Radio Suomen Päivä

Nyt on Nenäpäivä

 • 27 min
 • 23 d

Nenäpäivänä kerätään rahaa avuksi 17 maan lapsille. Yksi maista on länsiafrikkalainen Burkina Faso, jonka lapsien arkeeen on tutustunut näyttelijä ja opettaja Ernest Lawson. Toimittaja Juha Blomberg.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Sändningar

 • fr 8.11.2019 10.33 • Yle Radio Suomi

Avsnitt

 • Verkkokalastus vähenee, mutta toisaalta kalastus kiinnostaa nuoria. Luonnonvarakeskus on laajalla kyselyllä selvittänyt kalastuksen suosiota. Haastattelussa Luken yliaktuaari Pentti Moilanen.

  Ajankohtainen Gösta Sundqvist. Miehen laulut soivat jatkuvasti Radio Suomessakin ja nyt hänestä aukeaa näyttely Lahden Radio- ja tv-museoon. Haastattelussa museon amanuenssi Linda Heinonen sekä Leevi and the Leavings -yhtyeen basisti ja Gösta Sundqvistin ystävä Risto Paananen. Toimittaja Mikko Tuomikoski.

  Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen..

 • Diabetes-päivä. Kansantaudin ehkäisemisessä on mukana myös paremmin energian säästämisestä tunnettu Motiva. Haastattelussa Motivan asiantuntija Sara Lukkarinen sekä toimitusjohtaja Laura Teittinen ja myynti- ja markkinointisuunnittelija Leena Nieminen ikäihmisille viriketoimintaa tarjoavasta Etäpalvelu Helmestä. Toimittaja Katariina Lahtonen.

  Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

 • Kauppias jättää Utön. Suomen eteläisimmällä asutulla saarella eli Utössäon pieni kauppa, joka on saaren kiintopiste. Nyt kauppias on jättämässä saaren ja uutta haetaan. Haastattelussa on kaupan hoitaja Minna Aaltonen, joka kertoo kuinka tunteikasta on lähteä saarelta. Toimittaja Kalle Talonen.

  Seinäjoella on juuri avattu Suomen kolmas Ideapark-kauppakeskus. Haastattelussa Ideaparkin hallituksen puheenjohtaja Tuomas Henttula, avajaisten asiakkaista Hanna-Mari Saarela ja Elli Turja sekä Your Facen kenttäpäällikkö Bea Kauppinen. Toimittaja Päivi Rautanen.

  Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

 • Lapsilla ja nuorilla on tuki- ja liikuntaelinvaivoja toisaalta liikkumattomuuden ja toisaalta liikkumisen vuoksi. Mikä neuvoksi? Haastattelussa erikoislääkäri Minna Ståhl Tampereen yliopistosairaala TAYS:n Lasten ja nuorten kipupoliklinikalta. Toimittaja Mira Stenström.

  Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

 • Saako ylioppilas opiskelupaikan? Tavoitteena on, että ensi keväänä se olisi jälleen hieman helpompaa. Tänään julkistetaan syksyn ylioppilaiden nimet. Haastattelussa OAJ:n erityisasiantuntija Tuomo Laakso.

  Ruotsin rikollisuus on entistä verisempää. Mitä Ruotsin kaduilla tapahtuu? Miksi rikollisuus houkuttaa osaa Ruotsin nuoria? Haastattelussa rikosylikomisario Christer Ahlgren keskusrikospoliisista. Toimittaja Hannele Muilu.

  Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

 • Hassisen kone tekee paluun 40-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Vieraina bändistä basisti Jussi Kinnunen ja kitaristi Reijo Heiskanen. Puhetta muunmuassa kunnianhimosta, pissan päähän nousemisesta ja nostalgiasta.

  Studiossa Heidi Laaksonen ja Marko Miettinen.

 • Kuinka monta suomalaisen tieteen saavutusta sinä osaisit nimetä? Muun muassa saavutuksien nimeämistä on kartoitettu tänään julkaistussa Tiedebarometrissa, jossa selvitetään suomalaisten suhtautumista tieteeseen. Tiedebarometri on järjestyksessään jo seitsemäs. Millaisia tieteenaloja suomalaiset arvostavat?

