Radio Suomen Päivä

Miksi vaihdevuosista vitsaillaan tai vaietaan?

 • 27 min
 • 18 d

Saako menopaussista puhua? Mitä jokaisen pitäisi tietää vaihdevuosista ja tarvitseeko vaihdevuosien muuttaa elämää kun nuoruuskin jatkuu entistä pidemmälle?

Vieraana vaihdevuosista romaanin kirjoittanut ja viisikymppisenä surffamaan opetellut Hyppe Salmi.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Sändningar

 • ti 5.11.2019 11.33 • Yle Radio Suomi

Avsnitt

 • Suomella on illalla historiallinen tilaisuus päästä miesten jalkapallon arvokisoihin. Ennakoimme Suomi-Liechtensteinin ottelua fanien ja asiantuntijoiden kanssa.

  Vuosia Huuhkajien matseja ympäri Eurooppaa seuranneet keskisuomalaiset Huuhkaja-fanit Harri Tuomi ja Paul Lipiäinen kertovat fiiliksistaan toistaiseksi tärkeimmän ottelun alla.

  Yle urheilun asiantuntija Olli Huttunen on studiovieraanamme analysoimassa menestymisen salaisuutta.

  Lisäksi entinen maajoukkuepelaaja, urheilumarkkinoinnin ammattilainen Antti Pohja pohtii Huuhkaja-ilmiötä.

  Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

 • Löylykauha, piianpeili ja lämpömittari saunaan. Nämä ovat monelle tuttuja töitä takavuosikymmenien käsityötunneilta. Mitä tekninen työ on tänä päivänä, esimerkiksi siihen voi tutustua tänään alkavassa Suomen kädentaidot -suurtapahtumassa Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. Mira Stenström piipahti konelehtisahan äärellä.

  Haastateltavina teknisen työn opettaja Jarno Vainionpää ja Tampereen messujen projektipäällikkö Jasmin Saadetdin-Rikkinen.

  Studiossa Marko Miettinen ja Aki Laine.

 • Paimion parantola on Alvar ja Aino Aallon läpimurtotyö. Arkkitehdit ottivat suunnittelussa huomioon lääketieteellisen tiedon ja potilaan hyvinvoinnin. Nyt sairaalakäyttöä rakennuksille ei ole ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on pannut kiinteistön myyntiin. Kompleksin kohtalo ratkeaa näinä päivinä. Tuomas Uusheimon valokuvanäyttely Arkkitehtuurimuseossa on puheenvuoro Paimion parantolan puolesta. Katariina Lahtonen kävi näyttelyssä:

  Studiossa Marko Miettinen ja Aki Laine.

 • Tasan 80 vuotta sitten maassamme hyväksyttiin ensimmäiset väestönsuojelulait. Suomi on väestönsuojelun suurvalta, sanoo 40 vuotta maamme väestönsuojista vastannut rakennusneuvos Pekka Rajajärvi.

  Maassamme on 52 000 väestönsuojaa ja meiltä viedää nväestönsuojiin liittyvää teknologiaa 15-20 miljoonan euron arvosta vuosittain. Esim Irakin entisen hallitsijan Saddam Husseinin bunkkeri oli suomalaista tekoa.

  Studiossa Marko Miettinen ja Aki Laine.

 • Postin lakkoa sovitellaan yhä. Valtakunnansovittelijan toimistolta raportoi Ylen politiikan toimittaja Jyrki Hara.

  Daruden Sandstorm täyttää tänään 20 vuotta. Kappale on yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä suomalaisista kappaleista. Pelkästään suoratoistopalvelu Spotifyssa sillä on tällä hetkellä yli 152 miljoonaa kuuntelua!

  Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

 • Verkkokalastus vähenee, mutta toisaalta kalastus kiinnostaa nuoria. Luonnonvarakeskus on laajalla kyselyllä selvittänyt kalastuksen suosiota. Haastattelussa Luken yliaktuaari Pentti Moilanen.

  Ajankohtainen Gösta Sundqvist. Miehen laulut soivat jatkuvasti Radio Suomessakin ja nyt hänestä aukeaa näyttely Lahden Radio- ja tv-museoon. Haastattelussa museon amanuenssi Linda Heinonen sekä Leevi and the Leavings -yhtyeen basisti ja Gösta Sundqvistin ystävä Risto Paananen. Toimittaja Mikko Tuomikoski.

  Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen..

 • Diabetes-päivä. Kansantaudin ehkäisemisessä on mukana myös paremmin energian säästämisestä tunnettu Motiva. Haastattelussa Motivan asiantuntija Sara Lukkarinen sekä toimitusjohtaja Laura Teittinen ja myynti- ja markkinointisuunnittelija Leena Nieminen ikäihmisille viriketoimintaa tarjoavasta Etäpalvelu Helmestä. Toimittaja Katariina Lahtonen.

  Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

 • Kauppias jättää Utön. Suomen eteläisimmällä asutulla saarella eli Utössäon pieni kauppa, joka on saaren kiintopiste. Nyt kauppias on jättämässä saaren ja uutta haetaan. Haastattelussa on kaupan hoitaja Minna Aaltonen, joka kertoo kuinka tunteikasta on lähteä saarelta. Toimittaja Kalle Talonen.

  Seinäjoella on juuri avattu Suomen kolmas Ideapark-kauppakeskus. Haastattelussa Ideaparkin hallituksen puheenjohtaja Tuomas Henttula, avajaisten asiakkaista Hanna-Mari Saarela ja Elli Turja sekä Your Facen kenttäpäällikkö Bea Kauppinen. Toimittaja Päivi Rautanen.

  Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

 • Lapsilla ja nuorilla on tuki- ja liikuntaelinvaivoja toisaalta liikkumattomuuden ja toisaalta liikkumisen vuoksi. Mikä neuvoksi? Haastattelussa erikoislääkäri Minna Ståhl Tampereen yliopistosairaala TAYS:n Lasten ja nuorten kipupoliklinikalta. Toimittaja Mira Stenström.

  Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

 • Saako ylioppilas opiskelupaikan? Tavoitteena on, että ensi keväänä se olisi jälleen hieman helpompaa. Tänään julkistetaan syksyn ylioppilaiden nimet. Haastattelussa OAJ:n erityisasiantuntija Tuomo Laakso.

  Ruotsin rikollisuus on entistä verisempää. Mitä Ruotsin kaduilla tapahtuu? Miksi rikollisuus houkuttaa osaa Ruotsin nuoria? Haastattelussa rikosylikomisario Christer Ahlgren keskusrikospoliisista. Toimittaja Hannele Muilu.

  Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

 • Hassisen kone tekee paluun 40-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Vieraina bändistä basisti Jussi Kinnunen ja kitaristi Reijo Heiskanen. Puhetta muunmuassa kunnianhimosta, pissan päähän nousemisesta ja nostalgiasta.

  Studiossa Heidi Laaksonen ja Marko Miettinen.

 • Kuinka monta suomalaisen tieteen saavutusta sinä osaisit nimetä? Muun muassa saavutuksien nimeämistä on kartoitettu tänään julkaistussa Tiedebarometrissa, jossa selvitetään suomalaisten suhtautumista tieteeseen. Tiedebarometri on järjestyksessään jo seitsemäs. Millaisia tieteenaloja suomalaiset arvostavat?

  Haastateltavina tiedebarometrin laatija, tutkija Pentti Kiljunen sekä Tieteen tiedotus ry:n hallituksen sihteeri ja Suomen Akatemian tiedottaja Vesa Varpula. Toimittajana Mira Stenström.

  Studiossa Marko Miettinen.

Klipp

 • Hassisen Kone on täällä taas!

  Suomirockin legenda Hassisen Kone tekee paluun esiintymislavoille ensi kesänä. Mediassa on puhuttu Karjalan urhoiden olevan täällä taas, bändi perustettiin 40 vuotta sitten ja on aika juhlia, nostalgiaa säästämättä.

  Kun biisit ovat 40 vuotta vanhoja, muuttuu soittoniekan sielunmaisema ja maailma soittajan ympärillä. Bändin jäsenet ovat musisoineet myös muissa yhtyeissä ja projekteissa. Miten helppoa on hypätä muiden musiikkiprojektien jälkeen takaisin nuoruuden tunnelmiin? Äänessä yhtyeen kitaristi Reijo Heiskanen ja basisti Jussi Kinnunen.

