera är vardagsmat i Finlands grannland. Vi funderar i Nyhetspodden tillsammans med Svenska Yles Nordenkorrespondent Marianne Sundholm på läget i Malmö och Sverige, och om Sverige verkligen har tappat bollen i den här frågan, eller om skenet kan bedra?

 • Det har gått 30 år sedan Berlinmuren föll och nya vindar började dra in över Europa. En ny ljusare och friare värld skulle nu byggas upp. Men hur blev det riktigt med den saken? Nu ser vi nya murar byggas och nya nationalistiska vindar blåsa. Så vad borde vi lära oss av Berlinmuren och varför ska vi ens bry oss om en gammal betongmur? Nyhetspodden med Laura Kolbe, professor i historia, och Johannes Tabermann.

 • I Yles senaste partimätning visar Sannfinländarna igen att de fungerar som bäst i opposition, när de nu är det största oppositionspartiet. Frågan är vad framgången beror på och varför Socialdemokraterna, trots sitt fokus på sina valfrågor inte lyckas charma sina nyckelväljare som de tänkt. Det här talar Pia Johansson och Ingemo Lindroos från Svenska Yles politikgrupp om i dagens Nyhetspodd.

 • Den nya regeringen grävde fram den obligatoriska studentsvenskan ur askan, nästan femton år efter att den begravdes. Men blir det andra inhemska språket obligatoriskt i studentexamen igen och vilken betydelse har det egentligen?
  Nyhetspodden med chefen för Hufvudstadsbladets ledaravdelning Susanna Ginman och Johanna Minkkinen.

 • I New Delhi i Indien kämpar invånarna med allt mera katastrofala luftföroreningar, och staden är på intet sätt unik - 22 av de 30 mest förorenade städerna i världen finns i Indien. Men mångåriga traditioner inom jordbruket och käbblande politiker gör vägen till förändning långsam, trots att situationen är ett återkommande fenomen i landet. I Nyhetspodden i dag diskuterar Thomas Silén läget i Indien med Erik af Hällström vid den finländska ambassaden i New Delhi.

 • Stora skattedagen är här igen. Vad berättar våra skatteuppgifter om Finland idag? Hur ser en typisk rikeman ut? Vad borde jag satsa på för att bli rik? Vem borde vara på listan, men finns inte där? Mediernas årliga skatteritual ger oss många svar, men väcker minst lika många frågor, om bland annat våra offentlighetsprinciper. Nyhetspodden med ekonomijournalist Patrik Schauman, datajournalist Linus Lång och Johannes Tabermann.

Lyssna också