Vega i dag

Hur är det att möta publiken med en musikal?

 • 14 min
 • tillsvidare

Musikaler spelas just nu på olika teaterscener runt om i Svenskfinland. "Sugar" spelas på Vaasan kaupunginteatteri, "Kalevala" på Åbo Svenska Teater och Spelman på taket på Wasa Teater. Hur är det då att som skådespelare möta publiken med en musikal istället för en talpjäs? Red. Jessica Morney

Sändningar

 • ti 1.10.2019 14.42 • Yle Arenan

Klipp

 • När det pratas om barns läsning handlar det ofta om hur nyttigt det är för barn att läsa, bland annat växer ordförrådet. Men barnboksförfattaren Emma Karinsdotter är trött på det nyttiga: Vi tar ifrån barnen berättelsens värde.

 • Anna Emtö har vuxit upp i fem länder. Hennes mamma jobbade på ambassaderna i Saudi-Arabien, Belgien, USA och Sverige. Mellan varven bodde familjen i FInland. Det var inte alla gånger lätt att på nytt och på nytt börja i ny skola med nya kompisar. En hurudan barndom vill hon ge till sina egna barn? Hungern att flytta utomlands för längre tid finns inte. Hon trivs i Finland.
  Redaktör Camilla Andelin

 • Ullica Hansson berättar om fördelarna och utmaningarna med att bli förälder som över 40.

 • Annika Luther kommer i dagarna ut med sin roman De sista entusiasterna. Den utspelar sig i en mycket nära framtid. Som biolog ser hon en risk att hennes fantasier kan förverkligas vilken dag som helst. Boken är spännande och underhållande och handlar om forskare, familjer, avföring och nedkörningen av universiteten.

 • Minns ni den portugisiska sångaren Salvador Sobral som känsligt och vacker sjöng ESC-vinnarlåten år 2017 Amar pelos dois.
  Salvador är gladlynt mänska. Men det har inte alltid varit så. För tills tidpunkten för segern i Eurovision contest hade han enorma hjärtproblem och under generalrepetitionerna stod systern på scenen istället för Salvador själv.
  Till slut var han tvungen att lägga musiken åt sidan och genomgå en operation för att få ett nytt hjärta för 1,5 år sedan. Under sjukhustiden bestämde han sig för att lära sig: svenska - av alla språk.
  Johan Tollgerdt träffade Salvador i Paris

 • Svenska Yles debattredaktions Bettina Sågbom och Stefan Winiger funderar tillsammans med Joakim Rundt bland annat på hur up-to-date vår bild av Afrika riktigt är idag. Apropå årets Nobelfredsprisvinnare från samma kontinent.

 • Här får du veta varför du ska sluta klaga på politikerna, för nu vet man att de är lite fiffigare än resten av oss. Redaktör Joakim Rundt.

 • Att barn i fattiga familjer saknar framtidstro är katastrofalt, säger Mikael Nygård som är professor i socialpolitik vid Åbo Akademi. Med fattigdom följer förutom dålig ekonomi också att man utesluts ur sociala sammanhang vilket gör att fattigdom blir något "konstigt". Det här drabbar främst barn och unga. Redaktör: Anki Westergård.

 • I samband med renoveringen av Wasa Teater har restaurang Ernst återvänt till sitt tidigare utrymme - liksom restaugangens stora takkrona. Takkronan har väckt många minnen och vi ska ta reda på mer om kronans historia. Nils Estlander var vd för restaurang Ernst under 1960-80-talet. red. Jessica Morney

 • Att bli förälder då man är över 40 hara både fördelar och utmaningar. Psykoterapeut Agneta Ahlfors jobbar med familjeterapi och hon anser att föräldrar, som närmar sig medelåldern, ofta har en stabilare ekonomi och mer livserfarenhet. Men då man skaffar barn lite senare kan orket tryta med nattvakande. Hon lyfter också fram att barnet kanske inte har möjlighet att bli bekant med sina mor- och farföräldrar om de inte längre finns i livet.

 • Wasa Teater firar 100 år med renovering och historik. Teatern har gått från att vara något av en vagga för unga rikssvenska skådisar som Johan Elfström, som senare spelade Åsa Nisse på film och Torsten Lilliecrona som spelade Farbror Melker i ”Vi på Saltkråkan”, till att vara österbottningarnas egen scen. Erik Kiviniemi var chef vid sekelskiftet, då det blev okej att spela drama på dialekt i.o.m. Colorado Avenye och Lanthandlerskans son. Hur känns det för Erik Kiviniemi att besöka det nu nästan helt färdigrenoverade teaterhuset? Red. Jessica Morney

 • Debatten om hur farligt det är med kemiska bekämpningsmedel pågår för fullt i Frankrike, där en borgmästare tagit det radikala beslutet att förbjuda besprutningar 150 meter från invånarnas bostadshus. Många hyllar beslutet. Men det finns protester och en prefekt anser att förbudet strider mot den franska lagen. Redaktör: Johan Tollgerdt.

Lyssna också