  Toimittajina Marko Miettinen ja Heidi Laaksonen.

  Kuva: Johanna Östman / Yle

 • Ilmastonmuutos herättää ihmisissä tunteita hämmennyksestä ja syyllisyydestä suruun ja vihaan. Kun esimerkiksi metsäpaloista kerrotaan, uhan tunne voimistuu, torjutaanko silloin koko asia? Tänään julkaistaan ensimmäiseksi ympäristötunteiden käsikirjaksi nimetty Mieli maassa? -teos. Kirjan kirjoittaja Helsingin yliopiston ympäristöteologian dosentti Panu Pihkala sanoi Radio Suomen Päivä -ohjelmassa, että tolkuton ahdistus ei auta mitään. Häneen mukaansa kannattaa etsiä luotettavaa keskusteluseuraa, ettei jäisi ahdistuksensa kanssa yksin. Toimittajina ovat Aki Laine ja Marko Miettinen. Kuva: Joedson Alves / EPA

 • Millaista on miesten välinen ystävyys? Sitä pohtivat Miesten viikon merkeissä taiteilija Erno Enkenberg ja Antti Alén Miesakit ry:stä. Miesten mukaan ryhmässä on totuttu kaveeraamaan, mutta kahdenkeskisyys on se, mikä on oikeassa ystävyydessä olennaista.

  Enkenbergin näyttely "Bromance - miesten välisestä ystävyydestä" kuvaa läheisiä ihmissuhteita arkisissa tilanteissa. Mutta missä menee läheisyydessä raja? Voisiko Enkenberg esimerkiksi harjata hyvän miespuolisen ystävän tukkaa?

  Toimittajina Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • Päivitetty susikannan hoitosuunnitelma tähtää muun muassa vahinkojen ennaltaehkäisyyn ja suden parempaan sietämiseen. Hoitosuunnitelmassa pyritään myös selkiyttämään sitä, milloin ja kuka puuttuu susien aiheuttamiin häiriötilanteisiin. Suunnitelmaan on laadittu tätä varteen nelikohtainen lista vakavuusasteeltaan erilaisista suden kohtaamistilanteista.

  Millaisia muita toimenpiteitä hoitosuunnitelmassa on susikannan suojelun tarpeisiin ja susiin liittyviä mahdollisia konfliktitilanteita varten? Niistä kertoo Maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Sami Niemi.
  Silja Raunio haastattelee. 

  Kuva: Tuomo Björksten / Yle

 • "Suurin muutos 25-vuotisella urallani on #metoo", sanoo vasta Tukholman kaupunginteatterin johtoon nimitetty Maria Sid. Näyttelijä-ohjaaja on toinen suomalainen yhden Ruotsin merkittävimmän teatterilaitoksen johdossa. Samassa pestissä toimi vuosina 1969-1980 Vivica Bandler.

  Maria Sid nimitettiin tehtävään lokakuussa toimien tehtävässä vuoden 2020 loppuun asti. Miltä teatterin tulevaisuus näyttää 25 vuotta uraa niin Suomessa kuin Ruotsissakin tehneen Sidin silmin?

  Toimittajana Anni Riit'aho. Kuva: Press bild kulturhusetstadsteatern / Teemu Kuusimurto

 • Pimeys ja kylmyys rassaa, väsyttää ja makea maistuu. . Miten väki pohjoisessa pärjää? Erikoistoimittaja
  Kaisa Aikio kertoo ensin lämpömittarin lukemat Inarista. Aki Laine ja Marko Miettinen jututtavat.
  Kuva: Anja Akujärvi.

 • Köyriä vai uunia, on kysytty aikoinaan kekrinä. Halloweeniä saatetaan karsastaa sen kaupallisuuden takia. Sadonkorjuujuhlallamme kekrillä ja halloweenillä on kuitenkin paljon yhteistä.

  Toimittaja Mira Stenströmin haastateltavana on arkistotutkija Juha Nirkko Suomalaisen kirjallisuuden seurasta ja hän sanoo, että kekri ja halloween ovat sukua toisilleen.