  Haastateltavina tiedebarometrin laatija, tutkija Pentti Kiljunen sekä Tieteen tiedotus ry:n hallituksen sihteeri ja Suomen Akatemian tiedottaja Vesa Varpula. Toimittajana Mira Stenström.

  Studiossa Marko Miettinen.

 • Kelloseppäkoulua uhkaa lopettaminen, vaikka sieltä on valmistunut maailman parhaita kelloseppiä. Ammatillisesta koulutuksesta on nipistetty niin paljon, että koulua ylläpitävä Kellosepäntaidon Edistämissäätiö on ilmoittanut, että koulutusta järjestetään niin kauan kuin siihen taloudelliset mahdollisuudet.

  Studiossa rehtori Tiina Parikka ja apulaisrehtori, kelloseppä ja -valmistaja Simo Ylitalo. Puhelimessa Sveitsistä kellomaailman Oscar-voittaja, kelloseppämestari ja luksuskellojen valmistaja Kari Voutilainen.

  Studiossa Marko Miettinen.

 • Hyvinvointivaltio rapautuu - mitä nyt? Miten tutkija ehkäisisi eriarvoisuutta ja millaisia palveluita kansalaiset kaipaavat? Merja Niilolan haastattelussa Turun yliopiston sosiologian professori Jani Erola sekä Turun Varissuolla asuvat Jaana Mäkinen ja Anna-Maria Kaunissaari.

  Studiossa Marko Miettinen.

 • Turvallisuus- ja kemikaalivirasto on löytänyt tatuointiväreistä syöpää aiheuttavia ja lisääntymistä haittaavia kemikaaleja. Miten tatuointivärit kehossa vaikuttavat? Siitä kertoo THL:n tutkimusprofessori Hannu Kiviranta. Toimittajana Marja Ala-Kokko.

  Studiossa Heidi Laaksonen ja Marko Miettinen.

 • Miesten ja naisten eläke-erot ovat huomattavat. Miksi? Haastattelussa Eläketurvakeskuksen  osastopäällikkö Susan Kuivalainen. Toimittaja Katariina Lahtonen.

  Lakkoilevat postilaiset osoittavat mieltään Postin pääkonttorin edessä. Haastattelussa pakettilajittelijana työskentelevä Filip Djordjevic sekä Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n tiedottaja Juha Pöyry. Paikalla toimittaja Mira Stenström.

  Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

 • Köyhyyttä kokeneet kohtaavat kansanedustajat. Löytyykö heiltä ratkaisiuehdotuksia köyhyyden ja syrjäytymisen vähentämiseksi. Haastattelussa lapsiperheköyhyyttä kokenut "Mari" ja kansanedustaja Katja Hänninen Vasemmistoliitosta. Toimittaja Atte Uusinoka.

  Mitä tiedämme nyt turvapaikkaa hakemaan tulleiden vapaaehtoisesta paluusta? Maahanmuuttovirasto kertoo Irakiin, Afganistaniin ja Somaliaan vapaaehtoisesti palanneista. Haastattelussa Maahanmuuttoviraston hankepäällikkö Tarja Rantala.

  Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Klipp

 • Hassisen Kone on täällä taas!

  Suomirockin legenda Hassisen Kone tekee paluun esiintymislavoille ensi kesänä. Mediassa on puhuttu Karjalan urhoiden olevan täällä taas, bändi perustettiin 40 vuotta sitten ja on aika juhlia, nostalgiaa säästämättä.

  Kun biisit ovat 40 vuotta vanhoja, muuttuu soittoniekan sielunmaisema ja maailma soittajan ympärillä. Bändin jäsenet ovat musisoineet myös muissa yhtyeissä ja projekteissa. Miten helppoa on hypätä muiden musiikkiprojektien jälkeen takaisin nuoruuden tunnelmiin? Äänessä yhtyeen kitaristi Reijo Heiskanen ja basisti Jussi Kinnunen.

  Toimittajina Marko Miettinen ja Heidi Laaksonen.

