Nyländsk förmiddag

Helsingfors Strömmingsmarknad sedan år 1743

 • 16 min
 • tillsvidare

Strömmingsmarknaden i Helsingfors hör till de allra äldsta traditionsvenemangen i vårt land. Enligt historiken går traditionen tillbaka till år 1743. Men syftet med fiskmarknaden och utformningen av marknaden har ändrats ganska mycket under århundradenas lopp. Frågan är hur framtiden ser ut. Kommer det att finnas en marknad för inlagda strömmingsdelikatesser och t.ex kryddfisk?
Yrsa Lindqvist, som är etnolog och arkivarie vid Svenska Litteratursällskapet, gästade Vegas förmiddag i Nyland under direktsändningen ombord på fyrbåten Vinga, som också låg förtöjd i Kolerabassängen (7.10.2019).
redaktör Gunilla Ginström.

Sändningar

 • ti 8.10.2019 11.45 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Maarit Kinnunen, verksamhetsledare för Emmaus-Westervik, och handledare Laura Pihlaja pratar med Marica Hildén om hur de ser på julen och konsumtionen inför julhelgen.

 • Emmaus-Westerviks verksamhetsledare Maarit Kinnunen och handledare Laura Pihlaja pratar med Marica Hildén om årets julklapp. Loppmarknaden i Ekenäs har massor av återanvända kläder.

 • Rannvi Wallen i Solberg i Ingå har ett hjärta som klappar för levande hantverkstraditioner och för djurens väl och ve.
  Det syns när man kommer hem till henne: Ålandsfår och getter (getterna är av finsk lantras), islandshästar, en kalkon, höns och kaniner, samt hundar trivs alla tillsammans och tar nyfiket emot gäster.
  Allt ska tas till vara så gott det går: fårens ull blir garn, skinnet garvas så småningom - och köttet äts upp.

 • Allt oftare kan man se hur småbarnsföräldrar umgås lika mycket med smarttelefonen som med sina smarta små barn. Men det behöver inte betyda att de vuxna prioriterar bort sina barn till förmån för telefonen. Att både vuxna och barn använder allt mer tid med att stirra på olika skärmar är ändå ett faktum.
  Lite av en nostalgitripp tillbaka till "stenåldern" fick Tiina Grönroos i alla fall uppleva när hon skulle träffa föräldrar med små barn i Sjundeå. Inga mobiltelefoner störde nämligen när föräldrarna Cecilia Montén och Mette Nyberg samt farmor Kerstin Vanhanen deltog i Sjundeå svenska församlings musik- och lekstund Klapp och klang.

 • För första gången någonsin görs det teater på president Mauno Koivisto och hans liv. En nyskriven pjäs kommer att ha premiär i föreningshuset Ingbohed i Täkter i Ingå den 17 oktober 2019. Bakom den stora satsningen står Täkter ungdomsförening och ett produktionsteam från Västnyland och huvudstadsregionen. Det blir en dramakomedi sett ur Täkterbornas perspektiv. Redaktör i Ingå är Tiina Grönroos.

 • I Nylands brigad i Ekenäs möts många unga män och kvinnor från hela Svenskfinland. För en del österbottningar är det första gången de träffar nylänningar och för nylänningarna kan det vara första gången de får höra en österbottnsik dialekt. Vad anser då Finlands framtid om dialekter och vem anser de att pratar standardsvenska? Tiina Grönroos har träffat Max Kopra från Ekenäs, Joar Cederberg från Jakobstad och Robin Bucher från Esbo.

 • Så många kläder på hyllorna, men ingenting att sätta på sig? Jeansen har på något konstigt vis krympt i garderoben, den dyra, fina ylletröjan kliar alldeles förskräckligt och så inser du att den där snärtiga batikskjortan du impulsköpte på semesterresan för två år sedan inte riktigt passar din klädstil här hemma...Känner du igen dig? Bra, eller egentligen tråkigt, men nu ska det handla om att sätta hela, rena kläder i omlopp. Sedan 2013 ordnar Finlands svenska marthaförening en nationell klädbytardag. Den ordnas i år den 17.11. I Karis har två marthaföreningar slagit ihop sig. Reglerna är enkla: rensa i garderoben, hämta max tio plagg till Villa Anemone, som finns i centrum av Karis och byt till något som passar dig. Initiativtagare är Mia Tiainen och hon intervjuas av Tiina Grönroos.