 • Lentovero on menossa eduskunnan käsiteltäväksi. Kansalaisaloite keräsi pikavauhtia tarvittavat 50 000 allekirjoitusta. Verolla pyritään vähentämään lentämistä ja sitä kautta vähentämään hiilidioksidipäästöjä ja hillitsemään ilmastonmuutosta.

  Vero-oikeuden emeritusprofessori Esko Linnakangas on tutkinut lentoveron vaikutuksia. Hän muistuttaa, että lentämistä on aiemmin verotettu enemmän, mutta verosta luovuttiin.

  Näin Linnakangas arvioi lentoveron tehoa lentämisen hillitsijänä. Marja Ala-Kokko haastattelee.

 • Etelä-Savon pelastuslaitos sai viime lauantaina ilmoituksen, jonka mukaan rantaan oli ajautunut pieni norppa. Soittajan mukaan norppa ei vaikuttanut hyvinvoivalta.
  Eläinlääkäri Pekka Sarkanen kävi tarkastamassa tilanteen ja totesi, että kyseessä on Sanelma-niminen norppa, jota on autettu jo kerran aiemminkin. Norppa sai muikkuja ja lääkettä ja virkistyi huomattavasti. Sarkanen tekee vapaaehtoistyötä norppien hyväksi ja tuntee Sanelman hyvin.
  Sarkasta jututtaa Sirkka Haverinen.
  Kuva: Petri Vironen / Yle

 • Kansalaisaloite kannabiksen käytön rangaistusten poistosta etenee eduskunnan käsittelyyn. Turun seudun kannabisyhdistyksestä Tapani Karvinen ja Ehyt ry:n päihdeasiantuntija Kim Kannussaari keskustelivat Linda Vettasen ja Marko Miettisen haastattelussa, millainen päihde kannabis on ja mitä aineen dekriminalisointi tarkoittaisi Suomen tapauksessa. Kim Kannussaari avaa, montako sätkää saa 25 grammasta kannabista - tämä on se määrä, jota kansalaisaloitteessa ehdotetaan, että 18 vuotta täyttäneellä voisi olla, eikä siitä rangaistaisi.

  Kuva: DARREN ENGLAND / EPA

 • Onko sinulla kotona astiaa, johon ottaa talteen vettä, jos puhtaan veden jakelu syystä tai toisesta lakkaa? Muun muassa tätä kysymystä herätellään pohtimaan lauantaina järjestettävässä Pisara2019-valmiusharjoituksessa. Harjoituksen tavoitteena on testata Punaisen Ristin osastojen valmiutta reagoida ja auttaa vesikriisin sattuessa. Siihen osallistuvat SPR:n osastot, Keskustoimisto, piirit, Kalkun logistiikkakeskus, Nuorten turvatalot ja Kontit.
  - Pisara2019:ssa harjoitellaan Punaisen Ristin roolia viranomaisten tukena tapauksessa, jossa puhdasta vettä ei olisi. Siihen kuuluu viestin viemistä asukkaille, että vettä ei ole, tai se pitää keittää; lisäksi harjoittelemme vedenjakelua, kertoo Punaisen Ristin Helsingin ja Uudenmaan piirin ohjelmapäällikkö Heidi Juslin-Sandin.
  Viime kesänä julkistetussa selvityksessä vesihuollon toimijoista huomautettiin, että paljonkin on parannettavaa mm. harjoittelussa. Miten hyvin tavalliset kansalaiset ovat varautuneet vesikriisin varalle? Heidi Juslin-Sandinin tapasi Mira Stenström.

 • Nenäpäivinä kerätyillä miljoonilla tuetaan suomalaisia järjestöjä, jotka tekevät työtä kehitysmaiden lasten hyväksi. Hankkeilla on autettu mm. kouluja ja terveysklinikoita. Nenäpäivän sirkusesitys herättelee ihmisiä Nenäpäivä-kauteen. Radio Suomen Päivässä haastateltavana olivat näyttelijät Olavi von Bagh ja Heikki Nousiainen sekä Nenäpäivä-tuottaja Risto Vuorensola. Kuva: Linda Vettanen / Yle

Lyssna också