  Kuva: Johanna Östman / Yle

 • Ilmastonmuutos herättää ihmisissä tunteita hämmennyksestä ja syyllisyydestä suruun ja vihaan. Kun esimerkiksi metsäpaloista kerrotaan, uhan tunne voimistuu, torjutaanko silloin koko asia? Tänään julkaistaan ensimmäiseksi ympäristötunteiden käsikirjaksi nimetty Mieli maassa? -teos. Kirjan kirjoittaja Helsingin yliopiston ympäristöteologian dosentti Panu Pihkala sanoi Radio Suomen Päivä -ohjelmassa, että tolkuton ahdistus ei auta mitään. Häneen mukaansa kannattaa etsiä luotettavaa keskusteluseuraa, ettei jäisi ahdistuksensa kanssa yksin. Toimittajina ovat Aki Laine ja Marko Miettinen. Kuva: Joedson Alves / EPA

 • Millaista on miesten välinen ystävyys? Sitä pohtivat Miesten viikon merkeissä taiteilija Erno Enkenberg ja Antti Alén Miesakit ry:stä. Miesten mukaan ryhmässä on totuttu kaveeraamaan, mutta kahdenkeskisyys on se, mikä on oikeassa ystävyydessä olennaista.

  Enkenbergin näyttely "Bromance - miesten välisestä ystävyydestä" kuvaa läheisiä ihmissuhteita arkisissa tilanteissa. Mutta missä menee läheisyydessä raja? Voisiko Enkenberg esimerkiksi harjata hyvän miespuolisen ystävän tukkaa?

  Toimittajina Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • Päivitetty susikannan hoitosuunnitelma tähtää muun muassa vahinkojen ennaltaehkäisyyn ja suden parempaan sietämiseen. Hoitosuunnitelmassa pyritään myös selkiyttämään sitä, milloin ja kuka puuttuu susien aiheuttamiin häiriötilanteisiin. Suunnitelmaan on laadittu tätä varteen nelikohtainen lista vakavuusasteeltaan erilaisista suden kohtaamistilanteista.

  Millaisia muita toimenpiteitä hoitosuunnitelmassa on susikannan suojelun tarpeisiin ja susiin liittyviä mahdollisia konfliktitilanteita varten? Niistä kertoo Maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Sami Niemi.
  Silja Raunio haastattelee. 

  Kuva: Tuomo Björksten / Yle

 • "Suurin muutos 25-vuotisella urallani on #metoo", sanoo vasta Tukholman kaupunginteatterin johtoon nimitetty Maria Sid. Näyttelijä-ohjaaja on toinen suomalainen yhden Ruotsin merkittävimmän teatterilaitoksen johdossa. Samassa pestissä toimi vuosina 1969-1980 Vivica Bandler.

  Maria Sid nimitettiin tehtävään lokakuussa toimien tehtävässä vuoden 2020 loppuun asti. Miltä teatterin tulevaisuus näyttää 25 vuotta uraa niin Suomessa kuin Ruotsissakin tehneen Sidin silmin?

  Toimittajana Anni Riit'aho. Kuva: Press bild kulturhusetstadsteatern / Teemu Kuusimurto

 • Pimeys ja kylmyys rassaa, väsyttää ja makea maistuu. . Miten väki pohjoisessa pärjää? Erikoistoimittaja
  Kaisa Aikio kertoo ensin lämpömittarin lukemat Inarista. Aki Laine ja Marko Miettinen jututtavat.
  Kuva: Anja Akujärvi.

 • Köyriä vai uunia, on kysytty aikoinaan kekrinä. Halloweeniä saatetaan karsastaa sen kaupallisuuden takia. Sadonkorjuujuhlallamme kekrillä ja halloweenillä on kuitenkin paljon yhteistä.

  Toimittaja Mira Stenströmin haastateltavana on arkistotutkija Juha Nirkko Suomalaisen kirjallisuuden seurasta ja hän sanoo, että kekri ja halloween ovat sukua toisilleen.