 • Tomma affärslokaler är aldrig roligt. Efter att Aktia nu senast vid årsskiftet stängde en hel del banker; främst i Västnyland och Österbotten, men också en del i huvudstadregionen, har en del bankhus haft svårt att få nya hyresgäster.
  I synnerhet i glesbygden har bankerna funnits i hus som byggts enkom för bankverksamhet. Det är fina hus och ganska stora eftersom det skulle finnas plats för både personal och en lång betjäningsdisk, bankvalv, ett pausrum med kök och representationsutrymmen och förstås ett eget rum för bankdirektören. Men det som få kanske känt till är att de här bankhusen inte har ägts av banken utan av privatpersoner eller sparbanksstiftelser. Ett av de här före detta bankhusen finns i Tenala i Raseborg. Här har sparbanksstiftelsen faktiskt fått en hyresgäst. Efter tio månader, en del kommunal byråkrati och omändringsarbeten sjuder gamla bankhuset av liv - nu har barn och ungdomar flyttat in. I fredags öppnade Uncan i Tenala i det gamla bankhuset och några dagar tidigare hade eftis flyttat dit från det före detta kommunhuset i Tenala. Tiina Grönroos besökte uncan cirka en timme efter att det hade öppnat och blev mottagen av många ungdomar och ungdomsledare Mikael Sandell.

 • Så här inför Svenska dagen ska du få träffa en av Finlands mest finlandssvenska argentinare. Det är Lucas Mondino som bor i Billnäs i Raseborg. Lucas Mondino har bott i Finland i drygt 10 år. Det var kärleken som fick Lucas Mondino att lämna sitt hemland Argentina. Han hade just gått ut gymnasiet och skulle påbörja sina universitetsstudier på hösten. Före det reste han till sin morbror som bor i Marbella i Spanien. Och det var där Lucas Mondino träffade finlandssvenska Sofie. Redaktör: Tiina Grönroos

 • Julia Dahlkvist är tutorsekreterare i studerandekåren Novium. Hon pratar med Marica Hildén om hur väntutorerna utbildas.

 • Väntutorerna försöker se till att ingen blir ensam då utbildningen inleds på yrkeshögskolan Novia i Ekenäs, berättar Josefina Linnokari för Marica Hildén. Josefina Linnokari studerar till agrolog.

 • Jonna Panelius har ett eget bageri där hon bakar bullar och matbröd på speltmjöl. Det heter Bakgården och finns på Rånäs i Sjundeå.
  Jonna Panelius köpte en segelskuta tillsammans med sambon för flera år sedan, de hade café och restaurang i Kathrina på vintrarna i Helsingfors och seglade med henne om somrarna.
  Nu är Jonna Panelius ensamförsörjare till fyra flickor. Skutan såldes 2012 och sedan dess har Jonna Panelius varit egenföretagare, och hon kan inte tänka sig något annat än att vara den enda anställda i sitt företag, berättar hon för redaktör Marica Hildén.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Är vi för beroende av våra smarttelefoner? EU-kommissionärerna lämnar nuförtiden telefonen utanför mötesrummet. Borde vi alla göra det? Lämna smarttelefonen hemma när vi går på möten, när vi går på middag hos släkt och vänner eller när vi är ute för att umgås med barnen?
  Hur dåliga är vi på att veta när smarttelefonen inte ska plockas fram?
  Lyssnarna som ringde vara eniga om att vi faktiskt är ganska kassa på det.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Minns du när telefonerna hade antenner, polyfoniska ringsignaler och att det var populärt att ha saldo på barnens telefoner - det vill säga en gräns för hur mycket ungarna fick ringa och sms:a?
  Staffan Lindholm har jobbat på sätt eller annat med mobiltelefoner under hela sin karriär och han har antagligen sålt den första mobiltelefonen till ganska många i Ekenästrakten då han öppnade en telefonaffär i slutet på 90-talet.
  Hans första minne av mobiltelefonen är ändå inte från den tiden, utan tidigare då telefonerna var stora tunga och dyra saker som inte riktigt alla gick och bar på.
  Redaktör Malin Valtonen.

 • EU-kommissionens nya ordförande Ursula von der Leyen har önskat att mobiltelefonerna lämnas utanför mötesrummet. Detta för koncentrationens skull.
  Hur ser nyländska beslutsfattare på detta?
  Kunde de tänka sig att göra det samma?
  Redaktör Marica Hildén.