 • Lentovero on menossa eduskunnan käsiteltäväksi. Kansalaisaloite keräsi pikavauhtia tarvittavat 50 000 allekirjoitusta. Verolla pyritään vähentämään lentämistä ja sitä kautta vähentämään hiilidioksidipäästöjä ja hillitsemään ilmastonmuutosta.

  Vero-oikeuden emeritusprofessori Esko Linnakangas on tutkinut lentoveron vaikutuksia. Hän muistuttaa, että lentämistä on aiemmin verotettu enemmän, mutta verosta luovuttiin.

  Näin Linnakangas arvioi lentoveron tehoa lentämisen hillitsijänä. Marja Ala-Kokko haastattelee.

 • Etelä-Savon pelastuslaitos sai viime lauantaina ilmoituksen, jonka mukaan rantaan oli ajautunut pieni norppa. Soittajan mukaan norppa ei vaikuttanut hyvinvoivalta.
  Eläinlääkäri Pekka Sarkanen kävi tarkastamassa tilanteen ja totesi, että kyseessä on Sanelma-niminen norppa, jota on autettu jo kerran aiemminkin. Norppa sai muikkuja ja lääkettä ja virkistyi huomattavasti. Sarkanen tekee vapaaehtoistyötä norppien hyväksi ja tuntee Sanelman hyvin.
  Sarkasta jututtaa Sirkka Haverinen.
  Kuva: Petri Vironen / Yle

 • Kansalaisaloite kannabiksen käytön rangaistusten poistosta etenee eduskunnan käsittelyyn. Turun seudun kannabisyhdistyksestä Tapani Karvinen ja Ehyt ry:n päihdeasiantuntija Kim Kannussaari keskustelivat Linda Vettasen ja Marko Miettisen haastattelussa, millainen päihde kannabis on ja mitä aineen dekriminalisointi tarkoittaisi Suomen tapauksessa. Kim Kannussaari avaa, montako sätkää saa 25 grammasta kannabista - tämä on se määrä, jota kansalaisaloitteessa ehdotetaan, että 18 vuotta täyttäneellä voisi olla, eikä siitä rangaistaisi.

  Kuva: DARREN ENGLAND / EPA

 • Onko sinulla kotona astiaa, johon ottaa talteen vettä, jos puhtaan veden jakelu syystä tai toisesta lakkaa? Muun muassa tätä kysymystä herätellään pohtimaan lauantaina järjestettävässä Pisara2019-valmiusharjoituksessa. Harjoituksen tavoitteena on testata Punaisen Ristin osastojen valmiutta reagoida ja auttaa vesikriisin sattuessa. Siihen osallistuvat SPR:n osastot, Keskustoimisto, piirit, Kalkun logistiikkakeskus, Nuorten turvatalot ja Kontit.
  - Pisara2019:ssa harjoitellaan Punaisen Ristin roolia viranomaisten tukena tapauksessa, jossa puhdasta vettä ei olisi. Siihen kuuluu viestin viemistä asukkaille, että vettä ei ole, tai se pitää keittää; lisäksi harjoittelemme vedenjakelua, kertoo Punaisen Ristin Helsingin ja Uudenmaan piirin ohjelmapäällikkö Heidi Juslin-Sandin.
  Viime kesänä julkistetussa selvityksessä vesihuollon toimijoista huomautettiin, että paljonkin on parannettavaa mm. harjoittelussa. Miten hyvin tavalliset kansalaiset ovat varautuneet vesikriisin varalle? Heidi Juslin-Sandinin tapasi Mira Stenström.

 • Nenäpäivinä kerätyillä miljoonilla tuetaan suomalaisia järjestöjä, jotka tekevät työtä kehitysmaiden lasten hyväksi. Hankkeilla on autettu mm. kouluja ja terveysklinikoita. Nenäpäivän sirkusesitys herättelee ihmisiä Nenäpäivä-kauteen. Radio Suomen Päivässä haastateltavana olivat näyttelijät Olavi von Bagh ja Heikki Nousiainen sekä Nenäpäivä-tuottaja Risto Vuorensola. Kuva: Linda Vettanen / Yle

Lyssna också