 • Har vi blivit för beroende av våra smarttelefoner?
  Frågan gick också till psykologen, psykoterapeuten Axel Aminoff.
  Han säger att det är svårt att säga vad som är för beroende, men det ser vi ju alla: telefonerna är ständigt närvarande i våra liv idag. Vi gömmer oss i vår egen bubbla när vi stirrar i telefonen, säger Aminoff.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Yoga har blivit jättepopulärt för de breda massorna också här hos oss de senaste åren.
  Endel kommer till yogakurserna för att stressa av efter jobbet - andra kommer för att få en stund bara för sig själv utanför familjevardagen - och nån kommer kanske för att hitta en andlighet som ger djup i tillvaron.
  Till Raseborgs Yogaskola hittar personer från vitt skilda vardagar och liv.
  Alla som är intresserade och vill lära sig yoga är välkomna, säger Alexander Lemberg.
  Alexander Lemberg ville för egen del göra en livstilsförändring och hittade yogan. Idag fungerar han som yogalärare för både nybörjare och längre hunna.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Ingåbon Fredrika Nyberg delar numera sin tid mellan Finland och Albanien. Hon råkade vara i Dürres när en kraftig jordbävning ägde rum i slutet av novemer 2019. Hon och bostaden hon bor i klarade sig, men likadan tur hade inte andra i Albanien. Redaktör: Malin Valtonen.

 • Intresset för jakt som hobby växer bland unga. Och det är inte bara pojkar som vill vara med - också alltfler flickor känner sig helt hemma i jaktlagen.
  En sån flicka är Alexandra Henriksson i Täktom ute på Hangöudd. Alexandra är bara 11 år men har redan avlagt Jägarexamen.
  Hela hösten och vintern har hon deltagit i jakten tillsammans med pappa Stefan Henriksson. Det är egentligen ingenting nytt för Alexandra som har rört sig i skog och mark sedan hon var riktigt liten.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Marica Hildén har träffat Kerstin Berglund, Tetti Sommardahl, Susanne Kollin, Åke Holmberg och Niclas Skog som är medlemmar i Club con Color, en grupp som träffas i Täktom skola i Hangö för att måla tavlor.

 • I Hangö har nyligen öppnats en privat liten smedja på en egnahemsgård som många både när och lite mer fjärran ifrån kommer att ha nytta av.
  Det är Lill-Smedjan på Rilaxgatan i Hangö.
  Här huserar Jimmy Hurmerinta, vars stora intresse är att bevara saker också om de fått lite defekter eller är trasiga. Det mesta förtjänar ett ärligt försök att räddas.
  Pikku-Paja - Lill-Smedjan. Namnet på Jimmys verkstad säger allt. Utrymmet är begränsat, så uppdragen han nu är beredd att ta emot av kunder ska vara mindre arbeten.
  I smedjan har han samlat verktyg, borrmaskiner, hyvlar och slipar av alla möjliga olika slag.
  Både trä och metallarbeten är mer än bekanta för Jimmy Hurmerinta, som också är beredd att fixa nytt, om nån gör en beställning hos honom.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • På landsbygden i Prästkulla har Filip Karlsson byggt upp ett privat lantbruksmuseum. Han är själv uppvuxen på en gård som sysslat med jordbruk, men nuförtiden är det hans äldsta son som har ansvaret på gården. Museet fick sin start 2013, museihallarna blev klara 2010 och 2011 men det tar ju en tid att inreda dem också. Men sedan dess har museet varit i gång och föremålen har blivit väldigt många med åren.

 • Musikåret 2019 i svenskfinland har varit både aktivt och intressant. Det säger journalisten, artisten och skådespelaren Thomas Lundin.
  Han har valt en handfull nya låtar ur den digra låtskatten som finlandssvenska artister och band levererat under året som gått. Det blev låtar från alla landskap i svenskfinland.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Amatörskådespelarna i Hangö svenska teaterförening har finslipat texter för revarsen Tur & Retur i två års tid. Nu närmar sig premiären (18.1.2020) och spelplatsen är Stadshusets festsal. Den här gången har Sixten Lundberg anlitats för regin.
  En revars är en kombination av revy och fars, förklarar ordförande Gun-Maj Wenberg. Nya begrepp är inte alls främmande för hangöskådisarna, de har också bjudit på det de kallade för en dvars.
  Det är en liten men aktiv förening som regelbundet bjuder på teaterunderhållning för hangöborna. Bästa tiden för övningar och föreställningar är mitt i mörka vintern.
  Redaktör Gunilla Ginström.

Lyssna också